Intressant matchning mot Djurgården (med nyckelroll för Speers?) och viktigt steg i den fortsatta SHL-satsningen på kort och långt sikt

Blake Speers gladde återigen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se

 

Verkligen härligt med premiär ikväll borta mot Djurgården. Men även väldigt nervöst att se hur VIK klarar sig inför uppemot 8 000 mot Marcus Krüger & Co.

Det verkar som Paananen kommer försöka matcha stenhårt från start i år. Kanske sätta ihop en kedja (exempelvis Cheek, Speers & Kokkonen) som bara ska stänga Brodin-linan i DIF?

Visserligen svårt att matcha på bortaplan då hemmalaget har sista bytet. Men här kan faktiskt Blake Speers få en chans att glänsa. Kanadensaren har ju vanan att stänga ner AHL-stjärnor på G till toppligan och fick faktiskt en sådan roll i NHL så sent som förra säsongen.

Sedan hoppas man nog att VIK:s nya topplina (Salminen, Frycklund och Zetterberg) kan producera framåt och vinna matchen offensivt. Plus en fenomenal JG i mål och en DG och en Bohm som försvarsgeneraler där en Jardeskog manglar DIF-stjärnor på löpande band.

***

Till sist väldigt kloka ord från VLT:s Oliver Åbonde om SHL-satsningen i stort, litet utdrag:

”Även om man ger VIK kraftigt generösa 25 procents chans att gå upp är det fortfarande mer sannolikt att man misslyckas. Det betyder inte att det var fel eller dumt att gå ut med den uttalade satsningen förra våren. Tvärtom. Det var precis vad klubben då behövde, och skjutsen därifrån har tillåtit klubben att växa explosionsartat utanför isen. Och jag tycker inte att VIK behöver gå upp under de här tre säsongerna för att satsningen ska ha varit lyckad, hur paradoxalt det än må låta.

Nyckeln är var klubben står någonstans sommaren 2024 – och att man fortfarande har stadens tro och förtroende.”

Så viktiga ord och något bloggen varit inne på lite förut, dock utan Åbondes skärpa.

5 svar

 1. C skriver:

  Det finns ju en aspekt till. Den dagen man faktiskt går upp så är det guld värt att ha byggt upp organisationen med sponsorer, publik och stab runt laget under några säsonger. Både Skelefteå och Örebro var med i toppen i HA ganska många år innan de gick upp men då blev de kvar också (Skelefteå med råge). Tror tillexempel att löven med full hall på sina ispremiärer inte kommer ramla ur igen om de går upp utan etablera sig snabbt. Tex Karlskrona är motsatsen. Upp till SHL och nu lirar de i 1an.

  Så tar det nått år extra för VIK är det kanske ett år som motverkar att åka ur igen om man sköter allt rätt.

  • Pelle skriver:

   Örebro gick väl upp rätt snabbt ändå. Var ju nere i ettan och vände också.

   • C skriver:

    2010/11 kom Örebro 3a i HA och missade att gå upp.
    2011/12 vann Örebro HA och var storfavoriter men missade året att gå upp.
    2012/13 kom Örebro 6a efter en dålig start och kvalade ”långa vägen” upp till SHL.

    Jag vill nog hävda att de första 2 åren som topplag i HA byggde upp dem till att kunna etablera sig direkt i SHL sen.

 2. Patrick skriver:

  Hej,

  Se på Löven som årut och årin kämpar för att nå SHL 5-6 år och inte har lyckats ännu. Varför ge upp bara att kriga på tills målet är nått. Hoppas på en bra start 1 poäng borta mot DIF är väl en bra.

 3. Musse skriver:

  Åbonde har en vettig och realistisk syn på läget. Oftast riktigt intressanta och välskrivna artiklar, klart bäst på Vlt😃