Kan en coach göra stor skillnad? Kolla New York Rangers…

I fjol hade New York Rangers defensivälskaren John Tortorella som coach. Fokus och stolthet låg i det defensiva spelet. Skott skulle täckas till varje pris.

Laget släppte in få mål och litade på att målvakten, ”The King” – Henrik Lundqvist, skulle frälsa laget.

Men man hade ett obefintligt power play. Man tog sig till slutspel men väl där räckte inte tråkhockeyn långt. Offensiva storstjärnor hade poängtorkor och bänkades (läs Brad Richards- som nu dominerar igen).

***

Känns ovanstående igen? Trodde väl det. Mycket är en karbonkopia av VIK under förra defensivälskande (?) coacherna.

***

Vad gjorde då Rangers? Man skickade ut den vrångskallige Tortorella och andrecoachen och tog in sympatiske och offensivt skicklige Alain Vigneualt. Nya assisterande Scott Arniel blev ansvarig för power play.

Resultatet? Rangers spelar den bästa hockeyn på många år med nästan samma spelare som Tortorella hade. Stjärnor levererar och kreativiteten flödar offensivt och power play har lyfts många procent.

Detta samtidigt som man har nästan identiska siffror på insläppta per match som under Tortorella. 2,35 mot 2,33.

***

Vad säger då detta? Bland annat att troligen är tränarrekryteringen det viktigaste NJ gör denna silly. Det finns ju redan idag potential framåt i VIK på pappret.

Kan NJ hitta någon egen Alain Vigneault som räddar VIK från det grå anfallsspelet och snudd på obefintliga power play och släpper lös kreativiteten – SAMTIDIGT med bibehållet försvar i allt väsentligt? Rangers visade att det är möjligt.

Det kommer behövas om VIK:s ska ta den sista goda chansen att nå SHL.

2 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Tack Salomatin för jättebra fakta. Jag syftar egentligen mest på powerplay som lyft 2,5 % under Vigneault på bara en säsong. Sedan bara att se Rangers spela nu så är det helt annat flow som jag tror kommer visa sig i detta slutspel resultatmässigt.

  De hade jätteproblem i början när nya systemet satte vilket ”förstörde” lite siffror. Får de fortsätta förbättra under fem säsonger som Torts hade kan de nog nå över 20 med marginal. Sedan har ju Zuccarello, McDonagh, Kreider och Stephan gjort sina bästa säsonger nu.

  Richards var usel i Torts system ifjol spelmässigt, men är mycket förbättrad i år. Jag tycker VIK ska spela lite mer ”Texashockey” om det innebär en bättre offensiv. Sedan behövs ju spelare som klarar det så klart.

 2. Salomatin #9 skriver:

  Lugn i stormen!
  På 82 grundseriematcher den här säsongen med vignault vid rodret gjorde rangers 218 mål på 82 det blir 2,65 mål/match. Föra säsongen under tortorella gjorde man 130 mål på 48 matcher vilket ger 2,7 mål/match. Alltså en liten liten försämring under Vignault.
  Så man släpper fortsatt in lite mål som du säger och gör fortsatt lite mål(lite mindre). Man litar så klart fortsatt på att Lundqvist ska ”frälsa” laget..Finns en anledning till att han tjänar dryga 7 miljoner dollar om året.

  Du skriver om torka och stjärnor som nu levererar.
  Men faktum är att man får bläddra ner till 56e plats i NHL poängliga för att hitta Mats zuccarello med 59 pinnar på 77.
  Dessutom gör Brad Richards sin sämsta säsong poängmässigt i karriären. Han gjorde 3 poäng i första matchen mot flyers men du kan väl inte mena att ett mål och 2 assist i en match är att börja dominera?

  Visst powerplay är bättre drygt 2% men det är långt ifrån ledande i NHL.
  Kan hålla med om att rengers ser lite roligare ut än i fjol. Men att det skulle vara en STOR förvandling håller jag personligen inte med om. Det går ju ut på att vinna.
  Tortorella tog rengers till semifinal 11/12 vignault har vunnit 1 slutspelsmatch med rengers än så länge. Med andra ord kanska man inte ska dra för stora växlar redan. Det är väll efter slutspelet man summerar.

  Tycker du att vik ska spela öppen happy Texas hockey?
  Det är ju inte som att Fagervall valde att ha ett dåligt PP.Men ibland låser det sig och i bland kanske inte materialet räcker till.
  Hur många täta matcher vann vi inte pga våran defensiv?

  Att var ”defensivälskande” behöver inte betyda att man inte kan vara offensiv. Personligen hoppas jag att vi blir lika starka i defensiven. Krydda det med fler backar med mer puck i sig som kan slå en snabb pass på tejpen, så tror jag det blir blir mer mål. Power play bör bli bättre av den enkla anledningen att det bärande bitarna i pusslet är signade(Evan, Williams , Mitell, Fornataro etc) så de kan börja slipa på det från start. Heja vik!