En hyllning från Västerås till Börje Salming signerad skribenten Henric Nilsson: ”Foppa, Lidas och Sudden är fantastiska men de har alla skrinnat i Salmings skär”

Börje i Västerås 2015. VIK Legends – Tre Kronor Legends med Börje Salming. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Börje Salming har drabbats av den hemska sjukdomen ALS. Nu vill denna blogg också hylla människan och hockeyspelaren Börje. Faktiskt är människan Börje Salming ännu bättre än ishockeyspelaren.

Undertecknad har aldrig sett en mer snäll, omtänksam och genuin människa än Börje. Så ödmjuk trots alla meriterna och hur han banade väg för svenskar i NHL.

Tidigare sportbloggaren i VLT och skribenten Henric Nilsson skickade mig sina fina ord om Börje. Henric tipsade först om denna film, Börjes comeback i Sverige mot just vår kära klubb.

Henric minns detta än idag, trots att det gått 32 år nu:

***

Över till Henrics minnen av Börje:

Bland många minnen av Börje Salming är det två som sticker ut extra. De två minnena ramar på något vis in idrottsmannen och människan Salming. Det ena härrör sig från hans comeback i Sverige och Elitserien under hösten 1990. Det var häftigt för en annan att stifta bekantskap med Salming just då, i 10-års åldern, när ens idrottsintresse börjat blomma.

Att se den redan då mytomspunne, ärrade och legendariske Kirunasonen var något extra. Hans namn väckte stolthet och beundran hos alla äldre som upplevt honom. Han prydde omslagen i ett gäng sportmagasin som stod i vår bokhylla och jag hade hört många av historierna. Han hade spelat 17 säsonger i NHL och hunnit med långt mer än 1000 matcher.

Stått upp mot alla råbarkade dårar som under dessa decennier befolkat den Nordamerikanska ligan, offrat sig mer än någon annan. Andra stjärnor som Loob, Pekka eller Bengt-Åke bleknade i min världsbild. Intill Salming framstod de som små hobbits medan han var Gandalf. Nåväl, till saken. Börje Salming gick segrande ur sin comeback efter att själv tryckt in en av kassarna.

I en tidningsintervju efteråt var han dock förbannad över att några VIK-are spelat fegt och dragit i hans och AIK-polarnas tröjor. De borde renderat åtskilliga utvisningsminuter enligt den gamle Toronto-spelaren. Det säger något om hängivenheten Salming kände till sin sport. Minns också att han kunde offra sig lika mycket vid den här tiden som under hans glansdagar i NHL.

Trots allt han upplevt. Han kastade sig hänsynslöst framför kassen och om någon motståndare spelade fult stod han genast där, redo att stå upp för sitt lag. Motståndarna var knappt födda när han en gång debuterade i Toronto men hans glöd var lika stark 17 år efter.

Det andra minnet fick jag till mig genom en av biograferna som getts ut genom åren.

Boken kom under tidigt 00-tal och skildrar, bland mycket annat, en episod då Börje och hans brorsa Stig (också han en gammal hängiven hockeykämpe) är ute på jakt någonstans uppe i deras hemtrakter i Kiruna. Vid ett pass sitter hockeyikonen och ser på sin brorsa med beundran.

I ögonblicket ser han sin bror som under uppväxten. Den starke och tuffe storebrorsan som kunde tälja så jäkla coola pilbågar. Den här episoden tror jag säger en hel del om vilken människa Börje Salming är. En jordnära kille med hjärtat på rätta stället som aldrig glömmer sina rötter.

Som spelare är han en av de största och mest passionerade kämpar vi haft alla kategorier, som människa känns han genuint godhjärtad. Börje Salming är en av de idrottsmän jag beundrat mest genom åren. Det i kombination med det genuint varma intryck han alltid gett gör att intervjun i Expressen, som berättade om hur svårt märkt han är av den hemska sjukdomen ALS, tog mig väldigt hårt.

Idag dominerar svenska spelare i NHL. Ett flertal har tom haft längre karriärer än Salming. Han har dock banat väg för dem alla. Genom slit, passion och talang tog han sig fram i en tid då NHL var som råast. Det var bara han och ett fåtal européer där då och Salming fick alla nordamerikanernas fördomar på skam.

Mest stryktålig, modigast av alla och en av de allra bästa rent spelmässigt. Foppa, Lidas och Sudden är fantastiska men de har alla skrinnat i Salmings skär. Innan någon svensk gjort något hade han liksom gjort allt. Det är därför Börje Salming är störst och det är därför han förtjänar epitetet kung nu och för alltid.

***

Bildspel då Börje var i Västerås den 18:e januari 2015. Rune Åhléns bilder från VIK Legends – Tre Kronor Legends med Börje Salming:

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Börje vs Flygis. FOTO: RUNE ÅHLÉN

FOTO: RUNE ÅHLÉN

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Tack Börje! FOTO: RUNE ÅHLÉN

1 svar

  1. Vintermanen skriver:

    Jag var på den matchen och enda gången som jag gick till hallen bara för att titta på Salming för annars är det ju VIK som gäller men den gången var ju så speciell.