Leisenring & Berg satte rejäl fart och ett pånyttfött Västerås lyckades hålla undan mot Södertälje

Snabbe kämpen Brady (plus skägg) var tillbaka och det var en välbehövlig injektion för VIK.

Precis när vi tjatat sönder oss om att VIK saknat fart och hjärta kom en krigsredo och skäggprydd Brady Leisenring tillbaka. Och som forwarden gjorde det. Den lilla amerikanen med det stora hjärtat satte fart på VIK då man vann med 4-3 hemma mot superhypade Södertälje efter oerhört bra spel i andra perioden då Gulsvart gick fram till 4-1.

Leisenring låg bakom det viktiga första målet där Viktor Mårtensson till slut fick in pucken efter 8.41. Södertälje replikerade snabbt efter en fin styrning av glödhete och sympatiske Damien Fleury. VIK hade lite flyt med domaren första perioden och fick komma in i matchen genom flera power play – vilket dock Södetälje skulle ”kompenseras” för i sista perioden.

Bradys slutspelsskägg lovar gott… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Första perioden kändes ganska jämn trots att VIK vann skotten stort med 15-8. I andra perioden vann VIK skotten mer talande med 14-7 och målen med 3-0.

Passningsspelet satt, skotten satt och en sådan som Jonte Berg släppte loss allt sin undangömda kunnande och Kungsörssonen låg bakom två mål. Det första när Berg hittade Marcus Söderkvist på blålinjen varpå en allt bättre Robert Kimby visade gamla 40-poängstakter och elegant styrde in 2-1 efter 25 minuter.

Kimby skrek ut sin glädje med sitt blott andra mål för säsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mycket spelskicklige och oerhört lovande Mikael Frycklund gjorde kanske sin bästa match någon i A-laget och 19-åringen spelade fint fram Andreas Lindh som satte viktiga 3-1 efter 27 minuters spel. Mark Santorelli fick sin första poäng där också.

Berg låg även bakom 4-1-målet med en högklassig inåkning framför mål där han serverade Per Helmersson pucken och Helmers avslutning höll Lidasklass rakt upp i krysset.  En av de bästa perioderna av VIK denna säsong faktiskt. VIK spelade skjortan av SSK. Ett spel som lovar mycket gott.

Men (”immer ein aber”) så blev det en gulsvart parad till syndabänken i tredje perioden. Kimby var lite slarvig med klubban och trippade en SSK:are som givetvis föll som ett fundament i backen. Pang – så låg 4-2 i nät efter ett välplacerat skott högt över en låg Gustav Lindvall.

Matt Forntaro var nästa syndare och även denna SSK:are hjälpte till och föll som en fura. Sedan åkte Helmersson ut när SSK:s spelare Palsternacka filmade rejält. Sedan var det för många på plan och då satte Jeglic 4-2 efter en mindre miss av Lindvall.

Sedan var det riktigt nervöst men en aningen skakig Lindvall lyckades håll undan – med god hjälp av domaren som blåste för tidigt när SSK gjorde 4-4. Ibland ska man ha lite tur – och i afton förtjänade VIK det.

Sammanfattning

Hoppet är åter tänt i ABB Arena och bland alla fanns. VIK utan NHL-proffsen kan faktiskt lira fin hockey! Många var riktigt bra i afton, särskilt Lindh, Warg, Frycklund, Leisenring, Kimby, Berg, Mårtensson, Helmersson, Markund och Söderkvist.

Kan detta lag skärpa till disciplinen och inte ta onödiga utvisningar som för många spelare på plan kan detta bli en mycket rolig säsong trots allt.

Detta var kvällen VIK-fansen fick tillbaka hoppet då VIK-spelarna visade hjärta och kunnande.

Västerås tre stjärnor:

1. Jonte Berg – Låg bakom två mål och skapade stora sår i SSK:s defensiv. Var dessutom en stolpe ifrån att göra ett drömmål. Kan Jonte fortsätta så här?

2. Brady Leisenring – Fart. Vilja. Hjärta. Skicklighet. Förmåga att skapa målchanser. Brady har alla bitar VIK saknat.

3. Mikael Frycklund – Påminde en del om Patrik Berglund i afton, inte bara i storleken, utan även spelet med god kontroll och fina passningar.

4 svar

 1. Malmöbo skriver:

  Yes!
  Trots krampen i sista.
  Äntligen tempo. Otroligt att Leisenring kan betyda så mycket!
  🙂

 2. Bonzon skriver:

  Eftersoom jag är en medgångssupporter personifierad ville jag avnjuta matchen från TV soffan och inte på plats. Där fick jag höra kommentarer från TV-kommentatorn som det var längesedan jag upplevde: -”Lindh fyller på”, -”Västerås backar kämpar om offensiva blå, -”Leisenring och Berg tillför både fart och fräckhet”, -”Helmersson, lagkaptenen kliver fram”…Någonstans här känner jag att lösningen till en bättre offensiv ligger.

 3. Läktarplats skriver:

  En fantastisk afton med ett pånyttfött VIK. Kan inte tro annat än att spelarna och enbart spelarna haft någon form av kris- & krigarsamtal i veckan. För igårkväll fungerade samtliga femmor som lag utan glapp mellan backar och forwards. Stort plus till Marcus Söderkvist och Lind som var förebilderna för att just täppa till den luckan.
  Kvällens tre VIK-stjärnor måste vara: Laget, Laget och Laget. Individuellt så lyfter jag ändå fram ”juniskedjan” med Leisenring, härföraren Frycklund och Marklund. Där var det fart och bestämdhet från första bytet.
  Låt oss nu slippa Hellgrens plottrande med att möblera om i kedjorna och hans onyanserade förmåga att först lyfta upp killar i första kedjan för att nästa gång sätta samma kille på bänken. Ge killarna i stället stimuli och låt dom fortsätta växa! Då blir det en kul fortsättning med både förkval och kval.
  Att det kom så många onödiga utvisningar i tredje är lätt att förlåta en sån här kväll – blunders ska förlåtas om framgången ändock kommer. Men visst undvik helt onödiga tabbar.

 4. Andreas skriver:

  Härlig seger. Hade knappast vågat tro på seger innan matchen. Hoppas det släpper offensivt för killarna nu. För nu börjar det dra ihop sig för förkvalserien. Kämpa på!!