Analys grundat på fördjupade siffror om VIK-lirarnas prestationer per enhet istid efter Timrå och inför Almtuna – några intressanta trender kan urskönjas
Det händer oerhört mycket under en ishockeymatch. Det är omöjligt att registrera allt med ögat. Därför är en allt ”djupare” statistik och underliggande något som används allt mer, även i Allsvenskan.
Men denna blogg har inte tillgång till något sådant fint verktyg (Corsi etc.) som andra har. Nedan är en sammanställning med siffror tagna från HockeyAllsvenskan.se där istid över hela säsongen omvandlats till hela 60-minutare.
Detta för att mer rättvist kunna jämföra spelares siffror per spelad enhet (en felkälla kan dock vara hur korrekta dessa siffror är på HockeyAllsvenskan.se verkligen är):
Desto mer grönt, desto bättre. Vi ser att Leduc och Jansson föga förvånande producerar mest poäng även per istid. Dock ingår även PP-siffror vilket vi måste ta hänsyn till och det är en svaghet i denna sammanställning.
Källström har i det tysta gjort en förhållandevis stark säsong och veteranen är faktiskt tredje bästa producent sett till enhet istid. Källström har också blockat mest skott av de backar som spelat mycket, Kaijser och Göransson i topp här – men väldigt begränsad sample size på dessa två.
Skottförsök (på mål, utanför och blockade) är något som de lärda menar säger mycket om hur mycket en spelar bidrar, intressant är att Själin ligger i topp här med Jansson och Leduc. Det säger något om den unge backens potential.
Dock får Själin ännu igenom alldeles för dåligt med skott (bara 63 %), dessutom har VIK när Själin varit inne gjort väldigt lite mål I 5v5, på samma nivå som Hassel. Själin har också varit inne på många bakåt.
Vi ser också att Leduc inte har ett överdrivet bra skott, varken i målprocent eller förmåga att få igenom skott på mål. Jansson och De la Rose har varit tacklingsgladast, då stämmer bloggens känsla att De la Rose inte var oäven i det fysiska spelet. Den skadade backen var också den som släppte in minst mål 5v5 per enhet istid.
***
Om vi då tittar på forwards:
Vi ser att Hertzberg är den som producerar klart mest per enhet istid, följd av Tessier. Hertzberg är också överlägsen att generera mål framåt i 5v5 då hans femma är inne, delad tvåa här är Zäta, Rundqvist och Wikman.
Vi ser att Öhrn, Lunsjö och Bergman har haft svårt att få sin femma att göra mål i 5v5.
Zetterberg och Skedung målfarligast. Zäta också överlägsen i antalet skottförsök, men får bara igenom 66 % av skotten på mål. Skedung väldigt skicklig att både få igenom skott på mål och även i mål, klart bäst i laget på det.
Vi ser att Tessier, Öhrn, Zäta och Benker skulle behöva vässa sin skottprecision då de ligger runt bara 10 % av skotten i mål.
Intressant också att Juhlin är en av de bättre att få till skottförsök, men sämre att få igenom skotten på mål (bara 40 %). Dock ligger Juhlin i botten tillsammans med Rundqvist i då deras femmor varit inne på baklängesmål i 5v5. Öhrn faktiskt bäst defensivt enligt dessa siffror, tätt följd av Tessier, Hertzberg och Lunsjö.
Wikman är skottblockskung följd av Jesper Johansson och Lunsjö. Överlägsen tacklingskung är Anthon Eriksson, givetvis. Men även har Juhlin och Hagman gjort avtryck.
En annan junior, Oscar Hagman, visade bra fysiskt och defensivt spel och ligger i topp i både tacklingar och blockade skott, men frågetecken för väldigt liten sample size även där. Men något säger det.
***
Vad mer kan dessa siffror säga, och inte säga? Vilka fördelar och brister finns att analysera på detta sätt? Bloggens många kloka läsare kan säkert nyansera ovanstående analys och diskussion!
Ska bli intressant att se Åkerströms skott i pp när han fått spela in sig i linan. Z är en gåta i år, trots att han blir matad för skott så tar han inte avsluten. Inget fel på passningarna så det verkar mer ha låst sig i huvudet. Kommer fel i tajming och position. Kanske därför pp2 får större förtroende just nu.
Motståndarna försöker ju oftast täcka bort honom. Men då kan han ju finta skott så att de går ner på knä och sen göra en dragning åt sidan och sen skjuta. Det gäller ju att ha lite fantasi. Man måste lura motståndaren.