Ändå positivt att Rauchenwald lämnar så relativt tidigt inför Södertälje och enligt VIK på eget bevåg – men just nu ska marknaden vara tuff att hitta ersättare

Alexander Rauchenwald lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Under tisdagen blev det klart att centern Alexander Rauchenwald lämnar efter 0+1 på nio matcher. Österrikaren kom direkt fel in i sakerna och verkade sakna vissa verktyg för att bli en toppcenter i HA.

Ganska snart efter jag såg Rauchenwalds oförmåga att täcka pucken på plats i Skoda Trophy började bloggen ana att det skulle bli dyrt att ha en import som fjärdecenter som har svårt att bära puck.

Men bra att VIK lyckades få österrikaren att lämna så relativt fort så att en rejäl slant troligen frigörs till att hitta en ny toppcenter. Som sportchef gäller det ju som sagt att inte vara prestigefull, och här verkar Zäta snabbt rättat till en felvärvning.

***

Men efter två centerimportbommar i rad med Steven Iacobellis och nu Rauchenwald behöver Zäta få upp sin importlyckofrekvens igen. Alla måste leverera bättre i SHL2024.

Gällande svenska lirare har ju Zäta ofta lyckats över tid (klicka länk här för en översikt), med Östmanbröderna som kanske sina främsta ess, men även tidigare importer som Leduc (och till slut Tessier) – och Roe har nog ganska mycket potential per krona. I ett bättre och tydligare system med mer struktur skulle nog Roe glänsa mer.

Sedan är en stor nyckel nu att VIK får igång Zätas ”prestigevärvningar” som Svensson, Lavoie och i viss mån From på riktigt allvar nu framöver.

Någon sa att Paananen sitter lite tufft till också gällande vissa nya spelare. Paananen vill ju ha hårt arbetande spelare. Och när Z då värvar lite av ”finlirare” som Svensson, Lavoie och i viss mån From, som förväntas vara toppspelare, och får det förtroendet, då gäller det att Paananen hittar en väg att få dessa att spela mindre utsida och verkligen producera också…

***

En källa som såg Rauchenwald i ”B-VM” i våras sa efter det att han började bli allt mer orolig för denna VIK-värvning. Rauchenwald ”försvann” då tidigt ur denna turnering och förlorade sin länge givna landslagsplats. Men det är lätt att vara efterklok.

Fysiskt var ju österrikaren på topp och vann ju bland annat ett löptest tidigt på försäsongen här.

***

Talade med en insatt om spelarmarknaden för centrar just nu:

– Det är säljarens (spelarnas) marknad för alla positioner, oavsett om du söker center eller back eller ytter.

– Som några agenter sa till mig för ett tag sedan: Vi skulle kunna tjäna mycket pengar – men vi har inga spelare kvar…

***

Så länge får nog yttern Jesper Johansson spela center således i Södertälje. Men problemet med så nyttige Johansson som center är emellertid att denna är en väldigt svag tekare. I år har Johansson ytterst bleka 28 % vunna tekningar (14 av 49), och ännu sämre ifjol på 25 %.

Det är faktiskt nästan den sämsta tekningsprocent undertecknad sett för en center. Att låta en ”25-procentare” teka är nästan som att ge bort teken, vilket är särskilt jobbigt att göra i box play, där Johansson har en nyckelroll.

Det är en högst märklig coachning då man annars ofta fokuserar så mycket på andra stora och små detaljer. Här måste VIK hitta en annan lösning så Johansson kan fortsätta göra stor nytta som viktig defensiv ytter.

Bloggen hoppas lite på att få se någon ”riktig” center från J20 få en chans. Där finns exempelvis Alexander Dahlberg som ligger på 51,3 % i tek, och har imponerat stort med sitt tvåvägsspel och är dessutom poängstarkast bland centrarna där.

7 svar

 1. Bozo skriver:

  Ju mer jag tänker på det så känns det givet att klubben kommer tacka av Zäta och Paananen under säsongen. Satsningen mot SHL kom nog lite tidigare än beräknat vilket nog beror på tillkomsten av Kevin. När den sportsliga ledningen fick sina nuvarande kontrakt fanns nog inte SHL2024 på kartan. Nu ger man dom chansen i några månader och tyvärr rinner tiden iväg, kanske snabbare än någon kunnat tro. Man har säkert redan ett tänk för plan b klart, dvs vad man vill ha för profiler.

 2. anders skriver:

  kanske dum fråga men varför inte få in några från Usa Canda och köra en femma helt spelare från Usa Canada

 3. Jay skriver:

  Är det nu vi får se en comeback av Patrik Berglund i viktröjan?

  • anders skriver:

   Det skulle vara kul att se Hoppas bara han har träna på bra då.

  • Mathias skriver:

   Frågan är om det finns en realistisk chans till detta eller om man går och dagdrömmer i onödan?

  • Bosse skriver:

   Om han släppt alkoholen helt så är det nog inte helt ologiskt. SHL är nog en bra bit bort för honom så ska han spela mer blir det VIK eller ett problemlag i SHL. Men han hade ju ganska stora problem att ta tag i i våras och det tar kanske längre tid än såhär att komma på fötter igen.

 4. Mathias skriver:

  JJ’s siffror i tekningscirkeln är också sämst i hela ligan bland alla forwards.

  Lite elakt mot Sura, men man kanske skulle bjuda in Astley Rydberg som har hela Hockeyettan Västras bästa tekningsprocent bland alla som tekat fler än 100 tekningar (61.84%) att provträna med VIK? Skulle man gilla det man ser skulle man ju kunna försöka få till en lösning likt den man hade med Arboga och Liljehöök för ett antal år sedan.

  Jag hoppas också förövrigt att Zäta håller ett öga på Lukas Söderlunds utveckling under säsongen.