Paananen stor i svår stund inför Karlskoga med lite mer koll på tränarmarknaden, några tankar om styrelsens välskrivna brev & Svensson till slut petad från PP med Lindelöf i Frycklunds skridskor

Thomas Paananen har haft roligare dagar, men är stor i denna svåra stund. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Omvälvande tider i VIK-land. Och mitt i stormens öga ska VIK försöka vinna hemma mot Karlskoga på fredagskvällen. Thomas Paananen var stor och självkritisk i en intervju med VLT.

Styrelsen kom med ett uttalande på VIK.se. Några intressanta passager i det ytterst välskrivna och genomtänkta brevet:

”De första 18 månaderna av Gulsvart2024 har inte blivit som vi önskat. Men vi är ännu så länge bara halvvägs och har 18 månader kvar att hitta rätt och förvekliga vår målsättning.”

”Styrelsen är mycket väl medveten om vilket mål vi satt för tidsramen och de tre säsongerna 2021/22-2023/24, samt hur vi taktar mot det målet.”

”Varken det faktum att vi under två säsonger i rad åkt ur i kvartsfinal, med två segrar på åtta kvartsfinalmatcher som facit, eller de inledande månaderna av nuvarande säsong passerar oss obemärkt förbi.”

***

Slutsatserna vi kan dra från de orden från styrelsen är att den nuvarande sportsliga ledningen ej fick något uttalat ”vote of confidence” gällande att styrelsen står bakom eller liknande.

Styrelsen gör också klart (mellan raderna) att de inte alls är nöjda med resultaten på varken kort sikt eller längre tillbaka, då de även inkluderar uttåget i kvarten mot Karlskoga våren 2021.

Styrelsen talar också om vikten att våga visa handlingskraft, men inte bara för sakens skull. Brevet är högklassigt skrivet med djup eftertanke och ord vägda på guldvåg.

En oerhört viktig tid väntar då VIK:s styrelses beslut nu kommer bli helt avgörande för hur väl VIK kommer utnyttja det ökade engagemanget och stödet till VIK från näringsliv och andra.

***

Att Patrik Zetterberg uttalade sitt fulla förtroende för coacherna ska nog inte tas för bokstavligt. Det är ju ofta så att sådant sägs i alla sporter, men sedan kan detta förtroende ta slut väldigt plötsligt…

***

Har kollat upp lite mer om tränarmarknaden. Det verkar inte krylla av svenska namn, så kanske får det bli en ny Randy Edmonds eller liknande utländskt namn som man får scouta?

Gotlänningen Johan Lundskog är intressant på pappret och fick nyligen sparken i Schweiz (se en tuff djuplodande artikel på tyska om det är här, går att översätta) men är nog inte så intresserad av HA, har sin bas med familjen i USA då han har amerikansk fru.

Hans Wallson verkar ha tappat i rykte sedan glansdagarna i Skellefteå. Jonas Rönnqvist ska inte vara på marknaden då han tackat nej till förfrågningar från SHL och från andra ligor i många år nu.

Per Gustafsson i Ettanklubben Dalen har gjort ett bra jobb och verkar ha ett mycket fint rykte, men det är givetvis inte lätt att bara släppa allt med kort varsel då han sitter med kontrakt.

Robert Kimby (tidigare center i VIK) hyllas av vissa men är ju bunden i AIS (som dock tvingas strama åt ekonomin än mer) och ska precis som Håkan Åhlund vara mycket tuff mot spelare, vilket alla kanske inte gillar…

***

Men VIK bör inte bara ta in vad som helst, såklart. Framförallt kanske VIK bör sikta på någon på den just nu tunna tränarmarknaden som kan acceptera att bara ta denna säsong till en början, kanske som ett 1+1-kontrakt.

Ty sedan kan det ju öppna upp sig med många, många flera intressanta tränarnamn i vår då VIK kan välja och vraka på ett helt annat sätt då…

***

Enligt VLT såg laget ut så här inför BIK hemma under fredagskvällen, utan långtidsskadade Mikael Frycklund och Blake Speers:

Jimmie Jansson – Ludvig Jardeskog
Ludvig Östman – Daniel Gunnarsson
Alexander Lindelöf – Oliver Bohm
Patrik Parkkonen

Trevor Cheek – Isac Skedung – Lukas Zetterberg
Anton Svensson – Emil Aronsson – Marcus Bergman
Jesper Kokkonen – André Astley Rydberg – Sakari Salminen
Alexander Lunsjö – Gabriel Kangas – Filip Wiberg
Alfred Aalto

PP1:

 • Cheek
 • Zetterberg – Bergman – Lindelöf
 • Gunnarsson

PP2:

 • Salminen
 • Wiberg – Kokkonen – Skedung
 • Jansson

Noterbart värre är att Lindelöf verkar ska få stå och styra i PP som en forward vid höger halvsarg på Frycklunds plats, intressant nytänk. Lindelöf var center ganska länge som junior, och kanske passar #66 bäst där i vissa lägen.

Och till slut blev överdrivet skottglade Svensson petad från PP, trots ”manfallet”. En bra signal till övriga truppen då Svensson var lika skottglad som ineffektiv i PP, dock bra i 5-mot-5.

Men åter lämnas Lunsjö utanför, även om #56 kanske inte direkt glänst i PP är det en av laget mest effektiva och svårfångade spelare.

Wiberg får en chans i PP med sitt tunga högerskott efter en ganska ojämn start på säsongen för den unge powerforwarden.

***

Surahammarsonen André Astley Rydberg är främst kanske lite av en krockkudde för att lindra de tunga smällarna och tappen på centersidan, men gjorde ändå 4+4 på 28 matcher i Almtuna ifjol.

Undertecknad gillade också centern i Ettan då Lindlöven var oväntat bra i mötena med VIK 2017-2018. Då var Lindlöven oerhört frejdiga med Surasonen som en viktig balansspelare.

14 svar

 1. Slapper skriver:

  Grymt starkt att vinna och det visar vilket stöd Paananen har av spelarna. Om spelarna hade velat få in en ny tränare hade de inte vunnit mot Bofors. Att stå med rak rygg och vinna trots ledningens och ”fansens”(?) agerande i veckan är en enorm styrka och inte många ledare som fixar.

  Det finns dock spelare som bör rannsaka sig själva och de som inte gör sitt yttersta en match som igår har inget i VIK att göra. VIK’s ledning läcker som ett såll när det kommer ut att ett hemligt möte ägt rum med Åhlund. Om man vill ha ett hemligt möte, hur kan man då välja en plats som Arlanda där vem som helst kan dyka upp??? Rent amatörmässigt och i nivå med att vår sportchef sätter sig på stan med Åhlund med en lösmustasch från Butterick’s.

  Den som tror att ett tränarbyte är lösningen är väldigt kortsiktig och saknar helt förståelse för hur en grupp kommer samman, utvecklas och tillsammans presterar. Att få in en gammal hockeyprofil som med 70-talsledarskap skriker fram några vinster i början för att sen tappa gruppen kommer inte att ta VIK till SHL.

  Den som verkligen bör rannsaka sig själv dock och faktiskt få lämna är vår kära sportchef som gång på gång misslyckas med sina värvningar.

  Roade mig med att snabbt och grovt sammanställa lite statistik över merparten av importspelarna som plockats in för att krydda laget. Har grovt antagit att dessa har fått en lön på 60ksek/mån men inte inkluderat skatter, avgifter, bostad, flyg och liknande. Med en årslön på 720ksek per år har nedan 16 spelare kostat totalt 11,5miljoner. Är väl medveten om att flera spelare inte har spelat en hel säsong men det gör tyvärr inte det hela bättre utan bekräftar bara misslyckandet av sportchefen.

  Med ett poängsnitt på 0,52 poäng per match och endast 48 gjorda mål på 360 matcher har varje importpoäng kostat ca 60000kr och varje importmål ca 240000kr. Om den uppskattade lönen halveras landar det på 120000kr per importmål gör det fortfarande till ett uselt resultat. Tessier och Leduc var lyckade importer men Tessier hade redan spelat i Sverige för Rögle.

  Importspelare Matcher Mål Assist Poäng
  Patrik Parkkonen 13 0 2 2
  Trevor Cheek 10 3 7 10
  Sakari Salminen 13 0 5 5
  Blake Speers 14 1 3 4
  Mattias From 46 11 10 21
  Logan Roe 49 4 13 17
  Alexander Lavoie 19 5 4 9
  Jimi Jalonen 19 1 3 4
  Svyat. Grebenshchikov. 9 1 2 3
  Ilya Arkalov 9 0 1 1
  Alexander Rauchenwald. 9 1 2 3
  Mikael Hakkarainen 26 3 11 14
  Alex Trivellato 12 0 11 11
  Steven Iacobellis 12 1 1 2
  Kelsey Tessier 50 11 29 40
  Jerome Leduc 50 6 34 40
  Totalt 360 48 138 186

  Plocka in en ny sportchef som inte värvar från tv-soffan på hörsägen från agenter som vill tjäna pengar och ge Paananen rätt spelare att jobba med så är SHL i sikte inom två.

 2. UliH skriver:

  Grattis till segern Paananen och övriga i VIK 🟡⚫️

 3. Kalle skriver:

  Håller med övriga. Det är både dåligt för produktionen och skickar helt fel signaler till alla andra att låta den totalt ofarlige Gunnarsson fortsätta i pp…

 4. Patrick skriver:

  Att byta tränare rör bara till det, låt dem köra den här säsongen slut, det är dem dåliga värvningarna som ställer till det, det är Z verk. Att byta tränare ger resultat i dem 5 kommande matcherna sen är effekten över, kommer också att kosta en massa pengar. Försök att byta ut 4 av dem som skulle vara sk.spetsspelare, alltså dem nya. Nej nu ser vi till och ta oss till hallen och hej fram vik till en seger.

 5. RA skriver:

  Skulle vara intressant att veta varför man dissar Lunsjö så pass mycket som man gjort denna säsong. Nån som vet eller har sett något jag inte lagt märket till?

 6. Mattias skriver:

  Testa Parkkonen i pp1

  • C skriver:

   Lindelöf har spelat ca 8 matcher i PP1 den här säsongen och gjort 3 mål från backposition på de matcherna så man behöver bara fortsätta med honom där så blir det kanon. (Gunnarsson har 2 mål i PP på ca 50 matcher i VIKtröjan).

   Parkkonen kan väll få prova i PP2 isåfall för det
   gänget har bara gjort 1 mål på hela säsongen. Dock tror jag på Jimmy Jansson där, han har väldigt lätt för att komma till skott vilket kommer resultera i skapligt med mål.

  • Trött supporter skriver:

   PP är bara för Pannans kompisgäng

 7. C skriver:

  Jag förstår verkligen inte vad Gunnarsson ska göra i PP1 igen.

  Efter en massa hattande hittade vi tillslut EN väldigt bra PP formation när Cheek var tillbaka efter avstängningen.
  Lindelöf
  Fryklund Cheek Zetterberg
  Salminen

  Den formationen spelade i matcherna VIK-KIK 5-1 Hästen-VIK 3-4 VIK-Mora 3-1. De gjorde 4 mål på 3 matcher i ganska få numerära underlägen. Efter det låg VIK på 30% i PP trots en sådär start på säsongen. 2 av matcherna vann vi tack vare PP1.

  Sen blev Fryklund skadad och man ersatte honom med iskalla Anton Svensson och allt rasade.

  Nu ska man in med Gunnarsson på backen och ut med Lindelöf på kanten. Finns det INGEN annan leftforward som man kan ersätta Fryklund med? Måste ju vara bättre att hålla spelarna på samma positioner som tidigare i möjligaste mån. Under de 3 matcherna gjorde Lindelöf 2 mål från blålinjen men nu ska han ut styra spelet istället.

  Nu kommer man åter stå med rightare Gunnarsson på blålinjen som inte kan skjuta och slår aviga passningar 2 meter på sidan om Lucas Z så att han aldrig kan skjuta direktskott. Sitter DG på ett kontrakt med garanterad PP tid???

  Lika bra signal att bänka Svensson, lika dålig är det att sätta in Gunnarsson i PP igen. Det pratade Micke om i VLT podden redan för en månad sen. Är knappast bara vi på sidan som ser att det inte funkar när han spelar PP, vilken moralsänkare för alla andra forwards.

  • Observant skriver:

   Jo finns en leftforward som heter Lunsjö. Tycker med att Gunnarsson fått sina chanser på blå för länge nu.

   • C skriver:

    Du har rätt Observant.

    Man väljer alltså att flytta bort Lindelöf från blålinjen där han redan gjort 3 mål i PP på ca 8 matcher. Istället sätter man honom i en spelfördelar roll på kanten och sätter tillbaka Gunnarsson på blå (2 PP mål på ca 55 matcher i PP i VIK) och så får Lunsjö sitta på bänken.

    Något är väldigt, väldigt konstigt i VIK den här säsongen.

    • Pelle skriver:

     Inte bara den här säsongen.

    • Musse skriver:

     Inte ett dugg konstigt att sätta Alex där. Bästa left ersättaren för Fryklund då hans största styrka är spelsinnet. Bra att Paananen vågar testa nytt när det inte funkat.
     Hoppas också Cheek får teka då Skedung är vår svagaste tekare.
     Önskar också att vi lägger pengarna på nyförvärv och hoppas vi lärt läxan från att det blev katastrofalt dyrt när Filander och NJ fick gå med 1,5 år kvar på kontraktet.
     De tränaralternativ som diskuteras här jublar man ju inte direkt över.
     Ikväll slår vi ur underläge så kanske kan grabbarna spela ut. Hoppas publiken finns där och hejar fram grabbarna.