Johan Gustafsson, Anton Svensson & klacken glänste mot Karlskoga i en ren Vilda Västern där chanserna och spelvändningarna haglade – fick Paananen sluta på topp?

Johan Gustafsson visade klassen. FOTO: JIMMY GERDIN

 

VIK vann med 4-3 hemma mot Karlskoga på fredagskvällen. Det var starkt att både VIK-klacken visade klassen och att spelarna kunde ro hem tre poäng efter den kraftiga blåsten kring Thomas Paananens framtid.

Det var också stormigt och rena Vilda Västern i första perioden då det var öppna spjäll åt båda håll. Hela 9-10 chanser till BIK i 5v5. JG och publiken var magnifika. 1-0 efter bra passningar av Svensson och Aronsson då Jardeskog nätade med ett skott i krysset.

2-0 efter ett riktigt monsterbyte av Bergman som gav Svensson en spelvändning och det är #11:s bästa gren. JG rånade Jellvert i sidled.

Zetterberg (två gånger), mer skridskostark Salminen (två gånger), Östman, Gunnarsson och Aronsson brände fina lägen. Men BIK rånades också flera gånger av JG. Astley Rydberg såg riktigt stabil och rörlig ut för att komma direkt från Ettan, vann också en del tekningar klart.

BIK hade fortsatt mer puck i andra och skapade lite mer mot poröst VIK. Sålunda inte orättvist 2-2 inför sista. 6-8 chanser BIK 5v5. JG inledde andra med några stora räddningar i BP.

Lindelöf visade sina skills och var ok på Frycklunds PP-plats, men tog något dåligt avslut, precis som Gunnarsson (där de tog märkliga avslut från stillastående, vilket kostade Svensson sin PP-plats).

Gunnarsson hade åter häpnadsväckande svårt med passningar och tempo i PP. 2-1 efter passivt VIK och skickligt BIK. 2-2 sedan Jardeskog gick bort sig tidigt och sökte tackling, sedan kladd Jansson bakom egen kasse och 2-2, där Kangas också gick bom.

Tidigt i tredje förvaltade Svensson åter mycket skickligt en spelvändning fram till 3-2. VIK gjorde det mycket bättre defensivt i tredje och BIK orkade inte skapa så mycket i slutakten, 6-4 chanser till VIK i 5-mot-5.

Lunsjö och Salminen dukade upp för jätteläge Kokkonen, men bom. Kokkonen brände också ett friläge, samma gjorde annars strålande Bergman.

Cheek var stark före att Lunsjö kunde prickskjuta in 4-2 i tom kasse. Detta till stort jubel i en oväntat festlig afton kring VIK:s älskade klubbmärke. 4-3 efter 59.55, för sent för BIK.

SAMMANFATTNING

Det var svängdörrar genom mittzon med hela 21-22 i heta chanser i spel 5-mot-5 i Karlskogas favör.

Bägge målvakterna tog en hel del frilägen och lagen var svaga och bjussiga defensivt. Positivt att VIK faktiskt kortat ner paraden av utvisningar är mer disciplinerade nu.

BIK hade dock lite bättre kontroll, mer puck och rörligare passningsspel. VIK hade fortsatt svårt att få igång riktigt bra passningar och mottagningar; alltför ofta sitter passningarna lite bredvid bladet i en icke helt fungerande gulsvart maskin.

BIK saknade många namn, runt sju stycken (!). VIK saknade åter Frycklund väldigt mycket, och Speers har ju ändå en viss förmåga att ta in puckar i anfallszon. Nu blev det mer via djupledsspel eller en vass forecheck VIK skapade en hel del chanser.

PP var fortsatt ganska svagt och VIK skapade inte mycket under fyra minuter. Totalt sett var det mycket JG som räddade VIK denna afton med några makalösa räddningar.

Anton Svensson var till slut petad från PP (kanske gjorde Paananen bland annat det för sent för att rädda sitt eget skinn) men #11 visade istället åter hur bra han är i 5-mot-5 med tre mycket fina poäng (2+1) och +3.

Svensson är en högsta klassens omställningsspelare som sätter många lägen i fart i kontringar med sitt vassa handledsskott i skäret.

Marcus Bergman hade en sådan där patenterad toppmatch som en urkraft som skapade massor för sig själv och andra, vann puckar på löpande band med hela 10-1 i NP.

Dock ofattbart att Jansson och Gunnarsson har det så svårt, knappast de toppbackar som tänkt. Bohm stod för några nya rejäla felpassningar, men åter bra utan puck och hela fyra fina skottblockar. Lindelöf har också märkligt svårt att hitta en jämn hög nivå.

Då veteranbackarna lite floppat (varför, kan vi fråga oss), har istället Östman har växt fram som lagets bästa back och drar nu även upp anfall som en ärrad tvåvägsveteran.

Östman är på väg att bli en allsvensk toppback och hade hela 10-2 i NP i afton. #3 borde verkligen få PP-tid snart istället för Gunnarsson. Östman kan ju också skjuta, även snabba slagskott.

Jardeskog var åter stadig, dessutom målskytt och har växt ut till en av lagets mest stabila backar med klart färre misstag än tidigare, även om #77 kanske var lite het före 2-2-målet.

Astley Rydberg var solid, men verkar sakna lite toppfart på nivån, dock ganska rörlig på kortare sträckor. Okey tekare som emellertid bänkades i tredje då Kokkonen fick lira center.

Wiberg har bitvis svårt att imponera (behöver ju ta chansen nu innan laget fylls på) och kladdar för mycket i passningar och värderingar, förmågan att fatta rätt beslut brister ibland och bänkades också i tredje. Kangas också lite valpig i besluten fortsatt.

Nu dröjer det nästan en vecka till nästa match (Västervik borta den 16:e, och sedan MoDo hemma den 18:e). Om detta var Paananens sista match var det, efter omständigheterna, ett ganska fint avslut med seger och väldigt bra tryck på läktarna.

PUCKLIGAN

5 Johan Gustafsson

4 Anton Svensson

3 Marcus Bergman

2 Ludvig Östman

1 Alexander Lunsjö

25 svar

 1. Mr H skriver:

  Grattis Paananen!
  Viktig moralseger, vilda västern, med bra och tight avslutning i 3:e. Fin inramning på matchen med runt 3000 sålda biljetter. Karlskoga hade 7 man borta, men Vik hade sina viktigaste centers borta. Det gick på ett ut.
  Svensson – superkul! Tufft gjort. Han är en kontringsspelare med målsinne. Tror vi kan få ut mer av honom. Lunsjö måste användas mer.
  PP 1 – ja det har skrivits och debatterats hur länge som helst. Det kommer säkert en mer effektiv uppställning någon gång. Men bort med Gunnarsson helt. Han har gjort sitt i Vik och kostar för mycket. Han bör inte vara kvar.
  Z måste visa att han finns, och göra sitt. Inte bara prata. Byt ut och låna in material som kan något. Astley – Rydberg kanske kan hjälpa till. Men det räcker inte. In med ett par riktiga defensivspecialister eller bra tvåvägs- åtminstone. Plus en till center.
  Mikael – vad är det för fel med Wallson? Konkret?
  Popovic + Paananen/eller annan? Kan det vara något?

 2. Jan Malmberg skriver:

  Skönt att VIK vann. Såg drygt första halvan av första perioden på Olerys innan konserten The Legends som började 19.30 ( sedan resten av matchen till 1.30 på natten när jag kom hem). Har väntat på att Anton Svensson ska visa sina skott skills som han gjorde igår. Sedan måste vissa anfalls spelare börja producera helt klart.Gustafssons Fantom räddning med skridskon förstod jag först efter reprisen sanslös! Dan W Boters kommentar( fråga ) ang. MMA om det är lämpligt att barn i förorterna tex Bäckby ska få titta på MMA gratis Som går ut på att sparka huvudet av folk( ingen sport att misshandla varandra) Sedan killen som utövar ”sporten”jämför den med Hockey, ja det är inte basket. Det är en tuffare sport som fotboll. Bägge sporterna går ut på att göra mål, inte slå ihjäl varandra. Vad i förorten skulle bli bättre av att glorifiera misshandel. Tyvärr är detta lagligt i Sverige nu, när jag växte upp var inte änsengång proffsboxning tillåten i Sverige 🏒🥊

 3. Observant skriver:

  Starkt att komma ut och vinna och TP stor i ett pressat läge. Alla lag har sina dippar och misslyckade värvningar inte bara VIK men klubben skulle må oerhört mycket bättre om fans lät bli att kräka av sig vid första bästa motgång. Blir liksom inte bättre att man kräver människors huvud på fat under serielunkens gång.Som TP sa att vi är alla bara människor som gör allt vi kan varje dag för att vinna. Hur många är bäst i världen alla dagar i veckan på jobbet och civilt? Räck upp en hand i så fall och tala om för mig vilka 7 hästar som vinner i Eskiltuna i em. Lovar skänka 10 procent till förstärkningar.

  • Bozo skriver:

   Göra lite som i Ryssland. Dricka sprit och hålla käften.

  • J skriver:

   Läser man vad Karlskoga säger så försvarar dom sig med att 7 spelare var borta och inte gick fullt ut..
   Nåja seger..
   Klubben skulle må oerhört mycket bättre med en kunnig tränare, sportchef , spelare som kämpar/kan skjuta/göra mål.

  • Mr H skriver:

   Ja, då var det det där med ”huvud på ett fat”. Hur så?
   Har Du sett att det är någon som jobbar gratis? Återigen – det har inte med saken att göra, för det är inte det det är. Du är rädd för förändringar! Vik kanske måste gå vidare. Det är klubbens resultat det handlar om. Det kommer först. Inte enskilda individers! Där är exakt vad det handlar om. Inte det du säger.
   De 7 hästarna – åk till stallbacken i Eskilstuna och fråga kuskarna innan starten av loppen! Skynda dig – du kanske hinner.

 4. Peter skriver:

  Södertälje ska visst ha gjort klart med Patrick Newell. Hur kommer det sig att andra lag verkar hitta spelare som ser okej ut på pappret medan VIK lånar in Hockeyettan spelare? Georgsson brukar ju ha rätt bra fingertoppskänsla med att hitta spelare. Även om Cassels och Luciani inte verkat vara jättelyckade. Men det är väl mycket tack vare honom som Västervik lyckats etablera sig i HA.

  Micke, vad tror du om Patrick Newell? Hade det också kunnat vara något för VIK?

 5. Jan Santaniemi skriver:

  Det är flera under sista tiden som skrivit så att det låter som om Paananen ska bli utbytt? Jag vet att det varit tal om det men skulle spelet vända och VIK börja spela som en aspirant till plats i SHL så finns väl inga skäl att byta ut Paananen? Hitintills så har jag inte sett något sådant beslut i alla fall. Sen måste jag säga att Jimmie Jansson Loreks kommentar i VLT om att kriser som den VIK hade den gångna veckan kan stärka ryggraden hos alla i laget. Kämpa vidare VIK.

  Mvh
  JanneS

  • Bozo skriver:

   Jag håller inte med om att det är ett bra och lämpligt svar. Så uttalar sig någon som har distans till det som händer och hade varit kloka ord från en utomstående expert. Om man har distans så är man inte själv med i förändringsresan som behövs. Tycker inte Jansson att han har något med krisen att göra? Förändring behöver först ske hos varje spelare enskilt, det går inte hjälpa någon som inte anser sig ha problem.

 6. Bozo skriver:

  Vem har fastslagit att Jansson ska vara kapten. SC eller tränare? För hans eget bästa att hitta sitt spel borde han be om han få bli entledigad.

 7. J skriver:

  Härlig vinst gulsvart!
  Bra också att Paananen kan hänga av sin kavaj med en vinst sista matchen.
  Hoppas han fortsätter inom hockey och
  satsar som tränare på att få yngre pojkar att bli duktig framtidens spelare när dom blir seniorer.

 8. Bozo skriver:

  Man kan inte bli profet i sin egen hemmastad. Det står redan i bibeln. Det finns en utmaning att bygga både spelarstomme och sportslig ledningen från trakten. Dels blir man lite väl hemmastadd (man vill inte få till för stora förändringar, vilket även framgångar kan leda till) och dels blir det lite av bäste-bror-mentalitet.

  • gns skriver:

   Du kunde ha gett puck-poäng till Ludvig Jardeskog? Så dålig var han inte som du gör gällande.

 9. Musse skriver:

  Ståplats var fantastiska hur de stöttade sitt lag, jag fick gåshud av hur de bar fram laget till seger. Så härligt att se så många positiva människor trots ett jobbigt läge.
  Idrott är märkligt, och ska vi vara ärliga så var Karlskoga bättre i allt utom målvaktsspel och att göra fler mål än oss. JG var sjukt bra och tog nästan allt. Tillsammans med Östman klart bäst ikväll. 3 poäng var otroligt viktigt, men jag kan inte förstå hur tröga spelarna uppträder. Ser ut som att det är VIKs veteraner på plan. Kanske segern ger självförtroende men Z måste hitta nyförvärv snabbt för konkurrens, annars går inte det här. Kollade Skedung tekningar. Den första han vann var 12 min in i andra perioden, den andra vinsten var ca 4 min in i tredje. Det funkar inte. Det lyfter inte för Skedung. Även Jansson och Bohm är för dåliga och behöver konkurrens.

  • C skriver:

   Musse. Nu har du sett Gunnarsson och Lindelöf stå och passa varandra i en minut i ett otroligt endimensionellt powerplay.

   Tycker du fortfarande att det är bättre att ta bort den enda fungerande backen vid blålinjen (Lindelöf) och sätta honom som spelfördelare?

   • Musse skriver:

    En undran C, har du själv spelat hockey?

    • C skriver:

     Nej jag har ju inte det och det behövdes heller inte för att ganska lätt se på pappret att det inte skulle funka igår. Hur VIK bör ställa upp i sitt PP1 behöver man inga experter för att se. Tror nästan alla riktiga coacher gjort på samma sätt utom Paananen då.

     • Musse skriver:

      Misstänkte det. ”Läktarexperter”utan erfarenhet kan ju och vet allt bäst…..

      • Mikael Norén skriver:

       Tänk på tonen och respekten för varandra! Vi försöker här hålla oss till sakfrågor istället för att försöka vinna poänger med svepande argument, särskilt när många är anonyma här.

       Det är ju alla möjliga som kommenterar här med eventuella olika agendor i att skydda och lyfta släktingar och kompisar, därav ännu viktigare med sakliga argument.

       • Musse skriver:

        Verkar vara ett känsligt ämne att bli ifrågasatt var man har inhämtat sina kunskaper för att tycka en massa. Tycker inte det är så farlig ton i det. Iaf är inte jag arg på någon. Tråkig ton är häxjakten på vår tränare med över 100 kommentarer att han borde avgå och är värdelös. Märkligt att du inte kommenterat något av alla dessa inlägg, som vissa verkligen gått över gränsen, att hålla respekten… Att utsätta någon på det sättet, som gjort så mycket för klubben är inte okej.

        • Mikael Norén skriver:

         Tack Musse för att du kommenterar här, visa gärna vilka kommentarer som gått över gränsen gällande personangrepp, så ska jag åtgärda dem – ber om ursäkt om jag missat dessa.

         Men sen förstår jag att kompisar och släkt inte gillar allt här, men siten är ju inte gjord för dessa. Och det är ju bra att läsa på andra ställen om man vill ha annat innehåll.

      • C skriver:

       Tack Micke. Håller med dig. Som avslutning till Musse kan jag ju säga att eftersom vi skriver kommentarer på en blogg som drivs av en ”läkarexpert” så och iallafall jag tycker att Mickes analysförmåga av ishockey är bättre än de flesta ishockeyspelares så kanske vi ska enas i att man kan vara expert utan att själv ha utfört samma idrott.

       Erfarenhet kan finns utan att personen behövt vara på isen själv.

       • Mikael Norén skriver:

        Tack själv C! Precis som jag sa i senaste VLT-podden är jag en glad hockeyamatör som driver just en fan/supporter-blogg, dock har jag många kontakter på insidan som kan hockey som jag alltid försöker lära av, och förmedla deras expertis.

        Sen tror jag inte alla som spelat hockey, eller vilken sport det än här, kanske är superanalytiska då de främst är begåvade att utföra saker på isen eller i sporten. Alla framgångsrika ledare var ju inte framgångsrika spelare, och vice versa.