Filander om Engsund, Luganobilen och förändringarna: ”Det är alltid tråkigt när en bra grupp splittras, men det är naturlig del av spelet nu för tiden”

Oscar Engsund, som precis ”tagit hand” om ytterligare en VIK:are på bilden, ska få stopp i grejorna hos motståndarna, menar Filander. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Ingen aning, men Peter Andersson bor utanför Arboga tror jag, säger Martin Filander till Centralen om den här Luganobilen som setts vid IKEA och ABB Arena idag och igår. Föraren ska ha varit en gentleman i 50-årsåldern.

Hur ser du på att Emmerdahl och Bromé lämnar? Känns det tråkigt att tappa spelare sprungna ur J20? Överraskad?

– Det är alltid tråkigt när en bra grupp splittras, men samtidigt är det en naturlig del av spelet nu för tiden. Förhoppningsvis kommer det upp nya spelare från J20 också, det är en del av utvecklingen.

– Ibland behöver man byta miljö för att utvecklas som spelare och laget behöver öppna platser för att skapa förändring. Just dessa två förändringar var inte särskilt överraskande.

Hur beskriver du nyförvärven Engsund och Borgman? Hur ska ni använda dem? Hur länge har ni följt dem?

– Engsund är en riktigt tuff oöm spelare som alltid tävlar, är mest defensivt lagd. Passar perfekt för tuffa jämna matcher där man behöver få stopp i grejerna.

– Borgman är också en spelare som gillar att kliva dit och sätta stopp i spelet, bra på rören och bra förstapass och har fin potential att hoppa med i anfallen.

– Vi har haft koll på dem i 1-2 år, känns kul att de vill komma och utvecklas hos oss.

Hur länge dröjer det innan nysigneringar från befintlig trupp tar fart?

– Det är lite oklart och det ska du fråga Niklas om, men förhoppningsvis snart.

 Är du ute och scoutar nu något? Ex norska slutspelet etc.

– Vi har folk som hjälper oss med olika ligor samt att man följer intressanta matcher via tv/dator.

– Vi vill ju se alla spelare, om inte live så via länk på något sätt. Sen har vi (mest Niklas) ett utbrett kontaktnät i väldigt många länder som vi använder.

Hur ser dialogen ut med agenter?

– Jag pratar i princip inget med agenter, det gör Niklas uteslutande. Men agenterna är ju mäklaren i affären så man ska misstänksamt lyssna på vad de säger, men man måste skapa sin egen uppfattning om varje spelare på annat sätt, parallellt.

Många menar ju att laget var lite för snällt ibland. Hur ser du som coach på att ta in mera ’svårcoachade’ spelare som samtidigt är svåra och lynniga och tuffa för motståndarna? Lite mer giriga spelare som verkligen tror på sig själva, på gott och ont. Passar en sådan in i VIK-mallen?

– Jag tror absolut man kan hitta dessa karaktärer (tuffa och giriga) som lätt kan smälta in i grupp och spel utan att vara speciellt svårhanterade att coacha. Oavsett position vill vi att spelarna ska vara coachningsbara, tävla och bidra till laget/gruppdynamiken.

– Jag tror det handlar om att vara tydlig om vad som förväntas från varje individ både på och utanför banan och göra överenskommelser på det, då blir det i regel inga problem, säger coachen avslutningsvis.

6 svar

 1. Mr H skriver:

  Frenka – There You go!! Alltså inte helt värdelös. Filander får väl tämja dem något. Vi behöver inte ta några utvisningar när vi har de här tre på planen. Motståndarna skräms till döds!! Eller blir åtminstone lite extra stressade.
  Hehe…

 2. frenka skriver:

  Mr H, jag tror inte att de funkar att fylla ett lag med fighters som tar onödiga utvisningar hit och dit.

  men visst, liffiton gjorde många fler poäng än tex fredriksson förra säsongen.
  men vilda spekulationer, engsund, liffiton och mårten, känns som att vaktmästarna får smörja gångjärnen på ena utvisningsbåsdörren lite extra 😉

 3. Mr H skriver:

  Frenka – ja kanske. Men se på hur det gick för Rögle, som visserligen är ett annat lag. De hade precis som Malmö ett tyngre och fräckare spel i år – båda gick upp, remember? Det var ju det som var VIKs problem förra året. Vi hade inte tillräckligt tuffa spelare som kunde spela det spelet som krävdes. Mer hård karaktär. Att vi sedan inte hade några riktiga målskyttar, det får vi väl ändra på till i år.
  Big Vic var ej klar sist jag tittade. Har ej sett Liffiton tillräckligt, men det måste smaka att möta oss…
  Fattar Du?

 4. stalle skriver:

  Luca caputi tycker jag gjorde en bra säsong i Vik 13-14 .läste att han inte får förlängt med Iko. Kanske kan vara ngt?

 5. frenka skriver:

  Mr H, Liffiton!? BAHAHAHA skojar du eller? som det ser ut nu (om mårten kommer tillbaka) så lär de bli betydligt mer boxplay än förra säsongen, med liffiton också så lär vi få lira bp hela matcher, tack men nej tack

 6. Mr H skriver:

  Fransson till Hästen, eller?
  Liffiton (Mif) erbjuds inget nytt. Vet ej hur väl han skulle passa in.