Glöm inte de toppspelare som lämnade VIK utan att ersättas & så har det gått för dem

Sorkin är en de forwards som saknas. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK tappade fyra av sina sex mest produktiva forwards inför denna säsong (Jeremy Williams, Jan Urbas, Matias Myttynen och Nick Sorkin.)

Det enda riktiga toppnamnet man tog in som ersättare framåt var Markus Persson, nu är ”Pajen” som bekant borta för säsongen och inte ersatt ännu. Och det för ett lag som ifjol trots dessa namn inte ens gick till playoff.

Det är ju faktiskt ett gott argument för att Christer Olsson inte haft det så lätt att trolla med dagens trupp. Samtidigt tappar alla allsvenska lag oftast sina bästa spelare, dock brukar de kunna fylla på med lite vassare ersättare än vad VIK har kunnat. Men Olsson har helt enkelt inte kunnat trolla tillräckligt med dagens trupp.

Williams gick till tyska ligan och Straubing och har 9+10 efter 25 matcher. Urbas gick till Villach i Österrike där han har 7+5 efter 16 matcher.

Talade med en NHL-meriterad scout som sett denna duo som var så viktig för VIK under några år:

– Urbas har varit bra men inte enastående i Villach – det är den spelaren han är. Han spelar i förstakedjan och bidrar regelbundet.

– Williams var en besvikelse inledningsvis i Straubing, men hela laget har haft det tufft. Tränaren var nära att få sparken. Men de har förbättrat sig en smula på sistone. Williams är en förväntad målskytt (”designated scorer”) för dem, men han har bara kommit igång och höjt sig precis nyligen.

***

Nick Sorkin lirar lite i skymundan i ECHL för Wheeling där det blivit 6+10 på 19 matcher. De ”lätta” målen Sorkin bjöd på med sina styrningar och fina händer runt kassen har saknats enormt i VIK denna säsong. Liksom såklart Williams suveräna distansskytte. Det får vi inte glömma.

Matias Myttynen var ojämn och omdiskuterad i VIK, men producerade ändå bra här och vann tekningar. Det har faktiskt blivit poängmässig braksuccé för Myttynen i ligaledande Kalpa i finska toppligan med 6+15 på 24 matcher och elva totalt i poängligan (!).

Det var nog ett misstag att släppa Myttynen om man ska vara efterklok, men samtidigt, hur bra är SM-Liiga? Vi minns Ville Korhonen som har 5+8 på 25 matcher i Ässät nu…

***

Backsidan tappade ju dessutom som bekant Cook, Uotila, Lilliehöök, Borgman, Cutta, Matushkin och Rubins. Dessa rutinerade pjäser ersattes inledningsvis med Jimmie Jansson, Rasmus Edström och sedermera med Simon Karlsson och ett antal lån/juniorer.

Uppgiften för Olsson/Zabel har faktiskt inte varit lätt. Samtidigt har de inte lyckats sminka över de stora hålen i truppen. Men frågan är vilken tränare som hade lyckats med det och hur?