Fredrik Johanssons bländande assist, Frycklunds monstermatch och Ersson räckte för ett VIK på sin förmodade lägstanivå mot Vita Hästen

Samuel Ersson gör att VIK borde sätta höga mål redan denna säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås gjorde ingen toppmatch hemma mot ett lurigt Vita Hästen på onsdagskvällen. Men tack vare Samuel Erssons målvaktsspel och en briljant passning av kapten Johansson vann VIK med 2-1.

VIK stod för den första lågenergistarten på länge. Det syntes direkt att VIK inte hade det där bettet denna kväll, som man haft så mycket av i nästan varje match så här längt.

Ersson släppte en olycklig retur och Hassel tvingades ta en tvåa. Geniet Marcus Eriksson drog som så många gånger förr upp ett bra PP och 0-1 gick in bakom Ersson, misstänkt dåligt markeringsspel av Appel.

1-1 dock efter lite märkligt mål/skott av Frycklund i power play. Bra initiativ av Jimmie Jansson innan föranledde PP-spelet. VIK var på väg att vakna och man tog över spelet tillfälligt.

Högenergilaget VIK hade ingen vidare kraft i andra perioden heller. Kalle Östman hade en fin dropp till Zäta som dock sköt bom. Vi på läktaren kände att någon individuell prestation skulle behövas för att låsa upp matchen.

Och den kom! I power play gjorde först Mikael Frycklund bra saker (Fryck var ett monster idag). Sedan visade Fredrik Johansson yttersta briljans med en läcker instickspass i boxen och Fredrik Hetta kunde sätta sitt första allsvenska mål sedan 2015 fram till 2-1.

Matchen var sedan ganska jämn. Hästen har några riktiga spetsar i Marcus Eriksson, Samuelsson och även ”Fishen” var bra idag, då kan man aldrig slappna av.

I sista perioden var det hett framför kassen några gånger framför Ersson även om Hästen inte hade kvalitet nog att trycka på hela tiden.

Jesper Johansson bommade ett friläge då han först rånat självsäkre Amil Krupic på pucken, överlag funkade VIK:s forecheck skapligt och Hästens backar hostade upp några puckar.

SAMMANFATTNING

Alla lag har mindre bra dagar. Benen har inte tillräcklig kräm. Hjärnan är inte tillräckligt skärpt. Bra lag hittar då vägar att vinna matcher ändå – som VIK idag.

Efter att ha gjort tio energiska och spelmässigt starka matcher i rad var det inte konstigt att VIK var lite ”off”. Då blev det ju spännande att se om laget kunde hitta en annan väg att vinna.

Duon bakom segermålet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Att just då plötsligt Fredrik Johansson kommer in och gör sina två första assist i PP för säsongen säger något om lagets bredd. Tänkte för övrigt skriva innan match att Freddan var assistlös i PP trots mycket tid där…

Passningen till Hetta var magnifik, och måste vara svårt att markera en rightare på den sidan när en leftare som Freddan får nära att sätta pucken rätt på bladet hos Hetta. Målet var dessutom ett fint direktskott signerat en målskytt.

Annars var Mikael Frycklund som ett ånglok och gjorde 1+1. Tyngden och tekniken Frycklund har betyder extra mycket när spelet i övrigt kanske inte funkar 100%. Frycklund vann även elva av 16 tekningar och ligger totalt nu på urstarka 57 % vunna tek.

Lite samma med Jimmie Jansson, gillar det drivet när laget i övrigt var lite segt. Det är bra att ha sådana kraftfulla spelare att falla tillbaka på när det blåser snålt.

William Wikman fortsätter att imponera, kanske efter en något anonym start de första matcherna i september. Gjorde många bra saker idag och kan Paananen fortsätta bygga självförtroendet i spelet med puck/passningsspel finns ju hur mycket som helst att vinna då den enorma frenesin och farten finns där.

Det ska faktiskt bli riktigt spännande att se var Wikman slutar denna säsong, kan han utveckla offensiven ännu mer blir han en attraktion på många fler sätt.

Annars gjorde ”hjältarna i kulisserna”, som Morgan Hassel, Jesper Johansson och Acke Ringström bra saker. De har en förmåga att vinna puckdueller och den egenskapen är ovärderlig för att få stopp i spelet för motståndarna. Utan sådana spelare vinner man inga hockeymatcher.

Mattias Beck fick chansen igen med ganska mycket istid. Det smärtar att säga, men det händer inte så mycket, och än så länge har inte veteranen farten att komma undan trafiken som han lätt fastnar i, dessutom lite oaktsam i egen zon. Det smärtar då också att en sån som Anthon Eriksson bara får spela sex minuter mot Becks 14.

En som har tagit petningen bättre är Alex Younan. Idag var backen åter stark och har varit +3 och gjort ett kanonmål – som få kan – redan efter petningen.

Kanske skulle man peta underprestare lite oftare för att avdramatisera och för att snabbare bryta negativa trender? Hursomhelst imponerande att se att Younan hade så bra karaktär att ta petningen så bra.

PUCKLIGAN

5. Mikael Frycklund

4. Samuel Ersson

3. Fredrik Johansson

2. William Wikman

1. Jesper Johansson

3 svar

  1. Bozo skriver:

    Beck känns lite alibi och bekväm. Sista säsongen och vill ha ett lönekuvert till april medan han kommer på vad han ska syssla med efter karriären. Tycker äldre spelare från Stockholmområdet alltid blir floppar i VIK. De är för bekväma och vill bara ha lön nära hemmet. Se när Steen var här. Var lite rädd att Liwing skulle hamna i samma fack, men han är kanske taggar till efter vad som hände förra säsongen.

  2. Gurkan 63 skriver:

    Härligt go i laget .
    Vill passa på att hitta det nya introt det väckte många gammla minnen TACK !!!!