Farligt likgiltigt och ej backcheckandes VIK i ett sjukligt vänteläge på förändringar i ett tomt och knäpptyst ABB Arena då Gulsvart varken kunde försvara eller förvalta mot Tingsryd

Tungt värre. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Ett VIK, som överhuvudtaget ej spelade försvarsspel, är i en allt djupare kris och följde upp ett nytt debacle hemma mot MoDo med att nu förlora hemma mot seriens troligen sämsta lag Tingsryd (som snittat 1,88 mål/match) med 3-5 på onsdagskvällen.

Lite svårbedömt utan publiktryck som vi blivit bortskämda med, men VIK vann chanserna i 5v5 med hela 7-1 i första. Taif nätade i slutet på första perioden efter deras enda chans.

Detta sedan Aronsson inte var rapp nog i markeringen. Riktigt uselt där av den tröge centern, som inte ens orkade åka skridskor vid 0-1.

VIK har verkligen överflöd av högst medelmåttiga centrar som Aronsson och den fortsatt klene Skedung, och när de inte ens orkar åka skridskor är det illa. Men tränarna coachar ju inte direkt sådant som vi vet, utan nästan alla prestationer verkar accepteras utan synlig åtgärd.

Men VIK skapade faktiskt i första: Skedung skapade chans för bra Göransson, som var okey med 4-1 i NP. Dower jobbade fram chans för Salminen.

Svensson var pigg och låg bakom ett läge för Östman tillsammans med Bergman. Kangas hade ett jättebyte som gav PP och egen chans. Dower och Gunnarsson tog dock dåliga avslut i PP från stillastående.

Annars helt osynkad och omständlig Frycklund fixade läge för en trött Zetterberg, men Daniel Rosengren i Tingsrydskassen åter vass här, som någon gång för KHK tidigare.

Andra perioden inleddes med att Frycklund fick lite hjärnsläpp: #9 passade svårt istället för att lägga puck i tom kasse. Cheek dukade upp för iskall Z, bom. Sedan började Taif spelvända då VIK lämnade stark JG.

0-2 precis efter långt PP Taif i 5v3, efter att Cheek gled nästan oförlåtligt slött och ej vaksamt i backcheck. Men alla vet ju att coacherna inte coachar så hårt, så då kan man slarva med sådant.

Jansson brände dubbelchans, bra av Salminen och Frycklund. Göransson bröt snyggt på friläge, men ändå straff som JG tog. 0-3 sedan Frycklund bara tittade puck, åter så sorgligt genomuselt ej vaksamt försvarsspel.

Bra långpass av Jardeskog till Salminen som dukade upp för Skedung och 1-3, lite hopp. Usel andra, dock chansrikt med 9-8 chanser VIK 5v5, 0-3 PP-chanser.

Cheek försökte i tredje perioden revanschera sig efter ickejobbet hemåt vid 0-2 och hade ett starkt byte där flera chanser skapades, och till sist 2-3 tidigt på tredje.

Men sedan åter uselt försvarsspel av i en puckstirrande och i isen fastfryst Jansson så att en ostörd Taifklubba kunde styra in 2-4.

3-4 rappa händer Svensson efter många chanser i spel 6-mot-5. 3-5 i tom kasse efter en grov felpass av Kokkonen.

SAMMANFATTNING

Detta försvarsspel och spel före alla fem TAIF-mål var något som doftade division 2-klass. Det får bara inte se ut så här defensivt. Särskilt när laget borde varit desperat efter allt som hänt.

Ty framåt var det inte så dåligt trots allt. VIK vann totalt ändå chanserna med 21-10 i 5v5, och skotten med 44-21. Men spelar man inte vaksamt försvarsspel är det svårt att vinna.

Stackars, stackars JG som är nästan sist i målvaktssligan med 87,6 % (!) efter 13 matcher nu. Vad säger det om laget och coachningen när en sådan som JG kan ha så usel räddningsprocent, utan att ha varit direkt dålig?

I första och andra perioden skapade Taif totalt två chanser i 5-mot-5, och gjorde två mål då VIK sov. Andra perioden var lite Vilda Västern igen.

Nu väntar vi bara på förändringar. Dessa väntans tider är inte så roliga. Många spelare, kanske framförallt kapten Jansson, är ganska mycket under isen och skulle må bra av en nystart.

Men rent spelarmässigt kan det förhoppningsvis dyka upp riktigt välmeriterade och spännande namn snart. Det är hoppet, och det kan förhoppningsvis börjas på en ny kula vad bloggen hör, riktigt bra injektioner kan förhoppningsvis snart komma om allt stämmer.

Annars är likgiltigheten farlig (så här tyst var det länge sedan ABB Arena var). Behovet blir än större av förändringar än att de nya är 100% rätt på förhand. VIK ska emellertid verkligen jaga förändringar så ”spännande” tider väntar.

PUCKLIGAN

5 Anton Svensson (var pigg och skapade en hel del, 9-1 i NP)

4 Trevor Cheek (var nog arg på sig själv efter glidet vid 0-2, ledde sedan laget)

3 Johan Gustafsson (räddningsprocenten skulle åter varit dålig även på -80-talet, men i andra perioden räddade JG VIK från större underläge).

2 Alexander Lindelöf (sorgligt ensam som kreativ back, 8-2 i NP)

1 Ludvig Jardeskog (solid och rejäl, 6-1 i NP).

25 svar

 1. Peter T skriver:

  Anthon Eriksson lånas in från IkO

 2. Johan skriver:

  ”Jag kan inte trolla” säger Paananen VLT, men en trollkarl ändrar sina tricks när denne ser att de inte längre fungerar. Vilka tricks fungerar inte längre hos VIK
  1) Spelsystemet – motståndarna vet vad som ska ske i PP och uppspelsfasen låser fast VIK i försvarszon. Lösning lägg om och förändra delar av spelsystemet, med bland annat mindre puckdumpning
  2) Agera såsom det är sagt, spelaren skaförtjäna sin tid. Kan inte stämma, gäller inte alla!!!. Stjärnkedjan (#9, #13 och #28) sammanlagt -7 mot Tingsryd, totalt på alla matcher -13, alla övriga får +26 enligt hockeyallsvenskan statistik. Våga bänka och ändra matchningen, även av stjärnorna, så tjänar VIK in ett antal dåliga baklängesmål.
  3) Vad är budskapet till övriga gruppen (inget ont om Liam) när Liam kommer till sin första match och även direkt spela PP?? Det fick inte Sura-lånet göra!!!
  4) I övrigt finns många observanta kommentar i bloggen

 3. Avgåalla skriver:

  Som Pelle skriver, kolla på From, han glänser nu i Danmark och gillade inte Paanenen..
  Kanske fler spelare som vantrivs?

  Örjan har helt rätt angående hur man kan få Paananen och Z att avgå själva.
  Låt dom ha kvar lönen då, sparka inte dom, men håll dom utanför båset!
  Lär dom köra ismaskin, börja 03.00 varje dag med att spola bandyplan , städa , under matcher, sköta grillen utomhus, efter match städa osv

  Jag brinner för VIK och stöttar alltid laget men nu är botten nådd. Jag är observant och ser att det här har gått åt fel håll länge nu.
  In med ny tränare snarast, exakt alla man snackar med säger samma sak!

 4. FHM skriver:

  Varför händer det ingenting!? Om man ska hinna få till en förändring bör detta ske snarast! Handlingsförlamade hela bunten, Orkar snart inte bry mig mer om detta. Har stöttat klubben i över 20 år nu men nu är det nog…….

 5. Örjan skriver:

  Blir inte förvånad om VIK kallar till pressträff och berättar att det blir ändringar i båset
  Pannanen blir kvar men Endera kliver Zetterberg ner i båset eller Lasse Ivarsson
  Då har dom ju gjort något iaf tycker dom

  • Pelle skriver:

   Z stod ju i båset div 1-året så det kan nog vara en uppgradering. Paananen klarar inte av det här, men VIK har väl inte råd att sparka folk som sitter på 2 årskontrakt.

   Annars kunde man ta in en ny tränare utifrån, ha tre tränare i båset som topplag i serien brukar ha.

   Sen kunde Z bli reklamsäljare på halvtid och klubbchef på halvtid, roller som han klarar bättre tror jag.
   Om Max är så grym som ryktet säger kunde han gå in som sportchef. Det är väl han som scoutar nu ändå.

   OK att truppen inte är grym, men spelarna underpresterar och det är tränarnas ansvar. Det hjälper inte att värva stjärnor om tränarna inte kan förvalta dom. From började producera massor direkt när han kom till Danmark. Visst en annan sämre liga, men ändå.

 6. Musse skriver:

  Jag hoppas verkligen du har rätt i att intressanta nyförvärv är på väg in. Det är absolut prio att börja där för att få in energi i gruppen, så får styrelsen ta tag i tränare och sportchef-frågan i steg två. Börja med att skicka Skedung, Aronsson och Jansson som inte bidrar med något. Att ha en kapten som tar helt vansinnig utvisning som leder till 3 mot 5 (inte första gången) samt är inne på fyra av fem baklängesmål är ju inte den gruppen lyssnar på…….

 7. Kenta skriver:

  Det kommer bli kostsamt för vik att entlediga pannan och za från det 2års kontrakt som styrelsen har bundit upp sig med dessa! Vi pratar milijoner!! om de sitter kontraktet ut! Det är till ett riktigt sponsormöte att ställa upp på den förändringen??? Så det blir nog att titta på någon annan lösning!! Vi har ingen SHL peng att leka med! Men helt klart så måste det in nytt blod i föreningen å det utanför cosa familia!!!

  • C skriver:

   Vad kostar det att inte sparka dem då? Kolla publiksiffran igår.

   Varje slutspelsmatch med full hall är väll värd en miljon ungefär!? Tappad sponsring påväg dit kostar mycket. Det är pest eller kolera men sätt tränarna på juniorlaget och meddela att Z får en annan roll i klubben efter den här säsongen så har vi gjort det bästa av situationen.

   • Icing skriver:

    Jo!!!… Tingsryd en onsdag efter torsk brukar ju få medgångs supportrarna här i stan att sluta upp i massor…. eller hur…. konstigt att det inte var fullsatt.

  • Örjan skriver:

   Låt dom städa kontorert tvätta tränings och matchkläderna
   Och kan stå i kioskerna på matcherna eller vara parkeringsvakter
   Tror dom tröttan då och säger upp sig själva

 8. Mikael skriver:

  Det är så jäkla dåligt så man finner inga ord! Jag hoppas av hela mitt hjärta att styrelsen lämnar sina platser omgående så det kan komma in folk som klarar av att ta jobbiga beslut för tränarna och sportchef måste bort omgående!!

 9. Avgåexaktalla skriver:

  Känner fler som jag , att man knappt bryr sig?
  En totalt tafatt klubb är vad VIK är nu.
  Ryggdunkare i kostymer fast det handlar om hockey.
  Om ni i styrelsen läser detta: Jag förstår att det kan bli väldigt obehagligt/obekvämt att ge Paananen sparken . Ring Paananen och göm er bakom luren och meddela han att han ska vara hemma, han är sparkad! Likadant med Z.
  Gnäll och klagande verkar ju många störa sig på så fortsätter.
  VIK har som mål SHL senast 2024.
  JG, DG kanske ska provspela med Köping om dom är i behov av avbytare.
  Svensson , Lill Z , Janson-lorek kanske satsa på ett burgarhak?

  • Örjan skriver:

   Ja Köping tar nog imot dom
   Dom ligger sist i hockeyettan västra

 10. Jan Malmberg skriver:

  Håller med Micke N om Mikael Frycklund ((hjärnsläpp) som passar istället för att bara dra in pucken i mål från nära håll när målvakten ligger på isen.Trodde inte att det var sant. Tingsryd som enligt kommentatorn på cmore inte tagit en 3 poängare på bortaplan sedan mars(förra säsongen) VIK har ju pratat på hemsidan om bra publiksiffror i år. Ofta runt 2500(uselt enligt mig nu kanske 1500). Tror inte laget mår bra av höra att VIK sitter på höga hästar eller har hög svansföring. Det är ständiga kommentarer om VIKs ”satsning” att gå upp i SHL 2024 på cmore. Djurgården på Lörd. Kristianstad tog poäng mot dom igår. Publiksiffror påverkas av olika anledningar som igår. Sista laget i serien, fotbolls VM från 11.00-22.00 varje dag( 4 matcher) Snökaoset alla kanke inte satt på dubbdäck. Kommer väl att bli mer på lördag när Djurgården kommer hit. Nu 2 vinster på 7 matcher trenden behöver vändas mot Djurgården. Annars 2 på 8 matcher.

 11. Sifo skriver:

  Ingen som vet va som är på gång med Bulan som verkar vara i båset titt som tätt på träningarna?

 12. Mats i Wien skriver:

  Fy Fan när ska styrelsen Börse fatta att nuvarande tränare och sportchef inte kan tillföra SHL sattsande VIK något positivt,
  Vakna upp,…….Innan DIV. 1 dyker upp..

 13. Slut skriver:

  Nu MÅSTE Zetterberg bort. Han har misslyckats kapitalt med truppbygget och gör konsekvent usla rekryteringar.

  När han väl är borta får den nya sportchefen rekrytera nya ledarstab.

  Jag tycker det är så illa nu så att det är läge att kicka Z och Pannan utan ersättare på plats. Sätt in J20-coacherna och hitta en sportchef inom ett par veckor.

 14. Marcus Jönköping skriver:

  Sjukt dålig match av Västerås! Så segt spel framåt och U12 försvarsspel håller inte.
  Tingsryd hade dessutom halva ordinarie laget borta och vi klarar inte ”städa av” en sådan hockeymatch!
  Nu måste något göras! Skicka Aronsson och Jansson till Enköping!

 15. C skriver:

  Vi är många som är så trötta på det här så att man knappt orkar bli arg längre. Ser att du känner lika i din text du med Micke. Aronssons och Fryklunds försvarsspel bjuder på 2 kassar idag.

  Det är nästan skrattretande för vi plockar Tingsryds bästa spelare varje säsong (Örn Svensson, Lindelöf) och gör om dem till mediokra allsvenska spelare i VIK.

  Lika bra att skicka tränarparet direkt nu imorgon för det här kan de inte vända på. Förmodligen får de vara kvar till måndag pga 2 matcher på kort tid men sen så. Det är för sent och vilken tränare som helst skulle få mer liv i det här laget just nu.

  Ta in någon temporär, spara pengarna i år, baka om satsningen mot SHL med ett år till efter säsongen och kör på nya tränare, ny sportchef och delar av ny trupp då.

 16. Örjan skriver:

  Jadu Micke vad skall till för att vända det här ??
  Personligen skulle jag se tre förändringar i VIK ganska snart
  1 Plocka bort Zetterberg som sportchef omgående
  Ett drag från styrelsen att visa för sponsorerna att han har misslyckats kapitalt flera år att bygga ett lag
  Att sparka Pannanen tror jag inte på för han har för dåligt material att jobba med
  2 Ta bort C på bröstet på Jansson
  Tror det skulle göra honnom gott
  Finns bevis att många som blivit kaptener blir sämre
  Och det har Jansson blivit
  3 sätt upp några av dom etablerade spelarna på läktaren och markera DAX ATT VAKNA
  Lill Z Har fan inte bidragit mycket den här säsongen
  Inte Gunnarsson heller dom kan sitta fyra fem matcher och föra statestik
  För något lär göras NU
  Sen efter säsongen lär hela VIK s organisation ses över
  Dax att göra en storrensning
  J20 går urruselt J18 går väl sådär
  Är för många ryggdunkare i organisation idag och folk som suttit för många år

  • C skriver:

   Håller med om Z och Jansson men…

   Även om du har rätt om att truppen är för dålig så har tåget gått för tränare Paananen nu. Så dålig är faktiskt inte truppen så att det ska se ut såhär bakåt. Nästan alla spelare är sämre i år än förra året oavsett var de spelade då. Det är inte Zs fel att alla underpresterar även om man är fel man på fel plats.

   Tyvärr men VIK måste byta tränare omgående så att spelarna får lite ny motivation och vi i publiken får motivation att ta oss ner till hallen.

 17. J skriver:

  Har Paananen alla besticken i lådan så att säga?
  Fattar han inte själv att han inte har något i klubben i överhuvudtaget att göra? VIK har som mål att ta sig till SHL?

  Nu kan ingen som varit OBSERVANT försvara att Paananen och Z ska vara kvar.