VIK med lovande Blomquist i nät kom ut segt mot bitvis rappt AIK & Dvorsky fick sista ordet då ett smått forcerande Gulsvart inte orkade frambringa tillräcklig skärpa

Ian Blomquist. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll med 2-3 i Surahallen mot AIK under onsdagskvällen inför 620 åskådare. VIK drog på sig för många utvisningar och kom helt enkelt igång för sent mot ett till synes mot ifjol förbättrat AIK med Gynge & Co.

AIK var hungrigare och bättre från start mot ett odisciplinerat VIK. 0-1 kom efter 08.38 i PP av Dvorsky efter ett vasst skott av den 17-årige supertalangen som garanterat blir en NHL-spelare.

Detta efter en utvisning på Cheek som vissa kanske tycker var onödig då amerikanen markerade mot Nickl efter en hög tackling mot Kokkonen.

Bra på ett plan att Cheek står upp för lagkamrater som då alltså Nickl körde på Kokkonen upp mot huvudet. Det lönar sig nog i längden att markera för att undvika skador. Detta då motståndare troligen tänker till en gång extra om sådant inte går obemärkt förbi.

Bra spel av Zetterberg, Wiberg och Kokkonen gav 1-1 efter 13.08, efter en lite turlig studs efter vasst instick av Zäta till Kokkonen.

3-4 chanser i första till AIK i 5v5, 1-3 PP-chanser till AIK. VIK var på hälarna från start men Ian Blomquist, 19, var bra i kassen i sin första träningsmatch denna höst.

VIK släppte även till kontringar då Gulsvart inledningsvis hade förtvivlat svårt att få till längre anfall då Mikael Frycklund saknades.

VIK klart bättre i andra och AIK började kanske tröttna efter en smått ursinnig förstaperiod. Men VIK skapade inte mycket röda lägen.

Sen blev det nya PP för AIK och ganska elegant 1-2 efter 32.44, trots flera bra BP VIK.

Till slut ett PP för VIK och 2-2 styrning Cheek efter ett smart skott av Jansson sedan just Cheek klev in och vann en PP-tekning.

3-3 chanser 5v5, 2-2 PP.  Speers var bra och vann tek på tek, men Salminen och Cheek kalla fram till målet. Bergman hade några monsterbyten, men även en okarakteristisk miscondut.

Känslan inför tredje var om VIK kunde hålla sig ifrån utvisningar kunde västmanlänningarna nog fortsätta äta sig in. Skulle AIK orka återfinna speeden från 1a i 5v5?

Tredje perioden inleddes med en ny VIK-utvisning och PP för AIK. VIK:s box ledda av Skedung, Speers och Lunsjö var emellertid bitvis lysande denna afton. Jardeskog blockade ett skott skickligt och grinade illa.

2-3 kom oväntat efter ett välplacerat skott av Dvorsky i ”gubbhörnet” lite utifrån – det enda kanske tveksamma ingripandet på hela kvällen av Blomquist vid 51.17.

VIK fick till en hyfsad forcering då kedjan med Speers mellan Cheek och Salminen vaknade allt mer och fixade ett PP. Men passningsspelet var generellt sett lite för dåligt för att riktigt tryck skulle skapas.

Salminen-kedjan skapade dock och både finländaren och Speers brände fina lägen efter bra grejer av Cheek. Från läktaren såg det ut som Salminen missade nästan öppet mål i slutet.

Totalt vann VIK chanserna med 6-4 i 5v5 i tredje perioden, 2-3 i PP-chanser.

SAMMANFATTNING

AIK hade bättre fart från start och VIK kunde aldrig riktigt hämta sig efter en dålig förstaperiod. Även om farten blev bättre i de sista 40 minuterna var passningsspelet generellt lite för svagt och för mycket skridsko än blad träffades.

Totalt sett en ganska jämn match med 12-11 i chanser i 5v5 till VIK, 5-7 i PP-chanser för AIK. AIK förefaller vara bättre än ifjol då gästerna inledde matchen fint och sedan höll undan.

Lukas Zetterberg var ganska påslagen och försökte ta extra ansvar utan Frycklund, som trots allt saknades en hel del. Kokkonen  (6-2 i NP) gjorde dock en godkänd match som vikarierande center. Det syns att en viss centerpassande smartness finns där. Kokkonen vann också 4 av 7 tek (enligt bloggens egna noteringar).

Wiberg blandade och gav lite (3-2 i NP) och konkurrensen är tuff. Speers (hela 8-1 i NP) gjorde allt utom poäng som väldigt nyttig center över hela isen. Kanadensaren dominerade också totalt i teken med 13 vunna av 16, varav sex raka i slutet då VIK jagade.

Nu väntar vi på den offensiva effektiviteten som förhoppningsvis kommer från Speers, vars kedjekamrater Salminen (5-2 i NP) och Cheek (6-4 i NP) vaknade först i tredje. Salminen skapar saker på något sätt och det verkar finnas en tanke bakom det mesta.

Exempelvis slog Salminen ett öppnande pass rakt in i slottet till Svensson, men tyvärr var inte #11 med på det. Det gäller nu att medspelarna måste lära sig att Salminen kommer hitta passningar få andra ser.

Bäst i afton var dock Skedung med 8-0 i NP som en väldigt aktiv puckvinnare, vann också 7 av 8 tekningar. Lunsjö vass tillsammans med Skedung. Svensson åter lite ojämn och slår bort för många puckar i PP.

Bergman hade några monsterbyten med för kvällen ganska tysta kedjepolare i Aronsson (3-2 NP men vann 7 av 12 tek) och From (1-2 NP).

Frågan är vad som kommer hända med From längre fram, dansken är kanske inte skapt för en fjärdeline. From är nog värd en chans högre upp i kanske i ett mer passande lag? Samtidigt är det inte fel att ha en joker som From i laget.

På backplats visade Bohm varför meritlistan är så diger med ett smart och vägvinnande spel (6-2 i NP). Den eventuella oron för Bohms fötter förefaller obefogad, och backveteranen är solid i passningsspelet. Jansson var också säker denna afton (3-0 i NP), liksom Östman och Gunnarsson.

Parkkonen var ganska anonym som tänkt offensiv jokerback, men gör samtidigt få misstag och löser situationer. Lindelöf kom igång lite i tredje perioden efter en trög start på försäsongen och denna match.

Överlag är backspelet i PP och offensivt fortsatt för statiskt och backarna har väldigt svårt att få igenom skott.

Kangas hade några inspirerade puckvinnande byten men fick begränsat med istid. Mest glädjande i afton var kanske att Blomquist i kassen var solid och trygg som en högintressant backup till JG. Ian släppte få returer, läste spelet bra och stod rätt med ett lugn.

Nu väntar finska toppligalaget Saipa redan på fredag i ABB Arena. Ska VIK-offensiven och PP börja lossna mer då?

VIK-fansen ser i alla fall inte ut att behöva oroa sig för box play trots många tuffa spelartapp där…

PUCKLIGAN

5 Isak Skedung

4 Alexander Lunsjö

3 Blake Speers

2 Oliver Bohm

1 Ian Blomquist

11 svar

 1. Skräcklund skriver:

  Svaret är : 2021-10-30
  Frågan var; När vann vi sist en match där vi släppte in första målet?

 2. Vik-supporter skriver:

  Alltid lika intressanta analyser med match- och spelarreflektioner angående coachingen, speciellt i PP.
  En annan aspekt, varför, inte våga ge ungdomarna lite större förtroende. På de tre inledande träningsmatcherna har det gjorts 6 (sex) mål varvid Wiberg (1+1) och Kangas (0+1), varit inblandade i hälften av målen, borde det inte signalera något till Paananen.
  Andra HA- och SHLlag vågar matcha och utveckla sina yngre förmågor på ett mer aktivt sätt.
  Dessutom bör VIK ha ett långsiktigt utvecklingstänk för juniorerna. Enligt HA-statistiken för säsongen 2021/2022 finns många juniornamn med, men många har en istid från 0, 00 till drygt 4 minuter /match. Utvecklande, är det därför många av de framstående j20-spelare byter klubb?

 3. Kalle skriver:

  Nog för att det är försäsong. Men pannan måste våga ta jobbiga beslut framöver om vi ska ha någon chans att gå upp. Bänka ledande spelar som DG i pp bland annat..

  • Pelle skriver:

   Ja, Jansson kan tillföra i PP nu när han kan skjuta ordentligt igen. Det såg vi ju prov på igår när Cheek styrde in hans skott. Men DG begriper jag inte vad han gör i PP.

   DG skjuter ju gärna i backposition utan att det blir något resultat, men igår fick han av en slump ett fint skottläge i slottet. Då väljer han pass istället som förstås misslyckades. Han har inget självförtroende alls i målskyttet.

 4. Magnus skriver:

  Fråga angående PP igår

  Körde VIK med denna upställning i ena PP.
  Jansson Lorek, Svensson, Cheek, Gunnarsson, Salminen

  Om så var fallet förstår jag inte vad DG gör på vänster kant.

  Tycker Salminen borde få ut mer av att stå på den platsen istället för nedanför mållinjen.

  • Peter skriver:

   Antagligen för att DG är rightare. Jag hade hellre sett Speers till vänster i och Salminen till höger i PP2.

   Jag tror att Paananen har svårt att peta någon Jansson eller DG i PP. De har säkert garanterade platser i PP.

   • Musse skriver:

    Alla tre som du nämner är ju rightare, eller hur menar du?

    • Peter skriver:

     Jo, alla tre är rightare. Men jag hade gärna velat plockat bort DG i PP2 till vänster och satt in Speers på den platsen. Och satt Salminen till vänster där Svensson är idag.

     Sedan vem som är uppe vid blå av Jansson eller DG kvittar.

  • Bosse skriver:

   Stämmer helt med PP2. På något sätt lyckades de göra mål med. Kan bara hålla med, allt handlar om att man inte vågar bänka ”vissa spelare”.

   Salminen spelar normalt ungefär där Lucas Z står i PP och eftersom Gunnarsson är rightare och måste vara nästan där han med så får Salminen vackert stå bakom målet istället. Igår när AIK hade en avvaktande utvisning i tredje perioden spelade VIK 6-5. Då stod Salminen och levererade puckar i sin ordinarie position vid vänstra tekningscirkeln. Såfort utvisningen verkställdes fick han vackert lyda tränarens ordet och glida ner bakom motståndarens mål och stå där istället.

   Måste vara konstigt för honom att vara poängbäst i sitt lag i högsta ligan i Finland och sen blir värvad till andraligan i Sverige där han inte får spela på den position i PP som gjorde att han var just poängbäst i sitt lag i Finland…

   • Kalle skriver:

    Det må låta negativt. Men jag skulle inte bli förvånad om det här problemet kvarstår, salminen inte lyckas helt pågrund av det, och får lämna innan jul..

 5. Vintermanen skriver:

  Vill gärna se Bergman längre upp i hierakin, hans skridskoåkning och energi kan vi inte slösa bort i en fjärdekedja, han gör sig inte tillrätta där. Tror han och omgivning skulle lyfta rejält med honom i en av toppkedjorna.