Z om Parkkonen och jakten på center (i konkurrens med bl.a. MoDo) och ytter & Patrick Carlsson, tidigare videoanalytiker i BIK Karlskoga, berättar mer om nye backen

Patrik Parkkonen.

 

Bloggen tog kontakt med Patrik Zetterberg för att höra mer om nye backen Patrik Parkkonen. Sportchefen berättar först att både centern och yttern som han jagar bägge ”ska hålla hög HA-klass” innan Zäta kommer in på Parkkonen.

Men först intressant att MoDo:s sportchef under söndagen citerades ”att det är bra många fler intressanta spelare som erbjuds nu än tidigare” om att marknaden börjar öppna sig på allvar. MoDo jagar precis som VIK en toppcenter.

***

Över till Zätas ord om Parkkonen:

– Jag har hört mest bra saker om Parkkonen och han är en bättre spelare idag än senast han var i Sverige säsongen 17-18, menar sportchefen. Han ville verkligen hit och låg bra till kostnadsmässigt.

– Han är bra och rörlig på skridskorna och spelskicklig. Han gillar att följa med upp i anfallen, säger Zäta om backen som vann Karlskogas poängliga för backar 2017-18 trots att han lämnade efter 31 matcher, då Per Kenttä värvade honom till Oskarshamn.

– Parkkonen kan även kan spela PP och har visat att han kan producera poäng i flera olika ligor. Han var exempelvis tredje bästa back poängmässigt i ECHL för något år sedan.

– Den spelartypen tycker jag vi saknat. Tror många kommer bli positivt överraskade. Hade han varit nordamerikan hade alla tyckt det var en häftig värvning, säger Zäta med en viss underton…

***

Bloggen fick även en fyllig rapport gällande Parkkonen från Patrick Carlsson, som var videoanalytiker i BIK Karlskoga just då finländaren var där då BIK hade en mycket tung säsong 17-18.

– Parkkonen kom till BIK med höga förväntningar på sig efter en magisk 50-poängssäsong i DEL2. Men han fick aldrig riktigt till det i PP, och BIK som lag fungerade inte optimalt den hösten han var här heller.

– Det känns som avsaknaden av produktion i PP tog lite på självförtroendet och bromsade honom mentalt den säsongen. Finns mycket potential till att bidra offensivt där, men då behöver allt runtomkring stämma för honom.

– Skridskoåkningen och förmågan att fylla på i anfallen offensivt som en extraforward är hans mest positiva egenskaper. Bra spelsinne. Inte särskilt hårt skott men är ändå ett hot från blålinjen då han använder sitt skott på ett smart sätt och med bra precision.

Hur är defensiven?

– Ingen fysisk spelare. Medelmåttig eller strax under medelmåttig defensiv skulle jag säga utifrån hans tid i BIK.

Verkar totalt sett vara en offensivt skickligt och snabb back, som verkar vara lite ”känslig” för att kunna producera. Med tanke på att han öst in poäng i sämre ligor men tyngre i bättre?

– Ja, det är nog en rätt bra sammanfattning av Parkkonen.

Kritiskt blir ju om han kan ”dansa” i sidled på blå? Exempelvis Erik de la Rose (som också värvades till VIK från just tjeckiska högstaligan) var totalt sett okey, men kunde inte dansa speciellt bra i sidled och blev för statisk på blå…

– Parkkonen är väldigt rörlig över hela offensiva zonen och blir sällan stillastående på en plats. Sen beror det ju lite på hur mycket utrymme och få ramar han får från sin coach.

Vissa BIK-supportrar på sociala medier menar att han var ”blek” för att utrycka det diplomatiskt, stämmer det?

– Alla spelare den säsongen fick nog det ryktet efter sig, mycket för att vi hade en målvakt som kastade in puckarna i eget nät. Detta samtidigt som vi försökte göra om vårt exitspel och det gick inte alls vägen.

– Minns jag inte helt fel ledde Parkkonen den interna poängligan när han fick gå. Men han kom dit som toppvärvningen på backsidan och vi hade precis tappat Henrik Larsson och Lennström, så det var lite övermäktiga hål att fylla.

En källa ute i Europa menade att Parkkonen får kämpa i närkamper?

– Han är liten och absolut inte någon fysisk spelare. Är ju ofta lite mer fysisk hockey därnere, så kan tänka mig att den svagheten blottades mer där.

Men är det kanske magstarkt att kalla honom ”offensiv tvåvägsback”?

– Jag skulle kalla honom enbart offensiv, nästan mer som en fjärde forward än back. Men det är ju rätt längesen han var i BIK. Så det kan ju ha ändrats.

– Med tanke på hans ålder blev jag förvånad över att han hamnar i Hockeyallsvenskan igen. Är han tänkt som typ ”7e” med lite ”joker-potential” hos er?

– Jag tror det finns en uppsida där om han får stäm och får producera från start, men får han dåligt med istid och inte gör några poäng första 5-10 matcherna tror jag han kommer ha fått gå innan jul.

– Och med de backar ni har känns det ju som att han kommer få starta rätt långt ner i hierarkin och då känns ”lämnat innan jul” troligare än att han gör succé tyvärr, säger Patrick Carlsson avslutningsvis.

2 Responses

  1. Bozo skriver:

    Man lägger alltså pengar på denna back för att de andra backarna ska ta sig kragen redan från start. Hade man startat med en junior som 7:e så hade förmodligen resten av backarna i VIK som vanligt garanterat börjat trögt.

    • Mikael Norén skriver:

      Kloka ord Bozo, tror de inser att Parkkonen kommer hota om PP-plats om Gunnarsson, Lindelöf eller Jansson inte får till det. Ökar ju konkurrensen välbehövligt offensivt.