VIK på brinken efter att starka Björklöven vann Match 4 via lite retroaktiv utdelning efter stort spel- och chansövertag i serien totalt sett – backspelet havererade bitvis utan Jansson & Albano

41 Responses

 1. Bozo skriver:

  Håller med entrévärdarna från igår, syns i höst. Snart härlig silly.

 2. Trötterw skriver:

  Jag tror vi är överens om att inte vara överens om beslut i olika situationer. Mellan lövensupporters och gulsvartare. Imorgon är det match 5 och hoppas njuta av bra och sevärd hockey. Det glömmer man ibland oavsett vilket lag man håller på. Det kan ta överstyr med hat till motståndare och domare. Vore väl asnajs om det blir en 6 match, dvs gulsvart vinner imorgon. För spänningens skull. Löven vinner ändå över 7 matcher då de har ett bättre, bredare lag. Det sa tom min farmor (”de gröna är bättre”) som är över 80 år som kollat 2 (delvis) matcher med mig.

  • Pelle skriver:

   Ja, men matchen imorgon blir den svåraste matchen för VIK att vinna. Men grejar man den så bli match 6 något lättare eftersom den är på hemmaplan (dock inget man märkt hittills). Och match 7 är visserligen på bortaplan, men då finns inga livlinor kvar för Löven som har pressen på sig att de måste vinna. Allt annat skulle vara fiasko för dom.

 3. Uppsalaklacken skriver:

  Och här motsvarande långa ,och bitvis surriga, uppsats för att motivera Frycklunds avstängning. Notera att här nämns inte ordet skaderisk som ett skäl. Det är helt uppenbart att HA använder olika måttstockar beroende på vem som ska bedömas. Det finns en tydlig uppsida att tillhöra de tre lag som HA vill se i semi: MoDo, Björklöven Djurgården, för att få mildare straff. Tror f ö att det är panik på HA när AIK verkar vara på väg att ta MoDos plats i semi (dags att slänga in Wessner som domare i nästa match??)
  Frycklunds avstängning
  Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en videosekvens av händelsen och ett yttrande från Mikael Frycklund.

  Anmälan: Vid tidpunkten 47:22 tacklas Västeråsspelaren Lukas Zetterberg in i sargen av Modospelaren Mikkel Aagaard. Mikael Frycklund befinner sig vid detta tillfälle i mittcirkeln. Han åker därifrån, fram till Mikkel Aagaard som nu befinner sig ett par meter innanför blålinjen i ytterzonen, och när han kommer fram utför han en crosscheckingrörelse upp mot Aagaards ansikte. Därefter påbörjar Frycklund att slå Aagard mot huvudet. Han slår flera slag mot huvudet på Aagaard och ett av dessa slag resulterar i att Aagaards hjälm lossnar och faller av huvudet. Frycklund fortsätter att slå upprepade slag mot huvudet och överkroppen på Aagaard som är framåtböjd och försvarslös. Ett flertal spelare från båda lagen blandar sig i slagsmålet. Båda linjedomarna försöker avbryta Frycklund som dock inte uppvisar någon som helst hörsamhet. Frycklund fortsätter att försöka komma åt Aagaard och i denna sekvens kommer han även, sannolikt av misstag, åt ena linjedomaren i dennes ansikte med sin hand. Under hela situationen uppvisar Aagaard ingen som helst tendens till att vilja delta i ett slagsmål. Mikael Frycklund ådömdes större straffet plus game misconduct för Fighting.

  Sammanfattningsvis bedöms Frycklund dels vara anstiftare till ett slagsmål (regel 46.3) genom att ha åkt en längre distans och med sitt kroppsspråk visat en tydlig vilja att slåss. Därigenom har han startar ett större slagsmål och i samband med detta har han vägrat åtlyda domarnas instruktioner. Vidare bedöms Frycklund vara pådrivare under ett slagsmål (regel 46.4) då han fortsätter att slå en försvarslös person mot huvudet. Därtill anmäls Frycklund för den crosscheckingröresle som inleder hela sekvensen (regel 59) då gesten sker långt efter avblåsning och utan syfte att spela sin position.

  Mikael Frycklund: Jag upplever att situationen med Lukas Zetterberg är oerhört läskig och blir rädd att det ska sluta med Lukas som det gjorde med Tobias Forsberg i Leksand. Jag känner mig tvingad att stå upp för min lagkamrat som jag uppfattar det är allvarligt skadad då Modo spelaren inte gör någonting för att hålla igen tacklingen. Under hela tumulten så behåller jag mina handskar på händerna och Modo spelaren tog heller ingen skada. Andra Modo spelare förstod också varför jag kände mig tvungen att kliva in och markera därför så vill dom heller inte delta i tumulten utan försöker bara få mig att lugna ner mig. I efterhand när jag vet att Lukas klarade sig bra kunde jag agerat annorlunda men rädslan tog över och jag vill absolut inte bråka utan spela hockey. Jag har aldrig blivit dömd för slagsmål och kommer heller inte vilja det i framtiden heller. Jag satte även mina lagkamrater i en dålig sits i slut delen av matchen som vi tappade greppet om vilket också känns för jäkligt.

  Disciplinnämnden gör följande bedömning: Av filmsekvensen är det utrett att det inträffade gått till på det sätt som anges i anmälan. Det är därmed klarlagt att Mikael Frycklund inlett händelseförloppet med en crosschecking riktad mot motspelarens huvud. Motspelaren lyckat dock i sista sekund få upp sina armar till skydd. Härefter förlöper det av anmälande domare beskrivna förloppet, vilket är relativt utdraget och där Mikael Frycklund vägrar hörsamma domarna. Till och med när två domare ingripit fortsätter Mikael Frycklund att måtta slag. Mikael Frycklund agerar både som anstiftare och är den som är klart pådrivande i slagsmålet. Disciplinnämnden ser allvarligt på händelsen. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning i enlighet med beslutet ovan. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

 4. Uppsalaklacken skriver:

  Brott lönar sig i HA:s värld. VIK har fått spela fem perioder drygt med en trupp utan två viktiga spelare,: Nick och Lorek,vilka dessutom inte lär spela mer den här säsongen. Spelarna i IFB måste orsakade dessa skador har uppenbarligen kommit lindigt undan och slutsatsen blir då ”brott lönar sig”. Intressant är det då att läsa domskälen till de utdelade straffen för dessa två.
  1. Veeti Vainio (Wessner o co dömde 5+20 under match, svårt att undvika att det som borde varit IFB:s det tredje matchstraff)
  – Tacklingen är onödigt hård och innebär skaderisk.
  Min kommentar: det finns bevisligen en skadad spelare med trolig hjärnskakning så vad menar ”Nämnden” med ”innebär skaderisk”? Det blev ju en skada pga tacklingen eller ramlade Lorek i duschen? Vore intressant att höra mer hur de kom fram till den motiveringen

  2. Rahimi (Här blundade hela domarkvartetten för att senare i period 2 vara otroligt vaksamma och plockade två VIK-spelare i samma sekvens)
  Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Det är enligt Disciplinnämnden utrett att Daniel Rahimi gjort sig skyldig till illegal check to the head på sätt som redovisas i anmälan. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning i enlighet med beslutet ovan. Avstängningens längd bestäms till Björklövens kommande tre matcher i HockeyAllsvenskan. Han ska dessutom betala böter i enlighet med beslutet. Vid straffmätningen har nämnden sammantaget särskilt beaktat följande nyckelfaktor:
  – Tacklingen utförs med uppåtgående rörelse, är vårdslös och innebär skaderisk.
  Min kommentar: samma som ovan, det finns bevisligen en skadad spelare som fick åka direkt till sjukhuset för kontroll, så vad menar ”Nämnden” med ”innebär skaderisk”? Vore intressant att höra mer hur de kom fram till den motiveringen. Tre matchers avstängning vilket är ett lika långt straff som Mikael Frycklund fick.

  • Alkemisten skriver:

   Fryklund hörsammade inte domarens order, det är mycket grovt btott….

   • Uppsalaklacken skriver:

    Du har säkert rätt ang grovt brott men borde det inte stått tydligt i domskälet? (jmf Veetis och Rahimis domskäl, en enkel mening som sammanfattar orsak till bedömning). Jag uppfattar det snarare som så att de vävt ihop en blurrig historia där det inte framgår att det var den grövsta delen av förseelsen. Jag fattar fortfarande inte varför en skada orsakad på en motståndare inte bedöms som ett grövre brott. Jag återkommer det jag skrivit tidigare: i finska ligan är minimi-straffet för huvudtackling 5 matcher. Med en likadan regel i Sverige skulle det tydligt signalera till spelarna att visa större respekt för sina motspelare och dessutom också undvika onödig spekulation hur bedömningarna gjorts (som jag själv också bidrar till)

 5. Sudden skriver:

  Per Kenttä sjunker som en sten i mina ögon efter hans kommentarer kring Rahimi. Trodde så mycket mer om honom.

 6. Ali skriver:

  Någon som vet var man hittar disciplinnämnden register av tidigare ärenden?

  Det jag hänger upp mig och inte kan släppa är en viss herr Rahimis tidigare avstängningar dessa är dom som jag lätt har hittat och det är tragisk läsning

  2006-2007, kneeing, Jarno Pikkarainen avslitet korsband
  2017-2018, kneeing, Tim Söderlund, knäskadad
  2017-2018 checking to the head ,Petter Emanuelsson hjärnskakning
  2020-2021, kneeing Sebastian Hartman korsbandsskadad
  2022-2023, checking to the head, Nick Albano, hjärnskakning bort på bestämd tid

  • Pelle skriver:

   Att en sån som Rahimi hyllas medan Frycklund som får matchstraff för fighting med handskarna på är hackkyckling säger en del om hur sjukt det är. Har Frycklund någonsin skadat någon. Inte vad jag vet iaf.

   • Mr H skriver:

    Pelle: Om det stämmer, vilket det kanske gör så finns det plats för, eller kan skapas konspirationsteorier.
    Vi vill ha Frycklund kvar i match, men han måste få tackla och köra tufft. Som vilken spelare som helst. På rätt sida gränsen. Skadar man någon (korsband, huvud), då är det avstängning. Självklart. Men då måste vara ordentligt. 10 matcher – då kanske det avskräcker. Hela säsonger om det är återfall. Det här är ingenting!
    Rahimi är en dödgrävare, en som borde få något mer typ av straff.
    Ali: Han är en serie-återfallsförbrytare.

    • Peter skriver:

     Varför inte så här först får spelaren sin avstängning på ett visst antal matcher men om spelaren han skadat inte är tillbaka i spel efter de avstängda matcherna så fortsätter avstängningen tills dess att den skadade spelaren är tillbaka i spel. Inte mer än rätt. Låt oss säga att VIK-Löven går till sju matcher så hade Rahimi varit tillbaka i spel men inte Albano i match 7. Det känns liksom inte rättvist. För precis som de skriver i beslutet, tacklingen är vårdslös och innebär skaderisk vilket en så pass etablerad Rahimi självklart vet om när han hoppar in i tacklingen. Tre matcher känns tyvärr som väldigt väldigt lite i sammanhanget.

  • UliH skriver:

   Bra sammanställning, helt sjukt

  • Sudden skriver:

   Det var också ett ärende uppe 2022, intent to injury, när han drog iväg ett slagskott när det var en sekund kvar av matchen och dom låg under med 1-5… skottet träffade Taylor Matson. Hade förstått det om man låg under med 1-2 och hade chans att kvittera. Hans trovärdighet är noll och han är en total idiot på isen. What goes around comes around, förr eller senare.

 7. Ali skriver:

  Gå på matcherna.
  Ett sätt att påverka är att gå matcherna.
  SHL vill ha lag som antigen drar publik på borta matcherna eller har publik hemma, just nu är vi varken det ena eller andra.

  • Sockersöt skriver:

   Tre fans på bortastå när VIK mötte Löven i Umeå. Hur många kommer och stöttar sitt VIK i morgon lördag?
   Jag bara undrar och jämför med Lövens fans som följer sitt lag – både medgång och motgång

   • Bott på Mariehem i dom fula vita höghusen skriver:

    Du, de som stod i klacken här i tisdags och torsdags är utflyttade, inte en enda buss …
    Umeå är avfolkningsbyggd

   • kent skriver:

    Du förstår säker inte att alla på bortastå har tvingats flytta söderöver för att få mat på bordet och egen säng att ligga i !!! Det dom har kärt är lövens dräkt att klä upp sig i när de kommer på besök till klassiska Rocklunda!!! Den tredje inomhushallen i Sverige invigd 1965.Nu har vi inte alls så många Västeråsare som har flyttat norröver för här finns det gott om arbete och logi ! Du har säkert lagt märke till våra problem under säsongen och vi Vikare är väldigt stolta över vårat lag att vi är kvar i allsvenskan! Vi ska nu bara göra ett snyggt avslut och så ses vi i Rockis nästa säsong! Du bor säkert nästgårds å glöm inte lövendräkten på bussen!

   • kent skriver:

    Du förstår säker inte att alla på bortastå har tvingats flytta söderöver för att få mat på bordet och egen säng att ligga i !!! Det dom har kärt är lövens dräkt att klä upp sig i när de kommer på besök till klassiska Rocklunda!!! Den tredje inomhushallen i Sverige invigd 1965.Nu har vi inte alls så många Västeråsare som har flyttat norröver för här finns det gott om arbete och logi ! Du har säkert lagt märke till våra problem under säsongen och vi Vikare är väldigt stolta över vårat lag att vi är kvar i allsvenskan! Vi ska nu bara göra ett snyggt avslut och så ses vi i Rockis nästa säsong! Du bor säkert nästgårds å glöm inte lövendräkten på bussen!

    • Mr H skriver:

     kent: Får inte ihop detta. Är det VIk:are som är utklädda i andra match/klubb-kläder, eller vad då? Eller är det några andra? Varför?
     Hehe…

 8. Misse skriver:

  Ja, Björklöven är en eller ett par klasser bättre tyvärr och Västerås förutsättningar inför denna kvarten har väl inte varit optimala heller som någon var inne på. Sen att Jansson och Albano försvinner ( har svårt att släppa Rahimis tackling men ska försöka ) har ju inte gjort saken bättre. Men efter som säsongen utvecklat sig tror jag de flesta trots allt är nöjda med att vi tagit oss till kvarten. Och vi förlorar trots allt mot ett bättre lag, som man känner är ett bättre lag men grabbarna på isen försöker verkligen sitt yttersta. Bra så.
  Dock hoppas man som alltid att saker ska vända. Samtidigt kan man se det som att det redan har vänt. Nästa säsong och framför allt silly season ska bli mycket intressant att följa. Tror vi kommer att ta stora steg då, för att säsongen därefter utmana på riktigt! Den som väntar på nåt gott:) Allt härifrån är enbart bonus i mina ögon

 9. HockeyFarsan skriver:

  Utan tvekan Sveriges bästa hockey blogg. Genuin klubb känsla blandat med stor objektivitet gör att det alltid är välinformerat och läsvärt. Slår all media rapportering med hästlängder. Dessutom är det hög nivå på de flesta inlägg.

 10. Alkemisten skriver:

  Mycket intressant förslag om att tränaren drabbas vid upprepade förseelser, skulle dock vilja sänka till 4 matcher för att sänka till 2 därefter 1.

  Efter denna säsong ska sarg/plexi och glas bytas i Arena nord,
  Då det kommer vara ett stort jobb där inne vore en dröm att då placera fler kameror i arenan som kan presenteras på media kuben, gärna motoriserade som kan vridas mot publiken för att höja attraktionsvärdet när man ändå har släpat in maskiner vore en skylift för att montera dessa i taket inte en så stor extra kostnad.
  Som en bonus kan vi få se situationer ur fler vinklar som även situationsrummet har men som de väljer att inte visa dessa för allmänhet och media för då försvinner deras möjlighet att tänja på regler och sanningar.

  För övrigt får vi hoppas att grabbarna kan få ihop det och stjäla en match till i Umeå.

 11. Marcus skriver:

  ”I PP slog Hutchings på JG och sedan misstänkt filmning av denne då Bohm petade lite och domarna köpte det.”

  Nja, kolla igen

  Mvh Marcus, Östersunds IK FTW

 12. Anders Stenlund skriver:

  jag tycker VIK kämpar på bra en då med dom resurser vi har. Och vi alla hoppas att vi kan ta björklöven men det känns som luften har gått ur nu. (Hoppas att jag har fel) Men som jag ser det ska vi överhuvudtaget ha chans mot alla dessa lag som åker ur SHL med pengar som gräs. SÅ MÅSTE VI FÅ IN flera storsponsorer annars kommer vi vara mitten kanske lite bättre lag hela tiden. Vi har ju flera förtag runt om i Västmanland som är större. Dags att pytsa in i miljonklassen nu Kan dom göra det i Umeå Örnsköldsvik Jönköping Södertälje. Ja flera och nu Gävle inte tala om Djurgården har säker missat andra så kan vi. Så om det är en del företagare personer från STORA FÖRETAG SOM ÄR IN OCH LÄSER ÖPPNA LÄDRET NU. För annars får vi bara hoppas på många bra juniorer liknade när Lidas Salo Poppe Julin och flera som kom upp och vi van elitserien, men hur stor chans är det… Sen till sist kan vi inte redan nu starta insamling till VIK för spelarbudget och inte sitta vänta till mitten av säsongen. Och låta den vara öppen länge så vi får in ordentligt med pengar,,bara ett förslag. Vart lite mycket nu men är sååååå jäääävla trött på denna stora skillnaden i pengar mellan lagen. Vilken chans ska alla mindre orter ha, det är bara pengar som styr och inget annat.

  • Anders Stenlund skriver:

   Ursäkta skulle också ha skrit alla dessa lag med pengar som gått upp dom senaste 5-10 åren som Jönköping vet att HV har gått upp.

  • C skriver:

   Anders.
   VIK har som klubb gjort väldigt många saker bra de senaste 2 säsongerna. Bland annat lyckas höja sponsorsidan enormt. Visst ligger vi efter de ”stora” lagen fortfarande men inte så mycket som man kan tro.

   När VIK gick ut med sin SHL satsning så var ju Patrik Zetterberg sportchef. Han har bland annat värvat – – Anton Svensson från Tingsryd som var topp 5 i hela HAs poängliga då.
   – Daniel Gunnarsson från Leksand i SHL.
   – Sakari Salminen poängkung i Ässet finska hockeyligan.
   – Blake Speers med NHL meriter.

   Ingen av de 4 spelarna är direkt gratis men de har inte presterar ens i närheten av vad som förväntades av dem så det största problemet är inte att VIK har för lite pengar utan vad man faktiskt gjort med de pengar man fått in. Redan i genrepet mot Västervik inför säsongen presenterade företagssäljarna i klubben på en stor sponsorträff att de slagit 21/22 års rekord på 24 miljoner in på företagssidan. Då hade årets serie inte ens startat.

   Jag tycker att VIK sportsligt sätt har slängt bort mycket pengarna vi sponsorer betalat in om jag ska vara helt ärlig. INGET nyförvärv har presterat som vi hoppats på. Faktiskt inte ens nära sätt över hela säsongen.

   Nu har vi ju fått en nystart med NJ och även om han inte kan trolla så kan han garanterat få ut mer prestation per krona än vad Z fick på sina värvningar.

   • Anders Stenlund skriver:

    jo vet att VIK har gjort det bra att få in pengar men vi behöver ta mycket större steg nu. För det åker ner
    lag hela tiden med stora budgetar och då behöver vi öka mycket mycket mera för att chans.

    • Alkemisten skriver:

     Tero pratar om att spelarna fortfarande faller in i gamla synder, det är något vi förhoppningsvis slipper nästa säsong då det äntligen är en ny tränare. så vid Tero inte vill stanna.
     Inga mer före detta brunkare som tränare.

  • kent skriver:

   Helt rätt! Money talks! Men i Viks eller Västerås fall är att det sitter i väggarna sen 40/50/60 talet att vi har inte fått ett skit stöttning från näringslivet utanför Västerås ! Du behöver bara åka till Köping/Sura/Fagersta/Norberg för att se folk gå runt i tomtedräkter från Brynäs och Leksand för att nämna några! Det finns och har aldrig funnits något intresse att samlas runt Västmanlands Huvudstad!! Där har vi skillnaden! Ta dalarna som exempel de är som Jehovas företagarna från nord till syd skickar allmosor till Leksand! Länets ansikte utåt! Varför har VIK aldrig kommit dit????? Har bra svar på det också!! Det stavas Avundsjuka och Hat! Prata med de lovande Sandströms bröderna från Fagersta !!!De skulle ALDRIG spela i Vik över sin döda kropp ???? Tror ända chansen är att utöka SHL TILL 20 lag!? Bara dela med sig av SHL s Peng!!!!!

   • Alkemisten skriver:

    Precis, kommer ni ihåg en pappa till ett av våra nuvarande NHL proffs kom i Leksandströja på en av viks julfester

   • Mr H skriver:

    Det kan ligga något i det, men det är nog några fler faktorer som spelar in. Varför så stor skillnad jämfört med 80 och 90-talet?

 13. Hej skriver:

  Det är mer anrika lag i hockeyallsvenskan ju. Skit i SHL, försök få Leksand , Skellefteå , Färjestad och Luleå att byta till allsvenskan .
  Brynäs, Djurgården,Södertälje, AIK, Björklöven, Modo, Västerås, Mora,Leksand ,Skellefteå,Färjestad , Luleå

 14. VIKKS skriver:

  Med en titt på Viks historia är det tragiskt att det alltid blir så som det blev denna säsong, att några av våra ledande spelare skadas så illa att de inte kan deltaga. Tänker tillbaka till när Vik vann elitserien 92/93, åkte ut mot Dif, de tog bort både Fredda och Henrik Nilsson. Jan Urbas togs bort med en huvudsmäll, yxhugget på Per Helmersson som fick gulsvart att tappa det mesta mot Rögle. Fredda fick avsluta sin karriär på grund av slag mot huvudet, med klubban från en Bikare och nu detta på både Jansson och Albano. Kanske har jag missat nån men så ledsamt att dessa tråkiga saker lägger sordi över Viks säsongsavslutningar.

 15. Observant skriver:

  Bensinen slut. Vik har fått kriga hela våren och vänt en nedåtgående trend med hjälp av Tero o Sami. Va ju nästan lite Brynäs läge innan de kom in. Att ta sig till kvartsfinal då med sargad trupp tycker åtminstone jag är godkänt. Lätt att glömma bort att många spelare varit skadade under denna tid. Fryck, Cheek, Gunnarsson, Skedung, Aronsson och nu på slutet Bergman o Jarde som missat matcherna i Umeå. Plus då Perssons handskada och så Jansson/Albano häromdagen. Björklöven har kunnat förbereda sig länge och är troligtvis seriens bästa lag så ingen skam att säsongen troligvis tar slut på lördag..

 16. LP skriver:

  Vi får se match 4 som en ”vinst” inga hjärnskakningar 🤕

 17. Kjell Brel skriver:

  Tack för ännu ett nyanserat, balanserat och trevligt inlägg från Sveriges bästa hockeyblogg! Följt er hela säsongen och kommer att fortsätta med det! Bra sjunget på läktarna också! Lycka till på lördag, det kan behövas 🙃/Lövenfan

 18. Bozo skriver:

  Även om man alltid vill ha framgång med VIK, så skulle det bli fel för fortsättningen om några undermåligt värvade spelare kunde sminka över sitt kunnande. På ett sätt blir det ett lättare jobb trots mer jobb för NJ och Max. NJs uppdrag denna säsong var att hålla klubben kvar i HA, uppdrag väl utfört.

 19. Brynäs nästa säsong skriver:

  VIK föll med 2-6 tydligen gick hem efter 1-4.Kollade på Brynäs-Malmö när jag kom hem(slutet) sedan imponerande AIK som spelade ut Modo i andra perioden 5-2 vann till slut med 5-4. Brynäs ny motståndare nästa säsong för VIK. Ska väl till mer än ett mirakel ( som Åbonden skriver) om VIK spelar mer än nästa match på Lördag. Björklöven klasser bättre än mediokert VIK tyvärr.