VIK reste sig spelmässigt på ett imponerande sätt i tredje mot formidabelt Björklöven och Isac Skedung fick sista ordet

Isak Skedungs "comeback" blir spännande följa. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Isac Skedung blev matchvinnare efter en liten delikatess under övertiden hemma mot storsatsande Björklöven på onsdagskvällen i ABB Arena. VIK vann med 2-1 och tog därmed åttonde raka segern.

Viktor Hertzberg visade äntligen sitt från Almtuna omtalade skott i power play tidigt i första perioden fram till 1-0. Sedan drog Benker och Öhrn på sig relativt slarviga fasthållningar och starka Björklöven fick momentum och inledde en lång press mot Jesper Myrenberg.

VIK blev allt mer stressade under första perioden och Löven försökte även spela tufft. Bland annat en lite sen höfttackling av Cooper gjorde att Hertzberg tvingades utgå, men VIK-forwarden återkom senare.

Andra perioden inleddes med chanser för Wikman i box play och en chans för Lunsjö, men sedan tog formidabla Björklöven över totalt med sitt utsökta passningsspel, som är klart bäst i serien. Löven tryckte på ordentligt och visade sin höga klass som VIK inte alls kunde matcha de två första perioderna.

August Nilsson var dels olycklig med en hög klubba och sedan tappade Nilsson bort skicklige Olle Liss som snyggt satte 1-1 efter en fin pass av Weigel. Hur rättvist som helst kvittering för gästerna.

I slutet på andra träffade Lukas Zetterberg ramen i PP, men annars dominerade Löven perioden. Frågan var om VIK skulle orka lyfta upp spelet i tredje efter att Löven mer eller mindre dominerat de två första perioderna?

Imponerande nog kunde VIK resa sig i tredje perioden och VIK skapade faktiskt mest farliga lägen. Skedung hade flera bra lägen i tredje och Anthon Eriksson var också nära på en retur precis framför den så oerhört täte Joe Cannata.

VIK växte än mer mot slutet av perioden och man visade att man vill vara i tabelltoppen för att stanna. I sista bytet skapade dock Löven åter tryck, men Jesper Myrenberg var extremt vass även denna afton.

I övertiden hade VIK lite flyt med domsluten då Tessiers höga klubba på Liss missades. Istället hakade Weigel omkull Benker. I efterdyningarna i efterkommande 4-mot-3 visade Skedung stor skicklighet med en mottagning och vändning som överraskade självaste Cannata och hemmapubliken i extas vid 2-1-målet.

SAMMANFATTNING

Efter 40 minuters spel funderade undertecknad på rubriker som syftade på att likna den utspelning VIK drabbades av denna afton med de man drabbades av borta mot Piteå (0-4) för ganska precis två år sedan och den mot Karlskrona (0-5) i premiären 2018/19.

Undertecknad tänkte fråga sig om VIK även denna säsong kunde lära av även denna utspelning, som man gjorde så imponerade efter resorna till Piteå och Karlskrona.

Men Thomas Paananen & Co. behövde dock bara en periodpaus på sig att finna en väg ur Björklövens press, rörlighet och enormt stilfulla passningsspel. I tredje perioden skapade VIK mest och som trenden blev då var det inte helt oväntat att Skedung kunde avgöra.

Kvällen var ett kvitto på VIK:s mentala, fysiska och taktiska styrka då man lyckades resa sig och ändra matchbilden så kraftigt i tredje perioden. Det är bara att hylla alla inblandade för den vändningen.

Emellertid visade dock Björklöven vilket enormt spelskickligt lag man blivit under Kenttä. Vissa av VIK:s främst forwards kändes aningen tunna och stressade då man fick möta att så tungt och ändå på många sätt rörligt lag. I längden får nog VIK svårt att vinna så många flera matcher mot detta Löven som har ganska många fler riktigt skickliga spelare.

Dock visade VIK vilken bra grund man har och om sportchef Patrik Zetterberg kan spetsa till laget med någon mer spelare med både tyngd och skicklighet kan det bli riktigt roligt i vår.

Det var också väldigt bra att man valde att satsa på Myrenberg denna afton. Åter visade den unge målvakten att han just nu är klar etta. Kedjan med Wikman, Skedung och Lunsjö fortsätter att bara köra oavsett motstånd.

Topp-2-kedjorna gjorde det okey men borde och behöver kunna skapa längre anfall. Backsidan var mycket solid och städade bra framför Myrenberg. Younan, Leduc, De la Rose, Jansson och Källström gjorde alla mycket fina insatser och slet hårt i egen zon.

PUCKLIGAN

5 Jesper Myrenberg

4 Jerome Leduc

3 Alexander Younan

2 Erik de la Rose

1 Isac Skedung

7 Responses

 1. Miko skriver:

  Vik verkar ha hittat vinnarmelodin. Ledningarna tappas inte längre och underlägen blir inte till förluster per automatik. Målvakts- och försvarsspelet börjar också infinna sig.Nu kan man verkligen blicka uppåt och ta upp jakten på lagen ovanför då man skaffat sig ett bra försprång till lagen under. Kan man fortsätt ha truppen intakt och inga skador uppstår så kommer det här laget in i det sista att vara med och slåss om topplaceringar. Jättekul. Det var svårt att se något sådant innan denna vinstserie på åtta matcher när lagen ovanför hade skaffat sig ett rejält försprång.

 2. Peter skriver:

  Håller med i nedan kommentarer. Väldigt bra match mellan två bra lag…. löven känns dock rysligt skickliga över alla kedjor, deras passningspel och rörlighet är det bästa jag sett på många år

 3. Kjell jansson skriver:

  Toppmatch mellan två mycket bra lag , härlig stämning på hemmastå !! Varför inte fullsatt i hallen ? Vad mer kan vi begära av en så härlig / spännande kväll på Rocklunda ??

  • Bozo skriver:

   Tyvärr är väl detta denna lilla publiken som går och tittar på VIK. Det fylls på när bortalaget drar med sig supportrar och i år finns inga sådana lag, möjligtvis Modo. Vi hade Leksand och ett bra AIK förra säsongen som fick med sig sin publik. Länge sedan Västerås var en idrottsstad där publiken slöt upp. Min teori är att vi haft en väldigt stor välståndsökning i Västerås senaste decennierna vilket gjort potentiell publik bekväma. Man vill kunna parkera utanför dörren och ha det gott, fett och skönt inne i arenan om det ens ska övervägas.

   • Klas skriver:

    Någonstans så är hockey underhållning som vanligt folk betalar för och om underhållningen är för dålig så gör folk annat.

    Kola på bandyn, den håller på att dö helt som liveidrott. Bara för att man föds i en stad som har ett hockey finns inget som säger att man måste gå på deras matcher. Det finns med andra ord saker att arbeta med runt arrangemangen.

    Folk går av fri vilja och väljer de att stanna hemma får man göra en bättre produkt helt enkelt.

 4. Bozo skriver:

  Tyckte VIK på ett bra sätt höll sig till sin gameplan. Lugnt i egen zon och håll motståndarna vid sargen. Löven oerhört duktiga på småytor och försvara puck. VIK betydligt bättre skridskoåkare över ytor vilket skapade mer klara lägen där Löven spelare inte hann med att försvara. Tyckte Cannata tvingades till fler kvalificerade räddningar än Myhrenberg. Lugnare i VIKs defensiv och VIK stod rätt när Löven vände spelet. Lite Barcelona över Löven, ser bra ut och mycket puckinnehav men inte särskilt effektivt. Dock är de det bästa laget i HA på många år.
  Om VIK ska kunna hota uppåt i någon matchserie behövs en klasscenter till.

 5. Höftskott skriver:

  Jag tycker att första perioden var helt okej spelmässigt, i övrigt håller jag med dig.