Intervju Fornataro & Rösta om VIK ska offra fysik för en mer spelskicklig fjärdekedja i framtiden!

Fornataro skjuter mest i VIK men effektiviteten kan förbättras…

Centralen utbytte några ord med sympatiske centern Matt Fornataro. Calgarysonen har noterats för fina 10+24 för 34 poäng på 41 matcher.

Fornataro har skjutit klart mest i laget med 122 skott men bara 8,2 % av skotten har gått i mål – att jämföra med exempelvis Brady Leisenrings 18,5 % och Marcus Erikssons 20,8 %.

– Jag har kämpat för att hitta nätet och jag måste göra ett bättre jobb att göra mål, men andra killar har gjort poäng och vi har ändå vunnit. Och det är det viktigaste.

Bara Mikael Zettergren hade föga förvånande sämre effektivitet. Positivt är dock att Fornataro kommer till många avslut och kanske finns här ett sparkapital i slutet av säsongen om Matt kan utnyttja alla chanser bättre.

– Jag tror att nyckeln för vårt lag för att nå framgång är att alla bidrar. Det har varit fallet nyligen och därför vi har vunnit, förklarar Matt lagets tre raka segrar.

– Killar som man kanske inte räknar med ska göra mål har gjort det och alla känner sig tryggare.

Hur trivs du och din fru annars i Västerås?

– Min fru och jag har verkligen njutit av vår tid i Västerås, folket, staden, teamet och mina lagkamrater har alla fått oss att känna oss så gott som hemma, säger Matt avslutningsvis trots att det råder bister vinter fortfarande. Kanske är det lika bistert vädermässigt i Calgary denna årstid.

***

Fornataro har ju matchats i en kedja med Dave Lundbohm och en ojämn Kenneth Bergquist på sistone. Kanske skulle man testa fartfenomenet Jonte Berg som alternativ till ”Bacon” här?

Berg blommade ju ut ordentligt ifjol i slutet då han placerade i en offensiv kedja med Markus Ljungh och Mikael Zettergren. Berg gjorde fem poäng på sex matcher i förkvalserien med bland annat ett otroligt mål mot Rögle.

***

Det råder en fortsatt het diskussion på Gurkburken om Marcus Jonsson och Viktor Mårtensson som är rena rollspelare med begränsade tekniska kunskaper. Ska man ha sådana renodlade fysikfenomen och energispelare med överhuvudtaget frågar sig vissa.

Ska VIK offra hjärta och fysik  (”Messy” och ”Big Vic” )och satsa på en lite mer spelsklicklig fjärdekedja framöver? 

Det finns två vägar – antingen hoppas man att Jonsson & Mårtensson sakta fortsätter utvecklas lite offensivt (de är ju inte lastgamla, Messy bara 21).

Eller att man satsar på kanske lite fysiskt svagare men spelskickligare folk i fjärdekedjan.

Sådana som Mikael Adamsson och Emil Wahlberg skulle kanske kunna vara intressanta i en sådan fjärdekedjeroll. De är VIK-produkter, stora och tuffa och med bra poängutdelning i Ettan (ca 1 poäng/match).

De skulle troligen ge fjärdekedjan mer ”spel” men frågan är hur mycket fysik och hjärta man skulle förlora om man ersatte Mårtensson & ”Messy” med exempelvis Adamsson & Wahlberg? Rösta här till höger!

4 svar

 1. Läktarplats skriver:

  VIK måste framöver stärka sitt varumärke och sin kultur. Ända sen man började om efter konkursen har man år efter år trosigt lovat publik och sponsorer att man ska upp i elitserien igen. Men det har inte hjälpt utan VIK har enbart lyckats bli ett fladderlag som vikt ner sig i slutet på säsongen. Hoppas att man inte gör det i år igen nu när formen och viljan tycks växa match för match. Men att man skulle lyckas ta en av de två elitserieplatserna kan vi och ledningen bara drömma om.

  Nä först måste VIK bli ett stabilt topplag i allsvenskan älskat av publik och sponsorer. På vägen dit måste man få fram en eller par fältherrar som match för match både bjuder till och bjuder på sig själva. Kan Jonsson eller Viktorsson vara en av dessa?

  Dessutom så måste man få in fler Västeråsprodukter som går direkt från juniorledet till A-laget. I år är det bara Frycklund som fått det förtroendet och i de senaste matcherna motsvarat förväntningarna med bravur. Så satsa from nästa säsong på en hel ungdomsfemma som tredje line!

  Så tyvärr ”gotlänningaran” Mikael Adamsson och Emil Wahlberg får se sig om efter andra chanser.

 2. GulSvart skriver:

  Tycker VIK borde ge Fredrik Näslund en try out till nästa säsong. Skulle ju kunna vara den gyllene medelvägen mellan fysik och spelskicklighet. Grymt poängsnitt i ettan i år och levererat hyfsat i allsvenskan redan plus gammal VIK junior. Tyvärr finns ju inte så många forwards platser lediga tills nästa säsong och de kanske ska fyllas med mer spets spelare.
  http://www.eliteprospects.com/player.php?player=2495

 3. TT skriver:

  Tvillingarna Johansson från Surahammar skulle också passa i en 4e femma ?

 4. sven erik skriver:

  Ja det tycker jag dom ska ha en fjärde femma med ung och bra spelare som Emil adamsson Erik Wahlberg det skulle vara kul att. Få se dom.två spela men andra i laget