Dags för mer ansvarsutkrävande av spelarna efter åratal av floppar och usla spelarinsatser när det gällt?

8 svar

 1. GurkOlle skriver:

  Godflesh// Över tid har förutsättningarna för alla klubbar i Hockeyallsvenskan förändrats. En anledning till detta är givetvis den styvmoderliga hanteringen av ligan. Så länge SHL AB får diktera villkoren för svensk hockey kommer alla försök till någon form av långsiktighet undermineras än mer. Detta förhindrar dock inte att man som förening trotsar gällande ordning och försöker en annan väg. Efter nio år av hopvärvade lag står vi fortfarande kvar på samma perrong. Det om något tyder på ett systemfel. Ett feltänk. Att man fastnat i ett ekorrhjul och haft svårt att ta sig ur. Både Örebro och Växjö balanserade sin sportsliga framgång genom att arbeta parallellt med två agendor. En långsiktig(lagbygget) och en mer kortsiktig(spetsvärvningar) Båda föreningarna blev sakta men säkert starkare för var år och nådde till slut sitt mål. Med andra ord. Det måste finnas en mer långsiktighet även i det kortsiktiga tänkandet.

 2. Godflesh skriver:

  GurkOlle ”Är det ens möjligt? Kommer inte alla klubbar i Hockeyallsvenskan i fortsättning bara fungera som ”tillväxtplatser” för spelare på genomresa? ”

  ja men så har det väl alltid varit..

 3. Nicke skriver:

  Dags för VIK att värdesätta de spelare som är/varit lojala!
  Lojalitet under NJ har belönats med läktaren…

 4. VIK skriver:

  Det din text handlar om är en konsekvens av att NJ
  ganska snabbt avvecklat kärntruppen. Tror ni Lindh, Helmersson, Slangen m.fl. hade tolererat medspelare som agerat på detta sättet?
  NJ hade inget intresse av att lägga några extra småslantar på detta, istället allt på importer.
  Detta är resultatet.

 5. Mr H skriver:

  Vik efter Leksandsdebaclet
  Mikael – din analys räcker långt. Det är bra när Du vill vara besk och sätta fingret hårt på problemen. Jag själv skriver under på de senaste krönikorna 100 %. Ansvarsutkrävande är distinkt. Men den första meningen du skriver sammanfattar NJ hockeyns dilemma: Quick-fix. Resultat: Vik enbart som språngbräda. Frågan är väl djupare med att det verkar som att vissa typer av importer är tveksamt castade (för att använda ett filmuttryck). Frågan är kvar: går det att bygga ett lag för SHL? Hur? ANDRA LAG HAR JU LYCKATS. Med mindre budget än Malmö.
  Gurk-Olle – det ligger något i det Du säger. Detta har jag hört direkt från VIKs förra sportchef när vi träffades för ca ett år sedan.
  Ge juniorena mer konkurrenskraftig lön – kan vi behålla dem ett år så kanske det kan gå i två år innan det blir flytt till en högre liga. Tingsryd går runt på väsentligt mindre än vad vi gjorde ifjol t.ex. De fungerar ju fortfarande.
  VIK-Pelle – hur tänker Du? Det här är ju det synsätt som vi måste råda över. Det vill säga att inte fortsätta med Njs kraftlösa design. ” Det hjälper inte att matcha in juniorer om man vill behålla dem!” Det där är negativt och farligt. Är alla lag i allsvenskan utan juniorer? Vet Du det? Det Du säger till slut om kvaliteten på junisarna sista tiden – där håller jag med!! Där kan det vara något. Vi måste ju bort från att arbeta likt Malmö som under lång tid bara varit ute efter quick-fixes med stor plånbok & snabba resultat. Precis det som VIK mer & mer själva har blivit.
  Bänka Borgman, Myttynen, Korhonen med flera, eller sälj någon av dessa samt satsa på de som vill något. Detta var en riktig FIASKO-match. Superudda slut. Konstigt att förra tränarna inte kunde se vilka som borde bort/bänkas, och som tappade form och attityd för länge sedan.
  En match med ett lag som ville något i ca 20 minuter, och som sedan återigen gav bort den till Leksand där det finns mer heder och stolthet. Det är bara att buga sig – detta är NJs arv. Hur kunde VIK gå på den här hockeyn i så många år? Det är en gåta för mig. Att återigen inte orka i mer än en period. Hur är det med lagets kondition?
  Klubbmärket kan diskuteras för alla – eller den del av truppen som har disciplinproblem. MEDICIN: Laget får gå 10 varv runt Björnön med snöskor, skjuta en älg eller rådjur med pilbåge och flå den med tänderna. Därefter bygga primitivt boende och äta det man hittade i skogen. Det klarar VIK på 2 dagar. De som är snabbast är de som har attityden som behövs. Eller kanske göra något helt annat som är tuffare än det där lilla. Kom med flera tips på något som kan stärka upp moralen i VIK!! Övningar som dessa, eller hårdare!
  Slutligen: läs lördagens artikel i Sportbladet där Nicklas Lidström beskriver hur bl. a sportrådet/klubbledningen där Lidström numer själv ingår har kommit fram till ny handlingsplan/vägval för framtiden med just att satsa mer på juniorerna och bygga mer långsiktigt. Citat. ”Vi måste satsa på juniorerna och göra en långsiktig plan. Juniorverksamheten måste förbättras. Yngre spelare ger energi till laget…(o.s.v.)
  I texten framgår att sportrådet ska utökas där Zetterberg och Bäckman redan finns. Fägerblad, Lidström och dessa två herrar låg bakom att NJ och lagledningen fick gå (som bekant).

 6. Jonas Åhlström skriver:

  Inlägget här fick mig att fundera lite kring vad för kultur det är VIK har byggt under NJs tid som sportchef. Visst är det så att ett lag inte är färdigbyggt innan transferfönstret har stängt men NJ har petat gång på gång på gång på gång istället för att tro på spelarna som finns och ha tålamod. Hur mycket kommer du att känna för en klubb som byter ut dina lagkamrater hipp som happ. En klubb som kanske inte tror på dig heller, du kan ju vara nästa som blir ersatt av någon ny värvning.

  När VIK dessutom låter unga killar med hjärta för klubben gå, då har det bara blivit några få, äldre traditionsbärare kvar i klubben och de lägger av till slut. Hur ska då en import börja känna något, när det kanske inte finns någon riktig ”VIK-atmosfär” i omklädningsrummet. Visst kommer du känna något för dina lagkamrater, men för föreningen som helhet?

 7. Göran skriver:

  Klockren analys
  Och ”importera ” får ca 20 matcher att lyckas
  Medans ”våra ” juniorer får fem sex matcher och typ 4 minuter per match

 8. GurkOlle skriver:

  Bra att du låter besvikelsen spegla din text Mikael. NJ må ha hittat sina guldkorn, men, någonstans har det funnits ett systemfel i lagbygget. Tycker du beskriver detta på ett bra sätt. Västerås har länge fungerat som en tillfällig hållplats för många spelare och jag inbillar mig att NJ bidrog till detta genom sin värvningsstrategi. Varje säsong stod vi med en trupp som blev ett ”chansbygge”. Om det fallerade värvades en ny ”chanstrupp” ihop. Det som hände beskriver du bra. När säsonger randades sitt slut hade många spelare redan ”klart” med nya uppdragsgivare. En omständighet som givetvis påverkade spelares vilja att ”offra allt” i avgörande kvalmatcher.

  Frågan är dock hur man ska komma ur denna cykel? Är det ens möjligt? Kommer inte alla klubbar i Hockeyallsvenskan i fortsättning bara fungera som ”tillväxtplatser” för spelare på genomresa? Se bara hur SHL-klubbar idag värvar för att sedan låna ut spelare till Hockeyallsvenska klubbar. Hos oss ska dessa spelare ”få istid” så de kan plockas tillbaka till SHL när de är i bra form.

  Är det ett monumentalt systemfel vi ser i svensk ishockey eller kan en förening i en andraliga fortfarande jobba med någon form av långsiktighet?