Mer om kvarvarande spelare i fortsatt unge rivige hårdarbetaren Gabriel Kangas som kan ta kliv och en revanschsugen Alexander Lindelöf & scout om Antoine Bibeau – ny i AIK

Gabriel Kangas. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Bloggen fortsätter sin koll på kvarvarande spelare, idag Gabriel Kangas och Alexander Lindelöf.

GABRIEL KANGAS

Det har gått ett tag sedan Kangas fintade brallorna av Mikael Eriksson plus keepern i Karlskoga och målade spektakulärt i sitt första byte i Allsvenskan den 16:e december 2020. Men faktum är att IFK Täby-produkten fortfarande bara är 19 år (fyller 20 i september).

Kangas, en mycket rivig och ettrig forward, har konsekvent visat upp en stark arbetsmoral under sin korta karriär. Det belönades också med ett tvåårskontrakt av NJ i våras.

Han har även uppvisat vissa små tecken på offensiv utveckling, vilket är lovande för hans framtid. Bara sex yttrar gjorde fler än Kangas 15 poäng (4+11) 22-23 och yttern var också bland de bästa med +5.

Trots detta återstår det en fråga om hur mycket mer offensiv potential och utveckling som kan ligga gömd där. I bloggens värld är det lite svårbedömt. För att titta tillbaka kunde jag inte se Mathias Bromés explosionsartade utveckling komma, för den delen.

Dock var Bromé en stor poängmaskin i J20 på slutet där, vilket aldrig riktigt Kangas blev.

Kangas hårda arbete och engagemang på isen är beundransvärt och gör honom till en värdefull lagspelare. För att fortsätta utvecklas offensivt kommer det sannolikt krävas att Kangas fortsätter att finslipa sina tekniska färdigheter (även i den kanske bitvis lite opolerade åkningen) och beslutsfattande i anfallszonen.

Som en ung spelare har han fortfarande dock relativt gott om tid att mogna och ta sin spelstil till nästa nivå. Det kommer vara intressant att följa hans utvecklingskurva under de kommande säsongerna – framförallt redan nu då ytterplatserna i VIK 23-24 är där för att tas. Inget är givet på förhand med många oprövade yttrar på HA-nivå. Här har Kangas en öppning.

Tränarstabens och äldre spelare roll kan bli viktig för att stödja Kangas på hans utvecklingsresa och identifiera områden där han kan förbättra sitt spel. Hörde redan under förra säsongen att Patrik Berglund försökte hjälpa Kangas att tränare hårdare och smartare.

Med rätt vägledning och fortsatt hårt arbete har Kangas potentialen att bli en än mer pålitlig allroundkraft och eventuellt nå nya (offensiva) höjder.

ALEXANDER LINDELÖF

Alexander Lindelöf, som i grunden är en tekniskt skicklig offensiv back med mycket fina händer, hade en utmanande fjolårssäsong för att utrycka det utomordentligt diplomatiskt.

Jag hade mycket höga förhoppningar på Västeråssonen efter spel i SHL, uppflyttning med Timrå och massor av fina poäng i Tingsryd – inklusive ett avgörande Zorromål i slutspelet. Men det levde inte Lindelöf alls upp till 22-23. Dock var ju hela VIK en stor röra så det kanske kan förklara en del.

Emellertid började säsongen bra rent siffermässigt med 5+10 för 15 poäng under de första 25 matcherna med +7. Med sedan rasade det mesta och det blev bara 0+4 och -8 de sista 26 matcherna.

Trots sina offensiva färdigheter har #66 alltid kämpat med bristande fart på isen. För att hitta tillbaka till den form som gav honom ett SHL-kontrakt med Brynäs och ett minnesvärt konstmål i Tingsryd, måste Lindelöf ta itu med några nyckelområden i sitt spel.

För det första bör han arbeta med sin skridskoåkning och explosivitet för att förbättra sin fart. Lovande kan vara att Lindelöf fått beröm under försäsongsträningen nu med nye (tuffare?) fystränaren William Lindgren som NJ hämtat från Mattias Mattssons framgångsrika fysskola i Örebro.

För det andra måste Lindelöf stärka sitt självförtroende. Efter en tung säsong kan det vara lätt att tvivla på sig själv, men han behöver tro på sina färdigheter och våga ta initiativ på isen och utnyttja sina fina händer både offensivt och defensivt.

Tränarstaben och hans lagkamrater kan spela en viktig roll genom att ge honom stöd och positiv feedback för att hjälpa honom återfå sitt självförtroende/struktur och hitta tillbaka till sitt bästa spel som vi sett tidigare.

***

AIK har rustat upp sitt lag och byggt på med några riktigt meriterade namn. Bland annat NHL-meriterade målvakten Antoine Bibeau, 29.:

– Bekymmersam utveckling över åren, säger en NHL-meriterad scout till bloggen om 29-åringen, som gjort fyra NHL-matcher för Toronto och Colorado. Detta utan alls göra bort sig siffermässigt (90,7 % och två segrar).

– Men förra säsongen hamnade han i tredjeligan ECHL efter alltså tidigare mycket spel i AHL och inhopp i NHL.

– Han erbjöds till andra lag ute i Europa redan förra sommaren 2022, men flera lag ville inte ta honom då. En tyst person utanför isen. Inte särskilt känslosam.

10 svar

  1. Mats i Wien skriver:

    Bohm klar, super, nu fattas bara Berglund, jag ger aldrig upp. Skulle vara kul att se honom i laget

  2. Alkemisten skriver:

    VIK har ett riktigt dåligt rykte vad gäller utveckling av unga lovande spelare, här har den nya junior ansvarige tillsammans med NJ ett mycket stort jobb att göra. Från U15 och uppåt måste man börja ta hand om guldklimpar. VIK har inte ekonomi att konkurrera med SHL klubbarna, men varför ser man inte sina egna lovande spelare?
    SHL klubbar hör av sig före till spelarna innan VIK hör av sig, vilka tror ni spelarna väljer?

    • Musse skriver:

      Helt egna spelare som VIK utvecklat till NHL är ju Juhlin, Rohlin, Berglund, Mckis och Holmberg. Har säkert glömt någon. Spelare som kommit hit som juniorer har ju VIK utvecklat massor, både till NHL och SHL. Sen har ju Shl tagit många spelare som VIK velat utveckla men lockats av andra möjligheter. Ex Jesper Wallstedt som Luleå tog, det är ju lättare att gå hela vägen till NHL genom skyltfönstret Shl om de lyckas där. Så att VIK skulle ha dåligt rykte låter mer som en besviken hockeyfarsa. VIK ger en hel del juniorer chansen att visa upp sig om de är tillräckligt bra. Ex Kangas och Hadobas och nu även Andersson. Hur många juniorer ser du i tex Löven på en säsong……

    • Musse skriver:

      Dåligt rykte? VIK har väl utvecklat massor av egna och juniorer som kommit hit. Kan du nämna vilka guldklimpar som de skulle ha missat? Det är många som Shl sugit upp som de gärna hade haft kvar om de kunnat. Låter mer som en besviken förälder.

      • Alkemisten skriver:

        Ja, VIK har rykte om sig att inte släppa fram/ hjälpa lovande spelare och om dom släpps fram är det alltid 4:e linan.
        Förra året släppte almtuna fram Filip Ekberg, han är en poängspelare och fick spela ihop med poängspelare varvid resultatet blev bra, det hade aldrig hänt i VIK.
        För att återgå till ryktet så gäller det spelare/ledare/föräldrar från U16-J20, VIK är i dessa kretsar ökända för att inte kunna ta hand om eller utveckla spelare.
        HG i Västerås är ett av dom minst populära, VIKs egna lovande spelare söker sig härifrån p g a de stängda dörrarnas politik.
        Besviken förälder, nej men om du inte vet hur saker sköts i VIK junior verksamhet förstår du inte problemen VIK har, det därför jag hoppas på en ändring nu för klubbens bästa.

        • Musse skriver:

          Du kan ju inte jämföra med Almtuna som varken har ekonomi eller ambitioner att vara ett topplag. Om vi tittar på topplagen så ligger nog VIK med i toppen av de som släpper upp juniorer att testa. Hur många släpper Löven med flera fram? Hur många juniorer har inte VIK låtit testa de senaste säsongerna. Det är inte många som är så bra att de klarar att gå från J20 till att ta en plats i ett lag med Shl ambition. Det kommer inte en Pontus Holmberg varje år…..

          • Alkemisten skriver:

            Löven startade upp sitt j20 för1 år sedan, de vann j20 regional och kommer därmed spela j20 nationell i höst, m a o de har inte haft någon att släppa fram för alla lovande spelare i Umeå går HG någon annanstans.
            Att almtuna släppte fram en 15 åring har ingenting med ekonomi eller ambitioner , de satte individen utveckling i fokus, de vågade och det betalade sig, han stannar i almtuna trotts att det fanns 14 shl klubbar som står på rad och väntar.
            Elias Pettersson och theo keilin är väl halv hyfsade spelare som valt att lämna,
            Är det inte bättre att sluta försvara något som du vet speciellt mycket om.
            Har själv följt klubbens u16e/r till J20 sedan 99:e kullen.

            • Musse skriver:

              Att de valt att lämna betyder väl inte att VIK inte ville att de skulle vara kvar i föreningen och utvecklats. Likadant med Wallstedt, men när SHL lockar är det inte många som tackar nej. Och du har inte en susning om vad jag vet om juniorverksamheten, men stött på många bittra som dig genom åren som sprider negativ bild om klubben.

              • Bitter skitsnackare skriver:

                Varför försvara något som inte är bra istället för att se en förbättrad lösning, det var så hela tråden började. Jag sätter ett stort hopp till att Eric Karlsson ska förändra en minst sagt haltande organisation.
                Om man är bitter och kallas skitsnackare för att man framför saklig kritik, ja då är jag en stolt bitter skitsnackare och ska härmed byta mitt alias till bitter skitsnackare

  3. Mr H skriver:

    Oliver Bohm klar!