Dags för mer ansvarsutkrävande av spelarna efter åratal av floppar och usla spelarinsatser när det gällt?

Mycket gott kan sägas om NJ-eran då VIK var ett stabilt allsvenskt topplag i seriespel. Men ett ständigt återkommande problem var att lata, själviska och karaktärslösa spelare på vårkanten regelmässigt checkade ut alldeles för tidigt, utan konsekvenser.

Vissa importer och andra från runt om i landet rör det ju egentligen inte i ryggen hur det går för VIK – och ja, jag förstår att detta är mest en business, men ändå. Fansen finns så klart inte ens på kartan. Bara de får sin lön. De är semesterlängtande solister som spelar för sig själva och jagar främst bättre kontrakt i bättre liga, eller så vill de suga ut sina sista hockeyslantar. De vill inte skada sig i VIK, för då blir det såklart svårt med nästa SHL-kontrakt eller med golfsvingen.

Ett annat problem de senaste åren har varit att spelare i regel har kunnat vara precis hur usla och lata som helst, utan att få sitta på läktaren eller annat. Man tänker exempelvis på LÖK-kedjan eller AIK:aren som var så urbota usel i kvalet senast att det är en enorm gåta att den ointresserade fick glida runt match efter match. Enda avtrycket var då AIK:aren tog en lat tvåa tidigt i match 2 (århundradets viktigaste match) i Karlskrona som gav KHK mål och momentum i serien “en route to SHL”.

Nu har vi rykten om att en back har skrivit på för Djurgården. Sedan detta uppkom har vederbörande nästan mer eller mindre checkat ut och tagit en rad korkade “jag-skiter-i-vilket”-utvisningar som kostat den tillfälliga klubben mycket. Ska sådant här få fortsätta med den nya VIK-ledningen?

Eller är det kanske dags för att de som visar disrespekt för klubbmärket ska få känna konsekvenser av det? VIK har en rad unga backar och forwards som man skulle kunna spela in inför kommande säsong. De skulle visa mer hjärta och disciplin och troligen känna något för klubbmärket.

En annan loj spelare utifrån (import) är icke närvarande och formligen kastade bort sista power playet i går mot Leksand, och har varit frånkopplad och relativt till synes ointresserad stora delar av säsongen. Ska det bara få fortsätta?

Hoppas verkligen den nya VIK-ledningen vågar bänka/skicka lata, usla och själviska spelare. Det vore en högst välkommen, och troligen helt nödvändig, förändring.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

8 Kommentarer

 1. GurkOlle

  Godflesh// Över tid har förutsättningarna för alla klubbar i Hockeyallsvenskan förändrats. En anledning till detta är givetvis den styvmoderliga hanteringen av ligan. Så länge SHL AB får diktera villkoren för svensk hockey kommer alla försök till någon form av långsiktighet undermineras än mer. Detta förhindrar dock inte att man som förening trotsar gällande ordning och försöker en annan väg. Efter nio år av hopvärvade lag står vi fortfarande kvar på samma perrong. Det om något tyder på ett systemfel. Ett feltänk. Att man fastnat i ett ekorrhjul och haft svårt att ta sig ur. Både Örebro och Växjö balanserade sin sportsliga framgång genom att arbeta parallellt med två agendor. En långsiktig(lagbygget) och en mer kortsiktig(spetsvärvningar) Båda föreningarna blev sakta men säkert starkare för var år och nådde till slut sitt mål. Med andra ord. Det måste finnas en mer långsiktighet även i det kortsiktiga tänkandet.

 2. Godflesh

  GurkOlle “Är det ens möjligt? Kommer inte alla klubbar i Hockeyallsvenskan i fortsättning bara fungera som ”tillväxtplatser” för spelare på genomresa? ”

  ja men så har det väl alltid varit..

 3. Nicke

  Dags för VIK att värdesätta de spelare som är/varit lojala!
  Lojalitet under NJ har belönats med läktaren…

 4. VIK

  Det din text handlar om är en konsekvens av att NJ
  ganska snabbt avvecklat kärntruppen. Tror ni Lindh, Helmersson, Slangen m.fl. hade tolererat medspelare som agerat på detta sättet?
  NJ hade inget intresse av att lägga några extra småslantar på detta, istället allt på importer.
  Detta är resultatet.

 5. Mr H

  Vik efter Leksandsdebaclet
  Mikael – din analys räcker långt. Det är bra när Du vill vara besk och sätta fingret hårt på problemen. Jag själv skriver under på de senaste krönikorna 100 %. Ansvarsutkrävande är distinkt. Men den första meningen du skriver sammanfattar NJ hockeyns dilemma: Quick-fix. Resultat: Vik enbart som språngbräda. Frågan är väl djupare med att det verkar som att vissa typer av importer är tveksamt castade (för att använda ett filmuttryck). Frågan är kvar: går det att bygga ett lag för SHL? Hur? ANDRA LAG HAR JU LYCKATS. Med mindre budget än Malmö.
  Gurk-Olle – det ligger något i det Du säger. Detta har jag hört direkt från VIKs förra sportchef när vi träffades för ca ett år sedan.
  Ge juniorena mer konkurrenskraftig lön – kan vi behålla dem ett år så kanske det kan gå i två år innan det blir flytt till en högre liga. Tingsryd går runt på väsentligt mindre än vad vi gjorde ifjol t.ex. De fungerar ju fortfarande.
  VIK-Pelle – hur tänker Du? Det här är ju det synsätt som vi måste råda över. Det vill säga att inte fortsätta med Njs kraftlösa design. ” Det hjälper inte att matcha in juniorer om man vill behålla dem!” Det där är negativt och farligt. Är alla lag i allsvenskan utan juniorer? Vet Du det? Det Du säger till slut om kvaliteten på junisarna sista tiden – där håller jag med!! Där kan det vara något. Vi måste ju bort från att arbeta likt Malmö som under lång tid bara varit ute efter quick-fixes med stor plånbok & snabba resultat. Precis det som VIK mer & mer själva har blivit.
  Bänka Borgman, Myttynen, Korhonen med flera, eller sälj någon av dessa samt satsa på de som vill något. Detta var en riktig FIASKO-match. Superudda slut. Konstigt att förra tränarna inte kunde se vilka som borde bort/bänkas, och som tappade form och attityd för länge sedan.
  En match med ett lag som ville något i ca 20 minuter, och som sedan återigen gav bort den till Leksand där det finns mer heder och stolthet. Det är bara att buga sig – detta är NJs arv. Hur kunde VIK gå på den här hockeyn i så många år? Det är en gåta för mig. Att återigen inte orka i mer än en period. Hur är det med lagets kondition?
  Klubbmärket kan diskuteras för alla – eller den del av truppen som har disciplinproblem. MEDICIN: Laget får gå 10 varv runt Björnön med snöskor, skjuta en älg eller rådjur med pilbåge och flå den med tänderna. Därefter bygga primitivt boende och äta det man hittade i skogen. Det klarar VIK på 2 dagar. De som är snabbast är de som har attityden som behövs. Eller kanske göra något helt annat som är tuffare än det där lilla. Kom med flera tips på något som kan stärka upp moralen i VIK!! Övningar som dessa, eller hårdare!
  Slutligen: läs lördagens artikel i Sportbladet där Nicklas Lidström beskriver hur bl. a sportrådet/klubbledningen där Lidström numer själv ingår har kommit fram till ny handlingsplan/vägval för framtiden med just att satsa mer på juniorerna och bygga mer långsiktigt. Citat. ”Vi måste satsa på juniorerna och göra en långsiktig plan. Juniorverksamheten måste förbättras. Yngre spelare ger energi till laget…(o.s.v.)
  I texten framgår att sportrådet ska utökas där Zetterberg och Bäckman redan finns. Fägerblad, Lidström och dessa två herrar låg bakom att NJ och lagledningen fick gå (som bekant).

 6. Jonas Åhlström

  Inlägget här fick mig att fundera lite kring vad för kultur det är VIK har byggt under NJs tid som sportchef. Visst är det så att ett lag inte är färdigbyggt innan transferfönstret har stängt men NJ har petat gång på gång på gång på gång istället för att tro på spelarna som finns och ha tålamod. Hur mycket kommer du att känna för en klubb som byter ut dina lagkamrater hipp som happ. En klubb som kanske inte tror på dig heller, du kan ju vara nästa som blir ersatt av någon ny värvning.

  När VIK dessutom låter unga killar med hjärta för klubben gå, då har det bara blivit några få, äldre traditionsbärare kvar i klubben och de lägger av till slut. Hur ska då en import börja känna något, när det kanske inte finns någon riktig “VIK-atmosfär” i omklädningsrummet. Visst kommer du känna något för dina lagkamrater, men för föreningen som helhet?

 7. Göran

  Klockren analys
  Och “importera ” får ca 20 matcher att lyckas
  Medans “våra ” juniorer får fem sex matcher och typ 4 minuter per match

 8. GurkOlle

  Bra att du låter besvikelsen spegla din text Mikael. NJ må ha hittat sina guldkorn, men, någonstans har det funnits ett systemfel i lagbygget. Tycker du beskriver detta på ett bra sätt. Västerås har länge fungerat som en tillfällig hållplats för många spelare och jag inbillar mig att NJ bidrog till detta genom sin värvningsstrategi. Varje säsong stod vi med en trupp som blev ett “chansbygge”. Om det fallerade värvades en ny “chanstrupp” ihop. Det som hände beskriver du bra. När säsonger randades sitt slut hade många spelare redan “klart” med nya uppdragsgivare. En omständighet som givetvis påverkade spelares vilja att “offra allt” i avgörande kvalmatcher.

  Frågan är dock hur man ska komma ur denna cykel? Är det ens möjligt? Kommer inte alla klubbar i Hockeyallsvenskan i fortsättning bara fungera som “tillväxtplatser” för spelare på genomresa? Se bara hur SHL-klubbar idag värvar för att sedan låna ut spelare till Hockeyallsvenska klubbar. Hos oss ska dessa spelare “få istid” så de kan plockas tillbaka till SHL när de är i bra form.

  Är det ett monumentalt systemfel vi ser i svensk ishockey eller kan en förening i en andraliga fortfarande jobba med någon form av långsiktighet?

Tweets

Johan Holm - AvatarJohan68HolmJohan Holm

@VIKFanCentral Känns bra att VIK gjorde rätt för sig mot Borlänge i samband med värvningen av Östman jr. Det är kla… https://t.co/rDJzGY6QOf

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Jonisxx Ja. Det är alltid en relevant fråga då man tittar på svårbedömda ECHL.

SvaraRetweetFavorit
Jonny Ishak - AvatarJonisxxJonny Ishak

@VIKFanCentral Att han möter hockeyettan försvar

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto