Ett försök till analys av VIK via den underliggande fördjupade statistiken – vad kan dessa siffror eventuellt ge för insikter och beslutsunderlag?
En del intressant statistik finns att analysera då vi börjar närma oss tio-matchers-strecket då vi på allvar brukar kunna se vissa trender. Vi börjar att titta på en del nuffror från segern mot ett starkt Almtuna senast:
Vi ser att det att det jämnat ut sig lite då spelarna i förstakedjan inte hamnade över 20 minuter denna gång. Speciellt för Jesper Johansson att nästan bara spela BP. Vi ser också att Younan hade många långa byten och att Fredrik Johansson och Skedung hade kortast byten.
Ovan ser vi bland annat att VIK hade 51 skottförsök mot Almtuna. 30 träffade mål varav tre i mål. Elva skott blockades av AIS och tio VIK-skott gick utanför.
Daniel Öhrn dominerade i tekningscirklarna mot AIS med nio av tio vunna. Öhrn har också varit bra totalt sett med hela 70 % sina två matcher hittills. Asplund också bra med 57 % och Hillding godkänd på nästan 51 %. Men Skedung och Fredda J måste snabbt över kritiska 50 % vunna, de har varit bättre tekare tidigare…
Ovan ser vi att Jansson får mycket förtroende, men även Younan. Mylläri har direkt fått en hel del istid, men märkligt lite ännu på Lundgren kanske, men spelar ju inget PP. August Nilsson och Gustav Berglund är på uppgång och vill ha mer istid. Konkurrensen är det inget fel på här. Lite sämre konkurrens på forwardssidan dock…
Detta ovan hämtat från utmärkta Dagenshockey.se, där finns mycket mer att läsa. Eftersom Corsi, PDO och annan mer avancerad statistik är ganska nya termer i Sverige kan vi försöka förklara: Corsi% är en uträkning på hur stor procent av den totala mängden skottförsök ett lag har.
T.ex. Lag-1 och Lag-2 möts. Totalt under matchens gång blir det 100 skottförsök (skott, skott utanför mål, skott som täcks). Av dessa 100 skottförsök så avlossar Lag-1 55, detta skulle då ge Lag-1 en Corsi% på 55.
I NHL har detta med Corsi ökat de senaste åren efter att man har sett vilken stor inverkan det har i slutspelsserier. Man har sett att 70 % av alla matchserier i Stanley Cup slutat med vinst för det lag som under grundserien hade det högsta värdet i Corsi%.
Självklart är inte detta någon exakt vetenskap då man fortfarande kan slå ut ett bättre Corsi-lag, tack vare en målvakt som står på huvudet och en hög skottprocent. Men VIK är alltså sämst i Corsi i spel 5-mot-5 i hela HA då man alltså släppt till betydligt fler skottförsök än man skapat. Frågan är hur vi ska analysera det?
“PDO” är skottprocent och räddningsprocent ihopslaget. PDO bygger på teorin att lag kommer över tid hamna allt närmare en PDO på 100%.
Ett lag med en PDO på mer än 100 % kan ses som för stunden bättre presterande än vad de faktiskt är. Ett lag med en PDO på mindre än 100 % (VIK har knappt 96 %) kan ha presterat sämre än vad de faktiskt är och kan ha mer att hämta…
VIK är trots allt delad femma i ”poängsnittstabellen”:
Så kanske kan det tyda på att detta VIK har ännu lite bättre poängsnitt att hämta om man förbättrar det hittills, enligt Corsi-siffrorna, ganska usla spelet i 5-mot-5.
Skulle vara intressant att höra vad alla skickliga analytiker där ute säger om detta. Kommentera gärna!
Tvärtom väl? Pdo är över stora samples, och att sitta med 5e högst poängsnitt men dundersist corsi är tecken på att 5v5 spelet måste upp rejält om inte Vik ska rasa i tabellen…….
Sofia, ja dataunderlaget är ju lite knapert. Vanligen borde det tyda på väldigt starka special teams men VIK har ju +/- 0 när vi slår ihop PP och BP. I VIK:s fall är det nog 0-7 i 5-v-5 mot Björklöven som trycker ner PDO:n? Detta är ngt vi diskuterat på twitter mm.