Lovande Noel Fransén kan lånas in från Färjestad (hur står han sig mot Wikman i Södertälje & Freij i Björklöven) & scout om Lukas Zetterberg – ny i AIK

 

BILDEN: Noel Fransén. (skärmdump)

Enligt Expressen är VIK nära ett säsongslång (vilket @CGLager var först att indikera på X redan i mars) av unge backen Noel Fransén som hade en explosionsartad utveckling i J20 för Färjestad 23-24.

2005:an som fyller 19 i december tippas av många gå i någon av topp-3-rundorna i sommarens NHL-draft:

Endast en back har gjort fler mål en säsong i J20 genom tiderna då Karlstadssonen gjorde 20+25 för 45 poäng på totalt 46 matcher, men bara en total plus/minus på noll. Så ”Mr. C.” sätter nog kaffet i halsen…

Men samtidigt hade SSK:s FBK:lån Albert Wikman -8 i samma lag. Och det är just det.

Vi kan sitta och stirra oss blinda på VIK:s nya spelare. Men det som räknas i slutändan är givetvis vilka lag som fick de bästa unga talangerna på lån, och såklart andra nyförvärv och förlängningar.

Se även Alfons Freij som Björklöven lånat in från Växjö, som trots ett år yngre rankas före Fransén inför sommarens draft.

Det är också alltid svårt att sia om unga spelare kommer fortsätta utvecklas. Den stora frågan är om Fransén kommer bli en ny Simon Edvinsson, Gustav Berglund, Tim Heed eller Elias Pettersson i VIK?

SHL-lån av unga backar har givit mixade resultat genom åren. Vilka fler intressanta exempel har vi?

***

NJ visar mod då han alltså ser ut att starta säsongen med sex seniorbackar och två lovande juniorer i Nikodemus Wernquist och Fransén.

Nedan kan vi följa Fransén (no. 65) röra sig på blå i SHL och göra mål i sin debut via ett läckert direktskott som liknar en annan no. 65 just där:

Optimisten tänker att det är bra då säkert minst en av Wernquist/Fransén är redo att slå i HA, plus att VIK nu sparar mycket pengar att verkligen välbehövligt spetsa forwards- och centersidan.

***

Gällande just forwards presenterade AIK idag Västeråssonen Lukas Zetterberg, som hunnit bli 27 år, senast i den starka tjeckiska toppligan. Tidigare har Z öst in mål och poäng i VIK tack vare sitt fenomenala skott och fina speluppfattning, främst i grundserien.

Intressant nog fick jag under säsongen detta till mig från en professionell scout som såg Zetterberg i HC Energie Karlovy Vary:

– Såg Zetterberg någon match i Tjeckien och gillade vad jag såg. Detta trots att hans statistik inte var lysande (3+6 på 25 matcher).

– Ganska bra skott, spelade vänster halvsarg i powerplay i de matcher jag såg, och stod också för några fina passningar. Verkade dock inte vara den snabbaste killen.

– Han hade några ord med domarna efter utvisningar mot hans lag. Jag kan se honom lyckas än bättre i ligorna i Slovakien eller Österrike (ICEHL).

– Tjeckiska ligan kan dock kanske vara lite för snabb för honom. Men han var okej även i den starka ligan.

17 svar

 1. Bozo skriver:

  Nu börjar stålbadet i svensk ishockey på riktigt. Så som Förbundet har krattat för. Dam och juniorhockey kommer utarmas då det visat sig omöjligt att ha ambition när herrlaget ligger under SHL-nivå. Alla ekonomiska medel centreras mer och mer till SHL-lagen. Djurgården är ju dom som varit tydligast kring detta. Kanske överlever hockeyn ändå, men SHL-lagen kommer få stå för juniorernas och precis-överåriga spelare utgifter och sen lånas ut.

  • Pelle skriver:

   Många klubbar läggs ner också. Sägs att de halverats på några år.

 2. C skriver:

  Det här med juniorerna är mycket intressant. VIK har uppenbarligen mycket kvar att göra på den sidan men att man klarade sig kvar i J-20 elit var iallafall ett första steg på vägen.

  En sak som jag tror att vi fans glömmer är att 90% av tiden laget har tillsammans så tränar de. Samma juniorer är även med på träningarna och kan visa upp sig och jag är helt säker på att i princip alla tränare ser när en junior är påväg att slå sig in i A-laget på riktigt. Visst kunde man provat att köra juniorerna mer utspridda i över linorna under matcherna men som jag förstått det så spelade Gustav Kangas och Hugo Lejon ihop i juniorlagets förstalina så det var nog ett starkt skäl till att Helmersson ville hålla ihop dem även i A-laget.

  VIK har ju gett några juniorer chansen till spel i A-laget varje säsong och jag tycker inte att någon tagit den. Problemet är nog snarare att juniorerna i föreningen inte är tillräckligt bra för att platsa i ett SHL satsande VIK.

  Oavsett så har VIK problem på juniorsidan det är
  nog alla överens om. Den senaste egna produkten som var kvar i föreningen tills han slagit igenom i A-laget var väl Pontus Holmberg och det var några år sen nu..

 3. Daniel skriver:

  En liten fundering:
  Om man vinner skytteligan samt har bäst +/- statistik i serien och ändå inte får A-lagskontrakt kanske man vill prova någon annanstans. Dessutom är jag tveksam till rena juniorkedjor när man väl får chansen i a laget.

  • JJ skriver:

   Spelarna fick chansen när så många plåster spelare inte spelade på månader . Om man endå inte vill stanna så är det väl så. Hur många juniorer satsar Björklöven på ….0 st gissar ja på. Gå till Brynäs Nykomling i SHL och grym press. Vad är chansen att ja kommer få spela. Lycka till !

  • patrik skriver:

   Han var nog klar för brynäs före kvalet för j-20…eller så var han skadad för det var inte han som tog ansvar och var duktig när det gällde, hade även sämst +/- i hela laget…fick spela många matcher för A-laget och hade han varit kvar hade han nog fått spela många matcher i A-laget. men det dög inte…Hoppas han lyckas i Brynäs men är orolig att han hamnar i div 1 som dom flesta som sticker till stora klubbar tidigt gör.

 4. Fundersam skriver:

  Juniorer flyttar inte på grund av pengar. Juniorer flyttar om de tror att det är bra för deras utveckling eller om de inte trivs. När juniorer flyttar från en klubb är det ett varningstecken och något som måste tas på allvar. Beror flytten på mindre bra träningsförutsättningar? Mindre bra träningsupplägg? Mindre bra tränare? Mindre bra lagsammanhållning? Mindre bra möjligheter att få spela på nästa nivå? Flyttar spelare är det normalt sett något som är fel i klubben och som bör tas på allvar. Det är ett tecken på att något inte är bra i juniorverksamheten.

  • JJ skriver:

   Fundeesam. Vad är det för konstigt att de lämnar efter junior. En går till Brynäs och en till Färjestafmd. Åter för 112 gången . Vi och andra klubbar tappar spelar och spelare kommer . Åter igen för 112 gången vad är det flr konstigt med det inom idrott.

   Om vi tar t.ex de senaste åren hur många spelare har inte gått till Frölunda som ett exempel. Talanger från AIK DIF mfl lämnat flr RBK BIF LHF .
   Vi kan väl inte bestämma över spelare föräldrar agenter . De får väl göra som de vill.

  • Erik Ponti skriver:

   När 3 landslagsspelare lämnar finns det problem

   • Faxman skriver:

    Men när de lämnar för lag uppåt i hierarkin så är det väl inte så konstigt. De vill väl ta nästa steg i sin utveckling och de tror att det är det bästa för dem. Vet inte vad de fått för indikationer från lagen men troligen är det något som smäller högre än det VIK kunde erbjuda..

   • patrik skriver:

    Men alla som drar till andra BRA klubbar för att VIKs juniorverksamhet är så kass kanske tror lite för gott om sig själv…Vilka av alla som dragit från VIKs juniorlag har blivit stjärnor sista 10 åren?
    Jesper Wallstedt nån mer…

  • Musse skriver:

   Om juniorer flyttar för pengar eller inte vet vi inte. För den som är intresserad så är det ju lätt att kolla facit i kommande inkomstdeklaration. För min del är det helt ointressant. Är det inte dags att skippa allt skitsnack och negativa spekulationer och fokusera mer på de spelare som är här än de som inte är här….

 5. JJ skriver:

  Förstår inte varför VLT snöar sig kvar om juniorerna som byter klubb. Spelare även i J20 flyttar väl vidare i Hockeyettan HA SHL. Har gjort och kommer att göra. Är väl inget unikt varken för oss elker någon annan klubb.

  Sen diskutera vi bilden på lill Z och jätte reportage ang hans flytt till AIK. Är inte det DN elker SvD som ska sköta det.

  I behöver poängspelare och Centrar 25 år och uppåt…

 6. kenta skriver:

  Så bra att killarna som lämnar går ut i vlt !!! Slut på alla negativa skriverier om Vik med det får vi hoppas!!!’ Nu ser vi framåt mot en ny säsong och att NjJ landar några spännande forwards!! Ha en bra sommar !

  • Eril Ponti skriver:

   Att tala är silver och tiga är guld, om man vill komma tillbaka när det inte är kamratuppfostran från ondskan som är klubbkultur längre.

 7. PatrikH skriver:

  Intressant att Lukas hamnade i AIK. Blir intressant att följa honom där, hade hellre sett Z i VIK förstås.