Avstämning Jimmie Jansson om sitt val, PP, alla poäng & vinsten i backligan: ”Det ska kännas roligt och VIK behöver spetsa lite mer och våga prata SHL”

Jimmie Jansson - en ledare på flera sätt i VIK med sin vassa offensiv och stora vilja. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Lite i skymundan, kanske, vann Jimmie Jansson poängligan för backar i hela serien. Detta med 8+30 och +8 för 38 poäng på 52 matcher. I slutspelet fortsatte produktionen med 2+4 på sex matcher.

Under de senaste två säsongerna har Västeråssonen hela 24+48 och +17 för 72 poäng på 107 matcher. Så det är lätt att förstå att VIK verkligen vill ha Janssons signatur på ett nytt kontrakt. Detta dessutom då backen alltid spelar med stor passion och enorm glöd som en viktig ledare.

Jimmie Jansson innehar nu två av de sex bästa poängnoteringarna av en back i HockeyAllsvenskan i Gulsvart under en säsong:

Idel ädla gulsvarta offensiva backnamn och Jimmie Jansson Lorek har skrivit in sig i historieböckerna på allvar.

Hur ser du på din säsong och på framtiden, Jimmie? Är VIK ett alternativ fortsatt?

– Jag är nöjd med min säsong och framtiden vet jag inte än. VIK är alltid ett alternativ för mig, säger Jimmie, som också vann VIK:s interna poängliga som back, precis som Jerome Leduc gjorde säsongen innan.

Vilka detaljer har gjort att din poängproduktion skjutit i höjden?

– Det offensiva är jag mest nöjd med, och att jag lyckades producera jämnt under hela säsongen. Min rörlighet på blå samt att jag skjuter mycket och får igenom många på mål är viktiga detaljer.

– Sen har jag utvecklat ännu mer fantasi i mitt spel som jag tror ger mer poäng.

VIK:s PP var totalt dock sett dåligt (även om Jimmie var trea i backarnas PP-poängliga i HA med 3+12) och hur kan det bli bättre i dina ögon?

– I PP handlar allt om pucktempo. Sen behövs det flera hot för att göra det svårare för boxen. Och avslutningsvis mer fantasi än vad vi lyckades med, menar Jimmie.

Ok, handlar det om enligt dig att man har flera förutbestämda varianter i PP eller att man har bättre fantasi i stunden?

– Förutbestämda spel har man, men framförallt så kommer det fler under tiden, när du hittar kemi och så vidare. Fantasi är ju också något som blandas lite med självförtroende i den frågan.

Hur hade du lagt upp det om du varit PP-coach, verkar ganska svårt?

– Det är nog väldigt svårt. Men det där är mycket mer spelarnas ansvar anser jag.

Så det som kännetecknar en bra PP-coach är att överlåta mycket ansvar till spelarna?

– Kan vara helt olika. Finns väl ingen direkt linje hur man gör tycker jag.

Jag hörde något om att VIK tränar mindre PP än andra lag?

– Jaså? Det har jag helt ärligt ingen aning om. Har spelat för VIK i fem säsonger (skratt). Jag tycker inte vi tränat för lite på PP.

Om vi lämnar PP-snacket, vilka faktorer spelar in i ditt val av klubb 2021-2022?

– Flera såklart. Roll spelar ju in, vilken plan som finns. Och sist men inte minst att det ska kännas roligt!

– Jag har jag inte någon tidslinje för mitt beslut. Jag vill ändå ta min tid.

Många menar att du är ganska given som kapten efter Fredrik Johansson om du stannar…

– Tack ska du ha, det uppskattar jag att höra!

Till sist. Vad kan VIK göra bättre för att nå SHL redan nästa säsong känner du personligen från din synvinkel?

– Att våga satsa lite mer på spets, det kan vara en detalj i det.

– Sen tror jag (Patrik) Zetterberg är på rätt väg i det han redan förmedlat i media kring hans planer och så vidare. Viktigt för VIK att det finns en tydlig plan och att våga prata SHL, säger den ambitiöse backen avslutningsvis.

***

Till sist: Stort tack till Er som bidrar till bloggen och podden! 

(Om även Du uppskattar bloggen och podden och vill att de även ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan. Några har faktiskt börjat sätta in en summa per månad via Paypal, vilket är oerhört uppskattat och möjliggör att podden och bloggen kan finnas kvar.)

5 Responses

 1. D skriver:

  Jag tycker det skulle vara kul och en drömvärvning om Peter Popovic blev andra tränare. Tror det skulle locka flera unga och lovande spelare till VIK.

 2. anders skriver:

  klart att han ska stanna och tänk om alla nya och gamla bakar kan träna på skott som han gör och skjuta mycket mycket mera under match och pp. Sen om Z får in bakar med bra skot.
  En drömvärvning skulle vara att få in lidas som andra tränare för bakarna men det är ju en dröm
  kanske bloggen kan höra med han hur han ställer sig till det.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Läste att Patrik Berglund utreds för brott mot flickvän därför inte spelar i Brynäs just nu. Flickvännen säger att han inte mår bra, och att det här gått ut över henne.

 4. VIKKS skriver:

  Vore riktigt kul/häftigt om Lorek blir kvar i klubben. Får man sen även gå och kolla kommer han lyfta ytterligare. Har fått för mig att han triggas mkt extra när publiken är på plats.

 5. Pelle skriver:

  Får hoppad du stannar jimmie och blir mr vik o tröja i taket