Williams upp i delad skytteligaledning och ”Bacon” bröt lång måltorka då Almtuna besegrades

Det blev jubel då VIK lyckades bromsa hemmastarka Almtuna efter två fina mål av Williams och Bergquist. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På fredagskvällen kom en ny knapp VIK-seger ”Fagervall-” eller ”NJ-style”. VIK vann med 2-1 i Uppsala och tog den blott sjätte segern på de 20 senaste matcherna i Uppland mot de rödvita.

AIS kom ut hårt och lirade bort VIK:s tredjekedja med Bergquist, Marklund och Frycklund vid 1-0 efter 2.25. Denna trio skulle dock få gruvlig revansch senare.

AIS var bra första tio minuterna och Fransson och VIK-defensiven fick slita hårt. När dessutom Frycklund åkte på en riktig fantomutvisning av Niclas Johansson började man ana oråd, man mindes tillbaka då denna domare gav Karlskoga 18 minuter i power play mot VIK:s fem sekunder i höstas.

Men istället för flera hemmapowerplay fick VIK ett power play. Det hjälpte laget rejält in i matchen och de sista åtta minuterna var riktigt bra av VIK.

 Spelbegåvade, men ifrågasatte, veteranen Kenneth Bergquist hade ögonen på pucken ikväll och nätade mycket snyggt och bröt därmed sin 14 matcher långa måltorka. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

1-1 kom också efter mycket snyggt spel av tredjekedjan, som alltså revanscherade sig. Marklund hittade Frycklund som direktskarvade pucken till Bergquist som elegant satte sitt första mål på 14 långa matcher.

I andra perioden fick VIK ett tidigt power play vilket man inte orkade utnyttja och hafsade bort, bland annat efter grova passningsmisstag av en iskall Fornataro. Det hafsiga power playet satte tonen för resten av perioden och VIK lyckades inte fortsätta från de fina sista tio minuterna av första.

Det skapades också chanser och Bromé, Legein, Emmerdahl och McArdle brände bra lägen. Även AIS skapade en del chanser.

 Williams visade skottprecisionen då läget bjöds och har nu 20 kassar på 38 matcher. Enligt Eliteprospects.com är det bara 38 spelare tidigare i den moderna VIK-historien som gjort minst 20 mål en säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I slutet på andra bjöds Williams på en bra chans i power play och snipern visade klassen då han hängde sitt 20:e mål, vilket innebär delad skytteligaledning med KHK:arna Smotherman och Bergström.

I sista perioden fick AIS två ganska billiga power play och VIK drog sig tillbaka ordentligt. AIS var riktigt heta men Fransson var som vanligt suverän. Jimmie Kraft bredsidade in en puck i slutet som dömdes bort.

Sammanfattning

Egentligen är det bara att ta ”cut-and-paste” på 90 % av alla andra bortamatcher de senaste två åren för en sammanfattning. Målfattigt, fantastiskt målvaktsspel och vassa avslut lade åter grunden tillsammans med en tillbakadragen och samlad defensiv.

Utropstecken var Bergquist som gjorde en bra match och kanske är på väg att täppa till truten på de som ifrågasatt, som undertecknad. Vore härligt om ”Bacon” kunde göra det och motbevisa kritiker. Det var för övrigt den förre landslagsspelarens första mål efter en 14 matcher lång måltorka.

Frycklund är också på gång och fick en mycket fin assist till ”Bacons” mål. Just den typen av spelare som Frycklund är precis vad VIK saknar med fart, storlek och offensiv potential. Kan man få riktig fart och självförtroende i 20-åringen får VIK mycket välbehövligt bättre bredd i offensiven.

Ett litet orosmoment är Fornataros form. I afton tappade centern åter puck på löpande band. Känns lite som poängkungen från ifjol måste inse att han är i en formsvacka och spela enklare ett tag.

 Fornataro hade en jobbig kväll och måste börja spela enklare med pucken. Vi vet ju ändå vad Matt kan… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ett problem kan också vara att Williams och Fornataro lite verkar vilja söka samma ytor. Kanske skulle man testa på att splitta på dessa herrar för försöka få igång Fornataro?

Just det är lite typiskt för VIK:s offensiv, när nu tredjekedjan var bra så var Fornataro iskall och andrakedjan med Romano, Johansson och McArdle inte heller heta. Tänk den dag då man kan få ihop tre kedjor som kan producera någorlunda.

Marcus Söderkvist gjorde en ny kanonmatch och veteranen är på väg mot formtoppen på allvar tillsammans med Marcus Jonsson. Tredje- och fjärdekedjan börjar verkligen komma igång nu.

Positivt var att Legein var tillbaka och såg relativt pigg ut. Karlskoga tappade en poäng överraskande nog hemma mot Troja. Kunde blivit två då Troja faktiskt satte sina två första straffar, men då gjorde såklart också BIK det.

Karlskrona verkar tappat lite av sin Sovjetoffensiv men vann ändå borta mot Björklöven. Nu är pressen åter på Malmö att vinna sin hängmatch…

Västerås tre stjärnor:

1. Marcus Söderkvist – Kung i defensiven och vann många viktiga dueller i det tysta.

2. Kenneth Bergquist – Mycket snyggt mål och mycket mer energi och puckvinster i övrigt. Är veteranen sent omsider på väg att vakna?

3. Mikael Frycklund – Mycket fin vrickning fram till den viktiga kvitteringen och energisk i övrigt. Fixade en powerplay tack vare sin genombrottsförmåga denna match.

3 svar

 1. PatrikH skriver:

  Vill bara ta chansen att också understryka hur viktigt det är för VIK att få ordning på backspelet och centerspelet för att bygga det egna spel som inte riktigt synts under denna säsong. Vi är helt klart bättre i spelet utan än med puck. Varför blir backarna så stressade? Här borde något göras för att få dem att fokusera och ta snabbare beslut. Almtunabackarna visste redan innan situationerna var de skulle lägga sina pass som om de tränat på det i sömnen … iflera fall satt också deras pass på bladet på forwards. Håller också med om att Fornataro spelade med för små marginaler. Kanske han räknat med att kunna komma tillbaka och dominera. Han behöver nog inse att det inte sker utan hårt jobb hela tiden och med ett enklare spel.

 2. Bonzon skriver:

  Bra skrivet Martin.En av de bästa analyserna jag läst i år faktiskt. Tror att svårigheterna med uppspelen i trängda lägen är en stor orsak till det lite halvtaskiga spelet, men om kommunikation inom laget eller avsaknad av skicklighet har jag ingen aning om. Tycker dock att Helmer, Bengtsson och Emmerdahl slänger pucken efter sargen oattackerade lite för ofta…

 3. Martin skriver:

  Bra analys Mikael,

  5minuter in i matcher insåg jag att jag saknade Mårtensson. Varför? Jo, matchningen av honom i första linan är enligt mig genial. Tycker han bidrog med tyngd längst med sargerna och vunna närkamper och skapandes av yta för fornataro och williams. Känns som vi väger lätt i anfallszon när vi jobbar längst sargerna, och tyvärr hamnar vi ofta där, pucktransport längst med sargerna ner i härnen eller en dump a la Lindh från röda.

  Verkar som våra kära konkurrenter har läst en av våra svagheter, brist på rörliga/spelskickliga backar alt. dålig rörelse på forwards och en tydligt uppspelningsplan i trängda lägen.
  Begriper inte Helmer som i 9 av 10 fall tänker en gång för mycket längst med sargen när han kommer felvänd jobbandes mot en dumpad puck, håller i puck alternativ skickas den iväg i vristhöjd längst med sargen.
  Mitell slår passningen direkt, och desutom inte längst med sargen, utan en meter utanför, på bladet!
  När jag nu ändå svamlar på om uppspel kändes småkronornas taktik jäkligt intressant. Där backen ner på puck i egen zon ska vinna kampen på första spelaren i ryggen, vända upp och hitta första passningen på bladet på center i eget slott för vändning och spelfördelning alternativt mot uppvänd forward längst sargen. Nu väntar vi gärna in motståndaren eller blir ståendes med ryggen mot sargen. Våga sätta en bra första pass i egen zon.

  Fyll gärna i Mikael, och alla andra ang era åsikter. Jäkligt lätt att sitta och följa VIK på HA play såklart men blir frustrerad.

  Fornataro känns som du säger Iskall och nonchalant.

  Mitell, Bengtsson, Jonsson, Söder och Williams med Fransson. Veckans femma. Med Brome och Johansson som bubblare.