Koll med tre J20-spelare, fina spelarnamn på marknaden & tankar efter Vita Hästen och inför Leksand

Hetta, har man verkligen råd att matcha en potent målskytt och powerforward så lite? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Serielunken var kanske lite där då VIK lyckades vinna mot Vita Hästen på onsdagskvällen med 2-1. Redan på fredagskvällen väntar Leksand borta.

Det blir högst intressant att se vilken energinivå VIK kommer kunna frambringa då. Kanske är man på väg lite ner i intensitet efter att ha jobbat så hårt i många matcher i rad?

Samtidigt bör man få chans till fler spelvändningar mot ett Leksand som kommer vilja anfalla mycket, jämfört med Vita Hästen. Och spelvändningar är något laget utvecklat väldigt bra under Paananen.

***

VIK:s J20 har varit lite upp och ner och ligger just nu sex poäng ifrån topp-10-serien. Dock vann laget mot AIK efter sudden (3-2) på onsdagen, parallellt med Hästenmatchen. Fick byta några ord med tre spelare och mycket tillmötesgående killar i J20, som alla fick testa på A-laget under försäsongen:

Gustav Svensson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Gustav Svensson, forward 2+3 på 15 matcher:

– Vi har under starten på säsongen startat väldigt ojämnt. Nästan alla matcher vi har spelat har varit jämna matcher både på tavlan och spelmässigt, oavsett motstånd.

– Känslan är att vi har en god grund att bygga vidare på spelmässigt då vi varit det spelförande laget de flesta matcher, men vi har haft problem med målskyttet och att vi faller ner i djupa formsvackor under delar av matcherna. Detta har gjort att vi under starten inte tagit så många poäng som krävs trots att vi hänger med bra spelmässigt.

– I början av säsongen tycker jag att vi har varit ett väldigt jämnt lag och varje spelare har olika saker som den gör väldigt bra, det jag menar är att det inte riktigt har varit någon som har stuckit ut men inte heller någon som fallit ur ramen.

– Men vill ändå passa på att lyfta Samuel Ander som alltid gör ett bra jobb när han kliver på isen, oavsett om det handlar om att skapa anfall framåt eller stänga ytor bakåt. En klassisk tvåvägscenter som jag tycker har startat säsongen väldigt bra.

– Det första målet är såklart att gå till topp-10-serien. Men långsiktigt är det att gå till slutspel och ta oss längre än förra året. Men självklart har man en vision om att ta medaljer eftersom det är de man i slutändan tävlar om.

– För egen del har starten på säsongen känts delad. Känner mig i en bättre form än tidigare år, men har fastnat lite i mitt anfallsspel framförallt. Men målskyttet är något vi som lag måste lösa och bli bättre på för att vi ska börja vinna fler matcher.

***

Linus Gustavsson, forward med 2+2 på fem matcher:

– Det känns ganska bra. Vi spelar bra långa stunder men får inte in pucken ibland. Vi kan äga matcherna men ändå tappa poäng. Vi har tappat viktiga poäng som vi borde ha tagit. Det är vi inte är riktigt nöjda med. Vi behöver bli hetare framför motståndarnas mål, annars tycker jag det fungerar bra.

– Alla har varit riktigt bra. Men Calle Ehrnberg är en spelare som har överraskat på mig då jag inte visste vem det var, hade heller inte sett han spela tidigare. Han har kommit in i laget väldigt bra. Självklart är målet att ta oss till topp-10 och sen gå obesegrade genom slutspelet och vinna guldet.

– Känns helt okej för egen del, missade seriestarten p.g.a skada men är tillbaka nu. Så det går bättre och bättre för varje vecka tycker jag.

***

Simon Falk, forward med 2+2 på sex matcher (gjorde två mål mot AIK senast):

– Jag tycker att början på serien gick mycket upp och ner, där vi hade lite svårt att hitta ett konsekvent spel. Vi spelade inte riktigt som ett lag och kom ifrån vår gameplan.

– Det har dock blivit mycket bättre varje match och nu tycker jag att alla vet hur vi ska spela och hur vi vill agera. Något vi kan göra bättre är att ha än jämnare nivå i matcherna, det har hänt flera matcher att vi bara spelar två perioder och tror att det ska räcka.

– Vi behöver också bli lite noggrannare runt blålinjerna. Det som fungerat bra är vår press, när vi gör som vi ska. Tycker alla har spelat bra men kan lite bättre.

Sebastian Thors har tagit sin roll på ett väldigt bra sätt, tycker han bidrar med ett väldigt offrande spel när han alltid lyckas få puckarna på sig när han ligger i skottlinjen.

– Sen har Calle Ehrnberg har kommit in bra och hjälpt till både i det offensiva och defensiva. Kalle Falk (aka min bror) har bidragit mycket i det defensiva när han stänger ner motståndarna.

– Sist vill jag lyfta fram vårt PP som jag tycker fungerat ganska bra senaste matcherna.

– För min egen del så har det varit lite trögt. En relativt bra försäsong men i seriepremiären skadade jag axeln och var borta en månad. Vill bidra med poäng i det offensiva vilket inte riktigt har gått som jag kanske hade önskat. Men spelet har stundtals varit helt okej. Vi siktar helt klart mot en topp-10 placering men det krävs då lite mer än vad vi hittills har producerat poängmässigt.

***

För övrigt: Några backar som söker jobb:

 • Brian Salcido (ex-Tingsryd)
 • Jordan Rowley (var lyckosam i par med Alex Younan i Hästen)
 • Blake Kessel
 • Geoff Kinrade
 • Jimmy Sharrow
 • Mark Stuart
 • Kyle Klubertanz
 • Jonathon Blum
 • Roman Graborenko
 • Bobby Sanguinetti
 • Mathieu Carle
 • Cade Fairchild
 • Mike Kostka

Forwards som söker jobb:

 • Ziga Jeglic (ex-Södertälje)
 • Gilbert Brule
 • Kamil Kreps
 • Jeremy Welsh
 • Jacks Combs (tungt i Björklöven, men sedan succé i DEL)
 • Rob Schremp
 • TJ Hensick
 • Bill Sweatt

För den med stålar såklart. (Och en passning till VLT:s utmärkte journalist Peter Hoffström: Bara för att bloggen nämner lite transatlanter som söker jobb betyder det inte att undertecknad tycker att Zäta ska värva halva USA…)

2 svar

 1. VIK75 skriver:

  Slösa inga pengar på nån panikvärving nu. Spara tills nästa säsong i stället.
  Detta laget har inget att göra högre upp än där dom ligger nu…

 2. Marko skriver:

  Ja det var en del intressanta namn onekligen bland jobbsökarna, för de med stålar som du så riktigt påpekade Mikael. Bara för Zäta att hålla ögonen öppna ”in case of” alltså