VIK har en gyllene chans att sätta lite tidig press på övriga lag inför Huddinge efter Piteås seger i Västervik

Pontus Holmberg jublar igen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Thomas Paananens och Patrik Zetterbergs VIK har hittills jagat ut många gamla spöken som ingen annan tränare eller sportchef direkt lyckats med på 20 år. Nu måste den framgångsrika ledarduon, med sina äkta VIK-hjärtan, jaga bort ett till.

Ty. Om VIK vinner tisdagens match borta mot Huddinge kommer man sätta lite press redan på övriga lag i denna kvalserie. Det kommer då skilja fem poäng ner till tredjeplatsen. Tidigare upplagor av VIK har ofta ”chokat” i sådana lägen och bjudit in andra lag igen. Men det är ju något extra härligt och vinnarskalletjurigt med denna årgång.

Piteå vann borta mot Västervik med 2-3 efter sudden på måndagen vilket ökar pressen än mer på de topptippade lagen från Allsvenskan.

***

Pontus Holmberg måste alltså operera sitt skadade finger. Hoppas verkligen VIK satsar på att den, för VIK:s smala offensiv, snudd på oumbärlige stortalangen får snabb operation. Vore otroligt olyckligt om han får sitta i en kö och tappa värdefull tid.

Vet motocrossförare i Västerås som fixar operationer omgående på exempelvis Sophiahemmet i Stockholm. Kostar några tusen såklart, men hur mycket är det inte värt att få Holmberg opererad direkt? Hoppas VIK Hockey är lika proffsiga som stadens motocrosselit med snabb vård i utsatta lägen.

Och hoppas verkligen VIK Hockeys vårdapparat nu är bättre än den behandling som Jakub Cutta fick. Självklart lärde man sig saker från det och även den bäste kan göra fel ibland.

***

Vilken otrolig lycka att Niclas Lehmann trots allt kunde komma tillbaka, nu när Holmberg är borta. Lehmann är lite mer effektiv än supertalangen, som dock är mer svårfångad och utan tak för potentialen.

***

Huddinge väntar borta alltså. Talade med Claes Ihlman som är en inbiten Huddingekännare om segern senast hemma mot Västervik:

– Matchen mot Västervik var riktigt bra. Två bra lag med högt tempo där Huddinge långa stunder förde matchen och tog vara på sina chanser.

– Det var många som var heta mot Västervik. Robin Sjörén, Alexander Anderberg, Martin Eklund, Daniel Fahlström, Fabian Lundh, Anton Kalte, Fredrik Renström, Björn Jonasson och Filip Norman… jag kan dra hela laguppställningen, alla var heta senast.

Vad tror du om matchen mot VIK?

– VIK spelar ju mycket på en stark defensiv men kan få problem med Huddinges kreativa och tekniska forwards. Det kommer att krävas absolut toppklass på Dahlboms målvaktsspel för att stoppa Huddinge, men tyvärr har jag inte sett VIK den här säsongen. Vad jag vet har vi inga skador inför VIK-matchen.

***

Borlänge körde över Marcus Dahlbom sist som blev liggande. Anthon Eriksson steppade in och tog en fight. Sådant fulspel lär öka nu då temperaturen stiger.

Erik Rosén sänkte ju Stefan Gråhns mycket fult bakifrån tidigt i fjolårets kvalmatch i Huddinge. Lite sådär skymundan och ”en oskyldig bump”. Domaren missade det. Men Gråhns fick sig en rejäl smäll mot huvudet och var väl sig inte riktigt lik resten av det ödesdigra kvalet.

Men jag tror nya VIK inte låter sig vara ett offer i lika stor utsträckning som tidigare upplagor och kommer vara beredda på sådant. Check på att ytterligare ett spöke troligen är borta: Gentlemannaspöket.

***

Patrik Zetterberg säger så här:

– Mot Huddinge gäller det att vi spelar vårt spel och tar ner deras fart i mittzon. Just nu är det inte mycket vi kan göra angående Pontus skada. Men vi ska fixa detta ändå.

– Vi har lite olika alternativ i både kedjor och backpar att fundera kring beroende på vilka spelare vi har tillgängliga på tisdag, säger Zäta avslutningsvis.

***

Det eventuella segerreceptet lär bli detsamma och lika målsnålt som tidigare, särskilt utan Holmberg. Hetta, Lehmann och/eller Fredda Johansson gör ett vackert mål i 5-mot-5, en mål tillkommer i PP (är det inte dags för ett Connymål igen snart?), och Dahlbom släpper högst en puck.

Detta plus att VIK:s eminenta backsida maler ner det betydligt mer småväxta, men mycket irrationella Huddinge (180 cm/81 kg mot 185 cm/85 kg) som kanske kommer tröttna allt efterhand som många lag gör mot VIK.

Törs man hoppas på att någon back nu äntligen får igenom ett skott? Som Conny sa måste ju faktiskt VIK kunna göra mer än två mål vissa matcher. Huddinges målvakt Daniel Fahlström verkar inte vara omänsklig då han ligger på 91-92 % över säsongen, så kanske lönar det sig mer att VIK försöker vara lite mer offensiva än vanligt?

Känslan är att VIK gör för få ”skitmål” på styrning eller skymning av målvakt. Emellertid gör man många fina mål ur den högre skolan, men sådana är ju svåra att få till mot allt bättre motstånd.

***

Bort med det sista spöket nu då.

2 svar

  1. Bozo skriver:

    Huddinge svåraste bortamatchen i serien nu när Piteå-matchen är avklarad. Huddinge på hemmaplan bör passa VIK dåligt. I teorin är det lättare att ta poäng borta mot båda HA-lagen med psykologin inräknad. Denna match kan sluta hur som helst. Från 7-1 för Huddinge till 0-6 för oss. Första målet kan bli lika viktigt som i Piteå.

  2. robert jonsson skriver:

    Fantastisk insats hitills med alla dessa spelare på skade och sjukdomslistan. Sedan är flera spelare i laget fortsatt förkylda vilket skapar en viss oro. Bara att göra sitt bästa för mer kan man inte begära.