Lagmaskinen Västerås allt mer ”fine-tunad” då Vita Hästen slogs tillbaka med eftertryck

Dubbel jackpot för NJ med dessa två värvningar. Vilken klass rakt igenom på Urbas & Jacobsson. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Denna säsong har ungefär varit som att först kastas i en isvak för att sedan få sitta med något gott att dricka vid stranden på en paradisö.

Ty, på torsdagskvällen spelade VIK så bra att man verkligen bara kunde njuta på läktaren. VIK vann med 4-2 mot tidigare fräcka nykomlingen Vita Hästen anförda av maistron Markus Ericsson.

Efter en liten spelmässig svacka kom VIK ut i högsta tempo från första nedsläpp. Vita Hästen blev faktiskt helt ifrånkörda och söndercheckade av en frustande gulsvart lagmaskin. Endast fenomenale Axel Brages bravader gjorde så att det var 0-0 efter första.

Gråhns och Frycklund är viktiga länkar i den gulsvarta kedjan… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK tappade lite efter den ursinniga starten under första 12 minuterna. Undertecknad oroade sig då för eventuell mjölksyra då andra halvan inte vara lika stark.

Men i andra kom VIK ut lika hårt och pumpade på. Till slut kom också utdelningen efter två vackra mål i power play.

Urbas kan inte vara lätt att försvara sig mot, han kan slå dig på många sätt. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Klassliraren Janne Urbas låg bakom båda med två eleganta avslut, första efter en ljuvlig passning av Söderkvist. Det andra efter en ny ”skottpass” av så komplette Jacobsson som Urbas halvstyrde i mål, känsliga handleder där.

I tredje kom Hästen tillbaka något tack vare ett powerplay. Men när Johner och Davidsson showade lite dunkade Eddie in 3-0 efter Dustins ljuvliga passning.

Marcus Eriksson gjorde sedan två små konstverk (1+1) och vips 3-2, på Hästens två i princip enda riktiga målchanser på hela matchen.

Det blev nervöst med Frycklund visade vilja och klass och satte 4-2 i tom kass. Ridå. Conny utgick, Angell fick en lårkaka och Jacobsson haltade lite, men kom tillbaka på isen. Hoppas VIK kan klara sig ifrån fler skador nu.

Sammanfattning

Var ska vi börja? Alla spelare gör det så oerhört bra, svårt att lyfta fram några ur denna lagmaskin.

Det är bara att lyfta på hatten för Martin Filander, (som ikväll kom en seger närmare att få sin SHL-staty till sin avbild på torget), som byggt ett lag som är disciplinerat, snabbt, kontrollerat aggressivt, kreativt, hårt arbetande, tekniskt och har spelglädje.

Det finns inga fripassagerare, det glöder om varje spelare och som lök på laxen verkar alla spelare ha en glädje för sitt jobb.

Angell fick sig en rejäl lårkaka här… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Angell såg verkligen bra ut i afton, rappare och mer distinkt i egen zon. Eddie Davidsson såg snabbare ut än tidigare, annars finns ju den utsökta tekniken och spelintellektet redan där. Johner slet som en galärslav över hela isen.

Johner var som vanligt lika taggad som om det vore första matchen för året. Vilket hjärta killen har. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Svedlund hade några fina byten där han visade mod, snabbhet och slog några riktiga fina och öppnade passningar också. Bra för bredden att ha en sådan liten dynamo att skicka in. Hampus Larsson har lyft på sistone.

Exklusiv bild på det lite hemliga ”war-room” där verkligen inte vem som helst får sitta… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det bara osar klass kring Janne Urbas, killen har ju tame tusan allt. Storlek, fart, skott, spelsinne, styrka. En av de bästa värvningarna på många herrans år, tillsammans med Jacobsson. Dubbel jackpot, NJ!

Det finns inget som tyder på att denna lagmaskin inte kommer knipa ett topplacering. Den enda frågan som kvarstår är hur detta VIK kommer klara att möta Rögle, Karlskoga och Malmö när de också är på topp.

RBK, BIK och MIF lär få se till att vara riktigt redo när de ställs mot denna lagmaskin. Detta är troligen det bästa VIK sedan elitserietiden. Med denna totalhockey.

Västerås tre stjärnor:

1. Jan Urbas – Riktigt bra över hela isen, vinner dueller med sin styrka och fart. Kröntes med två klassmål.

2. Eddie Davidsson – Verkar ha jackat upp skridskoåkningen och var som vanligt skicklig med pucken och att distribuera den. Läckert mål!

3. Nick Angell – Angells formkurva är på väg uppåt. Balanserar bra vad han gör på isen. Lugnar ner när det behövs.

3 svar

 1. Marko skriver:

  Så fantastiskt skön seger mot VH trots att det vart onödigt spännande på slutet! Känslan är att dagens VIK på riktigt hotar med samtliga femmor vilket jag som hockeyspelare i ett motståndarlag skulle uppleva som nåt alldeles FÖRBANNAT enerverande… Tänk själva att hela tiden under 60 minuter ständigt översköljas av anfallsvåg efter anfallsvåg… Kanske inte en helt rumsren jämförelse,men detta liknar mer och mer andra världskriget när Tysklands krigsmaskineri anföll Polen m fl och Blitzkrieg myntades som en strategi/taktik! Det vill säga: utnyttja överraskning av motståndaren och därmed dennes begränsade förmåga att hinna anpassa sig.

  Lite så känns det faktiskt även om det som sagt inte är helt politiskt korrekt och det ber jag om ursäkt för och menar inte detta som att vara stötande. Bara min personliga syn på det hela!

 2. Viktor skriver:

  Så lyfter vi på hatten, precis som Micke säger ovan, men inte bara för Filander utan till alla i laget, för er i båset och för klubbledningen och under hatten finns inte längre någon dumstrut. Ur höstens kaos har ni alla lyckats bygga en lagmaskin! Vårda den nu väl!
  God jul och vi ses i mellandagarna!

 3. Anders skriver:

  Underbart att se VIK spela ikväll. Ser verkligen fram emot resterande delen av säsongen! Men nu är dom värda lite julledigt grabbarna. God Jul VIK Hockey!