Backveteraner skriver på och allt fokus blir att hitta toppcenter?

The Captain verkar vara på väg tillbaka.

Enligt säkra uppgifter från flera håll ska Per Helmersson och Thomas Mitell vara mer eller mindre klara för VIK 2013-14.

Då innebär det att Fagervall & Hellenberg förfogar över åtta backar, där stortalangen Hampus Larsson kan räknas som joker i leken som hyperspännande niondeback.

Andreas Lindh, Christoffer Björklund, Jonas Emmerdahl, Robin Nilsson, Fredrik Winge, Per Helmersson, Andreas Frisk och Thomas Mitell blir de som ska göra´t för VIK.

Möjliga backpar:

Emmerdahl – Frisk Analys: Emmerdahl är kraftigt på väg uppåt och Frisk ger stabilitet. Intressant möjligt toppbackpar.

Lindh – Björklund Analys: Lindh håller rent och allt vassare Björka sköter alla finesser. Perfekt rollfördelning.

Mitell – Helmersson Analys: Mariestadsparet var tillsammans senast för två år sedan, då +24 på Helmer och +14 på Mitell.

Winge – Nilsson Analys: Winge är en back som aldrig gör misstag, Nilsson mer offensiv. Blir kanske utlånade.

Hampus Larsson och Marcus Söderkvist är jokrar i backleken.

***

Man kan säga att man ersatt offensive Tim Heed med offensive Thomas Mitell och defensive/allroundbacken Stefan Warg med allroundbacken Andreas Frisk – två unga stortalanger ut och två välmeriterade veteraner in.

På kort sikt över en säsong är det inte omöjligt att Frisk och Mitell är fullgoda ersättare, om nu Frisk verkligen har den här fränheten i egen zon som Warg frälste VIK med..

***

En viktig uppgift för Fagervall blir att ha koll på Mitells istid och matchning. När Mitell är fräsch och toppformad är det kanske Allsvenskans mest begåvade back, vilket han visade i kvalspelet för Örebro med 12 poäng på 13 matcher och riktigt fina +12 i plus/minus.

Kanske måste man ge Mitell ledigt vissa matcher och minimera istid i 5-mot-5 för att spara på ljumskarna? En delikat fråga för VIK-ledningen. Men det behöver ju inte vara negativt att låta exempelvis Robin Nilsson eller Hampus Larsson få någon match då och då med mycket istid när Mitell får vila.

***

Det mest positiva är Fagervalls förmåga att förädla och förbättra unga backar, vi har ju sett Björklunds och Wargs utveckling. Kan det fortsätta med Emmerdahl, Winge, Nilsson & Co. kommer VIK ha en mycket bra backsida…

3 svar

 1. Marko skriver:

  Jag va inne lite på det spåret oxå just att man vet lite vad man får i Mitell och Helmersson. Som total lekman har man inte en susning om vad som finns på marknaden och till vilka kostnader. Kan bara Fagervall få ordning på ”gubbarna” och öka på säkerhetsmarginalen lite så finns egentligen ingen anledning till oro mer än Mitells ljumskar. Ja och att Helmersson är medveten om när säsongen startar så han är med från början:)

 2. Mikael Norén skriver:

  Marko, kloka tankar där. För att ytterligare komplicera saker och ting måste man ta med i beräkningen att Mitell och Helmersson troligen är relativt billiga och att man vet vad man får, plus att dessa är inkörda i VIK. Ett VIK där det kommer behövas inmatchning av de fem-sex nya importerna. De pengar man kanske sparar på att signa relativt säkra kort som Mitell & Helmersson kanske man satsa extra på den hör förstecentern. Det kanske inte är så dumt, om man jmf med att ta in en dyr och svårbedömd importback. Men det är svårt att veta då vi inte vet vilka alternativ NJ har på backmarknaden…

 3. Marko skriver:

  Kan inget annat än att känna mig kluven till Thomas Mitell.. Visst: I sina bästa stunder är det en skicklig back men sen då? Det enda som hänt med Mitell är han blivit ytterligare ett år äldre på både gott och ont..

  Jag säger nog nej tack här faktiskt! Inte ens med nån sorts prestationsbaserad lön. Känns helt enkelt inte rätt bara eller som nån elitmässig satsning.

  Skulle det nu bli så att både VIK signar både Mitell och Helmersson så är det lite ångestladdat med dessa två herrar i samma backpar.. Ingen av dom lär toppa nån ranking baserat på skridskoskicklighet i år heller samt att båda har lite tendenser att spela med lite för små marginaler och att sprida helt obegripliga passningar runt omkring sig ibland…

  MEN! Det är en helvetes massa rutin dessa två herrar besitter och det gör att det blir lite svårare igen.. Minst sagt kluven och känner att jag argumenterar för och mot med mig själv utan att komma på vad som är ”rätt eller”..