VIK till kvartsfinal efter att en massa energi och råstyrka a´la Marcus Bergman nötte ner Almtuna – men mot Karlskoga (tack Timrå!) måste även finessen upp

Marcus Bergman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Patrik Zetterbergs och Thomas Paananens VIK visade även denna vår en förmåga att vinna de viktigaste matcherna. Så nu väntar en fantastisk holmgång mot Karlskoga i kvartsfinalen då Timrås (TIK valde AIK) respekt för VIK uppenbarligen var större än många nog trott.

Detta efter att ett enormt hårt arbetandes och tungt VIK tröttade ut ett hyfsat spetsigt, men smalt, Almtuna via en 3-1-seger på fredagskvällen för 2-0 i totalt i matchserien. Väldigt imponerande att göra detta i den så enormt svårspelade Gränbyhallen, eller Upplands Bilforum Arena som den heter numera.

VIK dominerade stort i första perioden och det liknande således starten i match 1. Men AIS tog en tidig ledning på grund av tavla av en annars utmärkt Jesper Myrenberg på skicklige David Karlströms vinkelskott redan efter 1.40.

Hela 10-3 chanser till VIK 5v5, och VIK gjorde fortsatt Sahlin till något av en jätte. Även vasst PP faktiskt där fyra goda chanser skapades. Simon Edvinsson och Marcus Bergman ruskigt starka i första perioden. Frågan var om AIS skulle orka resa sig spelmässigt efter en så tung första för hemmalaget.

AIS lyfte sig lite i andra. Men Sahlin i AIS-kassen bjöd tillbaka efter Bergmans fina åkning och vinkelskott, och 1-1 redan efter 20.30.

5-4 chanser 5v5 till AIS i andra. VIK fick tre raka PP men fortsatt riktigt haveri där två av dessa tre PP helt kastades bort och VIK kom knappt in i anfallszon.

Dock verkade AIS tröttna i slutet på andra. VIK jobbade verkligen bra och kedjan med Freddan Johansson mellan Bergman och Jesper Johansson var helt fantastisk i att jobba sönder AIS och skapa långa anfall, samma med energienhet nr 2 med Skedung mellan Wikman och Marklund.

AIS gjorde i början på tredje sin sista kraftansträngning att försöka rädda sin säsong. Hemmaspelarna gjorde bra grejer och hade 5-1 i skott efter sju minuter i andra och Myrenberg gjorde flera vassa saker.

Sedan verkade orken ta ganska slut hos hemmalaget och chanserna slutade 5-4 till AIS i tredje. Inte så konstigt med tanke på den magnifika frenesi, fart och tyngd många VIK:are besitter. AIS började slå många icings i mitten på tredje.

Sedan blev Sebastian Benker en centralfigur. Först visade #27 sin enorma fart och fixade en straff åt VIK. Men lite väl social coachning att Paananen lät Benker ta hand om ”sin egen” straff. Den så offensivt formsvage Benker såg tyngd ut och fick inte ordning på pucken och straffen lades bara pliktskyldigt rakt på Sahlin.

Men Benker revanscherade sig och dukade upp för Åkerström som fick ett bra läge, och på returen fälldes Benker av Liljendahl. Och i efterföljande PP direktskottsbombade Jansson med kraft in förlösande 1-2 efter bra upplagt av Zetterberg efter 49.27.

VIK hade sedan ganska bra kontroll på ett fortsatt ganska tröttkört Almtuna. Men den fenomenale backen Marcus Karlström låg bakom en del farligheter.

Nilsson visade sedan rejäla tag och skickade den i rundeln, Lunsjö äntligen lite finess som gav gata till Fredda Johansson att snyggt slagskotta in 1-3 i tom kasse efter 59.57.

I frustration drog Almtuna på sig inte mindre än tre matchstraff, då ilskan riktades mot utmärkta domarparet Alexander Österberg och Filip Sandstedt.

SAMMANFATTNING

Det är bara att lyfta på hatten för den gulsvarta arbetsinsatsen och inställningen. Detta VIK är fyllt med starka, modiga och snabba spelare som jagar livet ut motståndarna.

Detta trots att VIK:s tekningar totalt föll igenom i afton, Fredda J. (5-17!) blev avklädd i teken av både Emil Berglund och Mattias Johansson, efter att Freddan klädde av dessa i match 1, märkligt nog.

Även Hillding (5-11), Skedung (2-7) och Karlsson (4-6) hade plötsligt tungt i teken. Är hemmaplansfördel i teken så viktig? Men VIK vann tillbaka väldigt många puckar.

Detta tack vare att spelare som Bergman, Wikman, Hetta, Jesper Johansson, Skedung, Benker och allt mer Marklund har en sagolik arbetsmoral. De går verkligen 100 % i varje läge, närkamp och 50-50-puck. Redan i match 1 nämnde AIS-spelarna hur VIK:arna kom ut hårt efter dem.

Vi måste hylla Bergmans enormt stora och puckvinnande arbete på isen. Djupt imponerande hur #25 slaktar motståndare efter motståndare i princip alla dueller med sin fart och styrka. Dessutom många fler mål och poäng på sistone, hela 6+3 senaste tio matcherna.

Benker har en tung period offensivt, men samtidigt är den gänglige yttern oerhört jobbig för motståndarnas fötter med sina långa och många åkningar.

Även spelare som Hillding, Lunsjö, Fredrik Johansson och Filip Karlsson jobbar också oerhört hårt utan puck, och Zetterberg också då han använder sin storlek. Kanske därför Timrå valde bort VIK trots allt?

Fredrik Johansson fortsätter polera på sin legendstatus. 2+2 nu och inblandad i fyra av fem mål mot Almtuna således. Tänk om FJ12 fick kröna sin VIK-karriär med ett avancemang till SHL, precis som Freddan sagt är hans stora dröm.

Backsidan är också fylld av välväxta karaktärsspelare som leds av den så hete Jimmie Jansson. Nilsson, Trivellato, Ehrnberg och Edvinsson tar aldrig ett ledigt byte, och Younans och Åkerströms formkurvor är stigande.

I mål visade Jesper Myrenberg extremt bra psyke då den fortfarande bara 20 år unge målvakten spikade igen efter det jobbiga förstamålet för Almtuna. På bänken finns ytterligare en matchvinnarmålvakt i Emil Kruse.

Box play lyckades också stänga ner AIS starka PP. AIS blev nollade under alla sina sex PP mot VIK i denna matchserie.

Så långt ser det väldigt bra ut i VIK-land, gällande det så viktiga målvaktsspelet och fysiska spelet. Men ishockey kräver även en del finess, inklusive ren och skär skicklighet.

Där måste ett offensivt relativt torftigt VIK snabbt försöka hitta något bättre, främst för PP. VIK gjorde bara ett mål på tio PP mot Almtuna, och således har PP varit ännu sämre än i serien. Och målen i afton var ju mer på kraft, eller vad man ska säga?

Här måste VIK göra något inför kvartsfinalen för att försöka få något liv i PP. Dags för Edvinsson (och Bergman?) i PP. Att Edvinsson med sina enormt fina händer hålls utanför PP är en stor gåta, särskilt då VIK saknar spelare med riktigt mjuka handleder.

PP idag innehåller idag helt enkelt för många spelare med lite för mycket cementhänder. Kanske också plocka in August Tornberg för att försöka hitta på något till PP? Tornberg är också ojämn, men med en ganska hög högstanivå i passningar och skott då det stämmer.

Till sist. Så uppfriskande med domare som försöker döma enligt regelboken och inte ”varannan tvåa per lag” eller enligt någon slags utjämningslogik beroende på resultat eller matchbild. Märks att de sämsta kompensationsdomarna fått semester.

Kvällens utmärkta domarpar Alexander Österberg och Filip Sandstedt förtjänar massor av beröm. Hoppas de får verka som förebild och att många fler domare strikt helt enkelt börjar döma enligt regelboken, utan agendor.

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Jimmie Jansson

3 Jesper Johansson

2 Alex Trivellato

1 Jesper Myrenberg

9 svar

 1. Miko skriver:

  Jättekul att säsongen fortsätter. Starkt att komma tillbaka efter underlägen i båda matcherna och återigen vinna mot Almtuna borta, i säsongens hittills viktigaste match. Mot Karlskoga finns det absolut chans att gå vidare. Höjer sig laget några nivåer till, får bättre utdelning på power play och kan täppa till bakåt med bra back- och målvaktsspel så kan det gå vägen. Det gäller att vinna åtminstone en av de två första matcherna borta, annars blir det tufft. Vik slår definitivt ur underläge och med den rivaliteten som finns mellan lagen samt att det i grundserien varit jämna matcher, förutom Viks 5-0 seger borta, så är detta en helt öppen historia.

 2. Steffo skriver:

  Härligt mål av Jansson, ren och skär vilja och urkraft, så typiskt honom, Han viftar vilt flera sekunder som värsta helsidesannonsen i lokalblaskan och ändå sitter den trots att hela Uppsala vet att han ska skjuta 🙂 Målvaktsfrågan väcker redan känslor och kommer bli ett hett diskussionsämne, tycker Kruse ska få chansen mot BIK.

 3. PatrikH skriver:

  Hoppas VIK-laget fortsätter att ge 100% resten av säsongen, då kan det bli spännande!

 4. Måndag skriver:

  Grattis gulsvart! En grupp som har hittat det bästa i varandra. Precis som Jimmie #10 lyfte efter matchen. Härligt att se att alla äntligen jobbar 💯 och det är bra konkurrens om en starttröja. Därför blir vi tunga att möta. I alla 3 zoner. En ettrig forecheck och ett fint jagande av puck gav en välförtjänt seger. Freddan såg intressant ut i pp, där är han rapp ute till höger och höjer tempot. Smarta dolda passningar mm. Jag har tjatat om Edvinsson i pp hela våren och visst ska han få chansen nu mot BIK, som pointman på blå. Han glänste åter ikväll, denna för mig Lill-Lidas. Bergman har toppat formen på ett imponerande sätt. Stark som en björn. Fortsätt nu att gå in på mål och våga lägg in puckarna där. Skymningar, studsar och lite flyt är ofta skillnaden. Jag vill dock se ännu fler vunna kamper framför motståndarkassen, där finns mer att hämta gällande andrapuckarna. Det avgör ofta täta slutspelsbataljer. Vi trivs i Nobel. En match för en supertaggad Anthon? Han har många plus med sig mot BIK. Myren och det täta försvaret ska ha mkt beröm för 2 fina åttondelar. Jaga sönder BIK nu som sagt av bara farten. Undvik onödiga utvisningar, då de har spets i pp. Forza Gulsvart! Nu är det ju roligt 🤝💪👍

 5. Jan Malmberg skriver:

  Bra att VIK slapp Timrå. Karlskoga är definitivt större chans att gå vidare till semifinal
  Blir spännande och se AIK mot Timrå på månd.dom gjorde 10 mål på Tingsryd. VIK spelar 2 bortamatcher först sedan 2 hemma om det blir 4 matcher med början tisd.

 6. Mathias skriver:

  Slutspelskungen Fredda Johansson (2+2) har varit inblandad alla förutom ett mål i slutspelet hittills. Otroligt häftigt att se, snacka om att leda sitt lag.

 7. Bozo skriver:

  Man släppte inte in ett endaste mål i BP mot Almtuna över två matcher. En bragd. Det var faktiskt inte ens nära.

  • Musse skriver:

   Håller med, sjukt starkt BP-spel! Här har Lasse hittat rätt spelare som vågar ligga i skottlinjen och backar som städar av framför målet. Blev överraskad av Timrås val…. Det måste bero på att de har stor respekt för vår defensiv då AIK har en mycket vassare offensiv än oss.
   Tänker vänta med enskild spelarkritik tills efter sista matchen, men visst är det märkligt att Freddas line är den som biter sig fast bäst anfallszonen???

   • Bozo skriver:

    Har Lasse hand om både pp och bp?

    Nu är det slutspelshockey, brukar vara annan hockey då. Många poängvinnare i serielunken brukar falla bort. Anledningar kan också vara att finlirare precis tecknat kontrakt med SHL-klubb eller får ångest av att de måste prestera just nu för att bli erbjuden SHL-kontrakt.