Klassavslut av Lunsjö och vass Jesper Myrenberg räckte långt mot mer taggat Södertälje

Jesper Myrenberg, eller Emil Kruse. Vem är egentligen bäst för VIK:s vinstchanser över tid? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås vann med 3-1 borta mot Södertälje under söndagseftermiddagen. Trots att SSK hade mycket puck och VIK inte gjorde sin bästa match hämtades tre poäng till Västerås mycket tack vare Jesper Myrenberg och två klassmål.

SSK inledde hungrigare och VIK var inte riktigt där i första perioden. 5-13 i skott men en del alibiavslut av Gulsvart. Under VIK:s första PP kunde man inte alls få ordning på pucken.

SSK var nära att näta efter bra förarbete av Karl Henriksson då Carl Becker avslutade med en kanon, men strålande räddning av Myrenberg med benskyddet.

Det var mycket slarv och pucktapp vilket gav SSK farliga chanser. Myrenberg vass då SSK hade 3-4 feta chanser.

Dock skapade VIK några chanser också, men mest i magen på Bergvik. Närmast var Kenny Källström efter en stark uppåkning av William Wikman. Marcus Bergman var aktiv och fixade ett PP och gav även Anthon Eriksson en bra chans.

Andra perioden inleddes med att SSK parkerade i VIK:s zon under långa och många byten. VIK höll dock hemmalaget ganska bra på utsidan men VIK förlorade nästa alla 50-50-kamper om puckar och SSK bet sig fast.

Mitt i hemmapressen visade Tessier och Hertzberg sitt fina passningsspel efter Tessier stoppat ett uppspel. Hertzberg glänste sedan åter med sina utsökta playmakeregenskaper. Detta då Benker serverades öppet mål fram till 0-1 efter 26.21 efter med en nätt kort instickspass.

VIK gjorde inte mycket mer än två klassmål i andra perioden. Bytet efter 0-1 vände VIK igen spelet och Younan utnyttjade åter en av sin fina pucktransporter då han spelade snett inåt bakåt och 0-2 via ett direktslagskott a la NHL av allt vassare Lunsjö.

Fredrik Johansson fixade två PP och 0-3 kom efter bra dans på blå i PP av Jansson och Tessier slog returen i nät. Annars var SSK bättre då man vann närkamper och VIK släppte blå för enkelt, men Myrenberg var vass och stod rätt. Nära 0-4 då Lunsjö vickade fram Skedung till ett friläge.

I tredje perioden stängde VIK ner SSK på ett bra sätt. De la Rose stod för en fin skottblock under ett av flera SSK-PP i tredje perioden. Benker och Bergman hade bra chanser.

När det såg ut som Younan klubbades ner bakifrån av Blomstrand passade också SSK-forwarden på att göra 3-1 i slutet av perioden. Men närmare kom inte hemmalaget.

SAMMANFATTNING

Det viktigaste beskedet i eftermiddag var att det ser ut som Jesper Myrenberg tar kliv mot att bli en stark förstemålvakt i HA. Myrenberg var väldigt följsam och var hela tiden ”square” mot pucken.

Samtidigt var VIK:s försvarsspel utan puck bättre. VIK:arna markerade och tittade mindre puck. Dock var spelet med puck lite sämre än tidigare i de första två perioderna.

Ett annat trevligt besked är att Alexander Lunsjö börjar leva upp till ge väldigt goda vitsorden från Almtuna. Direktskottet som gav 0-2 var av högsta klass, det är få spelare som klarar av att göra det i farten.

Även Skedung (verkligen vässad som tekare, vann 10 av 13) var väldigt vass i den kedjan med Wikman och nämnde Lunsjö. När spelet inte riktigt stämmer är det viktigt att dessa hårt arbetande spelare håller uppe frekvensen.

Kelsey Tessier (1+3 senaste tre matcherna) verkar också ha tagit bänkningen på bästa sätt och gör det okey som center mellan allt mer inkörda Benker och Hertzberg. Hertzberg (också 1+3 senaste tre matcherna) står numera för klassassist var och varannan kväll.

Med Fredrik Johansson som fjärdecenter blev det väldigt bra fart även på fjärdekedjan. Fredda tog den rollen på bästa sätt och fixade bland annat två PP åt VIK tack vare sin fart. Mattias Kalin var glädjande nog tillbaka och centern lär få kämpa för att ta tillbaka en plats.

Erik de la Rose är nog på väg att trycka ut August Nilsson till sjundeback och välbehövd konkurrens där. Summa summarum är det starkt att vinna ganska nära den förmodade lägstanivån och flera spelare är fortsatt på väg uppåt.

PUCKLIGAN

5 Jesper Myrenberg

4 Alexander Lunsjö

3 Isak Skedung

2 Kelsey Tessier

1 Fredrik Johansson

6 svar

 1. Bozo skriver:

  Intressant på onsdag. Blir det ett bekräftat trendbrott om man tar för första gången 3 raka segrar. Hittills har VIK varit väldigt sunkiga efter 2 segrar och inte haft minsta förmåga att kriga.

 2. Mathias skriver:

  Fjolårets spelvändningar var tillbaka ikväll, bitarna börjar alltmer falla på plats.
  Vi går mot ljusare tider!

 3. Pelle skriver:

  Man kan se på en match på olika sätt tydligen. Jag kände mig faktiskt inte nervös den här matchen. VIK gjorde en bra bortamatch tycker jag. SSK slösade bort sina krafter i första perioden, så när VIK höll tätt bakåt då så såg det ljust ut. Myrenberg gav en trygghet till laget i Erssonklass.

  • Mikael Norén skriver:

   Pelle, tack för intressanta åsikter! Hur såg dina ev. anteckningar ut från matchen? Om man inte noga noterar olika skeenden och matchernas olika ansikten är det lätt att glömma, i alla fall tycker jag det. Läs tex vad VLT skrev om matchen, inte helt olikt min rapport, då VIK var illa ute i början på 2:a. Vissa på Twitter tyckte man skulle ta timeout då.

   Jag försöker personligen alltid fragmentera perioderna genom att notera på papper vad som händer, då man lätt annars glömmer, det underlättar försöket till analys.

   Jag får för mig att vissa lite mer på känslan vid slutsignal skriver lite hur de upplevde matchen mycket baserat på resultatet och skeendet i sista perioden. Dock är det då lätt att glömma delar av matchen, i alla fall om man är glömsk som jag.

   Jag har märkt att då VIK vinner är vissa nästan 100 % positiva, och när VIK förlorar är man 100 % negativ, det kan nyanseras om man noterar saker under matchens gång.

   • Pelle skriver:

    Jag kan till viss del hålla med dig om det dåliga minnet. Men som jag minns det så blev VIK tillbakatryckta i början av andra på ett ”bra” sätt i den meningen att SSK mest fick snurra längs sargerna och hade svårt att skapa de där riktigt vassa chanserna. VIK:arna hade ett bättre försvarsspel än många tidigare matcher, vilket gjorde att Myrenberg fick fina förutsättningar att göra en bra match. Sen tappade VIK pucken för enkelt vid uppspelsförsöken och det var inte bra, men ändå var känslan första halvan av matchen att SSK åkte som bålgetingar och jagade VIK:arna över hela banan, och särskilt i VIK:s zon. Avsikten var förstås att stressa VIK:s puckinnehavare. Men en sån taktik brukar medföra att laget kroknar efter ca halva matchen, vilket jag också tyckte mig se en bit in i andra när SSK inte hängde med längre när VIK:s skridskoåkare drog iväg på anfall.

   • Christoffer skriver:

    Jag håller med dig helt här Micke.

    Ett bra exempel är den ”fantastiska” match vi gjorde borta mot björklöven när vi hade några få målchanser och satte en av dem medan löven radade upp chanser som Kruse med både tur och skicklighet klarade av. Det kunde lika gärna blivit 4-0 till löven den matchen men bara för att VIK vann verkar samtliga tycka att det var en kanonmatch.

    Nu var det är en bra bortamatch defensivt men vi skapade inte supermycket då och hade vi spelat om matchen likadant 5 gånger hade vi säkert förlorat 3 av dem för många puckar dansade på mållinjen då..