Lite från mötet med Christer Olsson: ”Vi spelade Who Let The Dogs Out inför Modo vilket gjorde grabbarna mer avslappnade”

Undertecknad fick kliva rakt in i hjärtat av VIK:s verksamhet då Christer Olsson bjöd in till sitt arbetsrum i direkt anslutning till omklädningsrummet. ”Kontoret” ligger inbäddat i en distinkt doft av hockeysvett och det står ett antal skridskor inne hos coachen.

Väggarna är fyllda av anteckningar på white boards, papper och en stor skärm är ansluten till ett analyssystem av det taktiska på dator. Christer visar mig datasystemet och ritar även på taktiktavlan. Coachen tar sig verkligen tid och man känner sig nästan som en spelare som får sig en taktikgenomgång. En kul upplevelse.

Arbogasonen är mestadels allvarsam och utstrålar väldig energi och kraft, men är samtidigt ödmjuk, lättpratad och lyssnar på mina frågor och är nyfiken på hur många som besöker bloggen bland annat. Den tidigare mästarcoachen i Österrike tar sig tid att fundera ut bra svar på mina frågor. När det kommer till ämnen som berör Christer höjs rösten lite och coachen talar långsamt och tydligt så att jag ska förstå ordentligt.

A-laget har nyss haft en träning. Vi satt hela två timmar, det viktigaste i punktform nedan (mycket mer utförligt kommer):

 • Christer känner att han fortfarande har spelarnas ”uppmärksamhet och energi”, vilket i sin tur ger honom energi. ”Men det är skarpt läge nu”.
 • Gällande petningar kommer det bli mer av den varan framöver om spelare faller ur ramen. Christer har haft svårt att peta så här långt då man varit inne i en process att bygga upp spelare. Samt att Christer menar att som tränare måste man tänka att man kanske behöver den här spelaren längre fram i matchen då truppen är tunn. ”Man måste ibland tänka ett steg längre”.
 • Christer vill att det ska komma fram att Anton Mylläri spelar skadad och på sprutor utan att gnälla överhuvudtaget. ”Dessutom är Anton på väg tillbaka från en svår knäskada, som jag själv vet hur svår det är att komma tillbaka från av egen erfarenhet”. Att han ger Anton så mycket istid ändå är lite av en ”investering för framtiden”.
 • Att sätta stopp i spelet i egen zon ser Christer som en av laget stora svagheter. Dvs. att man har en back som tacklar och en annan som hämtar pucken.
 • Just att täta defensiven igen är det viktigaste framöver. Defensiven har blivit lidande då man börjat spelat mer aggressivt högt upp i banan. Detta har givit fler mål framåt, men samtidigt fler mål bakåt.
 • Johan Jonsson har saknats i box play, som havererat på sistone. Christer lyfter även fram att Anton Öhman gjorde det bra i den spelformen.
 • Christer är mån om att inte övercoacha sina spelare, och tycker det var fel att dra slutsatser av att se några träningar. ”Vissa träningar är vi ute efter flow, andra blåser vi av mer och rättar spelare då vi övar på specifika detaljer. Jag försöker vara lyhörd gällande när det blir för mycket info från mig till spelarna. Det är jätteviktigt.”
 • Inför segermatchen mot Modo hemma häromveckan tyckte Christer att det var för spänt. Då spelade man ”Who let the dogs out?!” före match och spelarna fick sjunga mot varandra i kör och det blev mer avspänt. Förre tränaren Tommy Sandlin ville att Brynäs skulle fira jul i juli för att Brynäs alltid då var ”bra efter jul”. ”Jag tror på att man gör lite sådant kul mellan varven, men samtidigt blir vi nog inte bättre om vi spelar bowling inför varje match”.

***

Det var lite från intervjun. Mycket mer kommer. Det tar sin tid att transkribera två timmars inspelning…

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapFB:
s:262:"a:1:{i:0;a:8:{s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"SNAPformat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doFB";i:0;s:2:"do";i:0;}}";
snapTW:
s:325:"a:1:{i:0;a:10:{s:2:"do";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:4:"doTW";s:1:"1";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"816027417441693696";s:5:"pDate";s:19:"2017-01-02 21:04:32";}}";

2 Kommentarer

 1. PatrikH

  Tack för bra info! Hoppas att det på det senare mötet kom upp lite obekväma frågor om spelare som glider runt på isen och slår indianare, eller tittar på i defensiven istället för att stoppa motståndaranfallarna aktivt.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit
PeGe - AvatarPeGe_gbgPeGe

@Antoendp @VIKFanCentral Känslan blir inte bättre när man ser att Östman producerar i Leksand…hårt slag på många sätt när han lämnade.

SvaraRetweetFavorit
Oskar Laurell - AvatarOskarLaurellOskar Laurell

@LeifTagg @VIKFanCentral Helt klart är att 20 insläppta mål är åtminstone sex, sju mål för mycket. Men jag vet inte… https://t.co/02Etm3xO1N

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto