Robin Nilsson får chansen att leva ut all sin potential de kommande två åren

På fredagen blev det klart att VIK satsar vidare på lovande och skottstarke backen/forwarden Robin Nilsson ytterligare två säsonger. Urvästeråsaren är fortfarande bara 20 år och har redan fått bra erfarenhet i A-laget.

Nilsson började oerhört vasst under Mats Waltins första år och stänkte in fem fina powerplaymål tidigt under sin första säsong A-laget. Under rookiesäsongen fick dock Nilsson allt mindre istid av Waltin och fick inte ens byta om till någon match i förkvalserien för två år sedan.

Förra säsongen blev också sönderhackad och Nilsson var en av relativt få VIK:are med negativ plus/minus (-4). Nilsson fick dock kliva upp som forward och gjorde det riktigt bra i flera matcher. I förkvalserien fick Nilsson spela forward i alla sex matcher och kom undan med hedern behåll, till skillnad mot vissa andra som troligen tänkte på sina nya klubbadresser…

Eftersom VIK nu väljer att starta säsongen med blott fem rutinerade backar är det viktigt att Nilsson verkligen matchas fram på rätt sätt och för att få fram sin stora potential.

Högerskytten har väldigt många goda egenskaper som gör att om Fagervall kan leva upp till sitt rykte att vara en god talangutvecklare så kommer VIK-ledningens tålamod med Nilsson visa sig vara ett oerhört bra drag.

***

Hur ser då backsidan ut? Vad kommer vi få se av de åtta backar som nu är utvalda att förgylla nästa höst/vinter för oss?

Per Helmersson– Kaptenen måste nu vara med från dag 1 och driva på och vara stark i defensiven som under de senaste två förkvalserierna, där 29-åringen kanske varit lagets bäste back. Har varit trögstartad två år i rad nu. Frågan är hur Helmer ska klara sig utan pucksnidare Thomas Mitell vid sin sida. Behöver spela med någon mer puckskicklig och spelförande back.

Andreas Lindh– Det nu 34-årige fysikmonstret måste matchas smart av Fagervall för att störa motståndarnas stjärnor så mycket som möjligt men samtidigt hålla sig från alltför heta utbrott.

Jonas Emmerdahl– Emmerdahl har liksom Nilsson många goda offensiva egenskaper. Behöver nu som förstaårssenior tuffa till sig i defensiven och förbättra skottet. Har annars storlek, skridskoåkning och spelsinne i en mycket lovande kombination.

Fredrik Winge– Winge satte ett mål mot Malmö i säsongens sista match, vilket kanske var ett tecken på vad som komma skall. 20-åringen känns lite som en ”smygare” som inte har några utstående attribut som Emmerdahls skridskoåkning och Nilssons skott. Men Hedemorasonen har ett mycket gott spelsinne och gör få misstag, vilket +4 i plus/minus vittnar om. Känns som en smart framtida placeringssäker defensivback ”som sämst”. Kanske finns det mycket mer att hämta i offensiven? Gjorde ett fint mål mot Almtuna i grundserien.

Christoffer Björklund– 24-åringen var en få spelare i Tingsryd med positiv plus/minus (+1) och gjorde samtidigt fina åtta mål varav sex mål i power play. Känns som att Björklund kan visa sig vara ett jättefynd och var tillsammans med NHL-meriterade Tom Koivisto och Robin Jacobsson (nu Luleå) Tingsryds bästa backar.

Alexande Roulaeu– Här känns det som VIK kanske äntligen fått en komplett backtuffing som kan hantera massor av istid och bemästrar alla aspekter i spelet. Fick mycket istid i tidernas kanske starkaste franska landslag i VM. Gjorde mål mot Kanada och hade ”bara” -1 trots några riktiga storförluster. Såg mycket säker ut i VM och slog distinkta passningar och vann många närkamper. Kan visa sig vara det största backfyndet på år och dar..

Stefan Warg– Känns som Warg varit med länge nu, men är fortfarande bara 22 år. Det positiva är att Warg säkerligen är mycket motiverad att visa att han ska vara en defensiv toppback på allsvensk nivå. Aningen svårbedömd, men den tuffe och 191 cm långe och 97 kilo tunge backen kommer förhoppningsvis gör det trångt och ogästvänligt framför VIK-kassen och blockera skott på bästa NHL-manér…

***

Sammanfattningsvis: Defensivt har laget flera starka välväxta pjäser som troligen kommer se till att VIK fortsatt blir svåra att göra mål på. Den stora frågan är vem/vilka som ska ersätta Thomas Mitells fina offensiv och produktion i grundserien (Mitells minst sagt svaga förkvalserie är dock svår att smälta än).

Återstår att se hur bra Roulaeu, Björklund, Nilsson och Emmerdahl verkligen kommer vara offensivt för VIK 2012-2013…

4 Responses

 1. Lillgurkan skriver:

  Jag förstår vad du menar, men jag skulle inte klassa Björklund som rutinerad. Han har ju faktiskt färre allsvenska matcher på kontot än både Emmerdahl och Nilsson.

 2. Mikael Norén skriver:

  Menade ”rutinerade”…

 3. Mikael Norén skriver:

  Lillgurkan: Lindh, Helmersson, Rouleau, Björklund och Wargh har skapligt med rutin, Wargh har tre kvalserier och spel i WHL på meritlistan, Björklund har gjort det bra i Tingsryd. Sedan är ju ”meriterad” ett relativt begrepp…

 4. Lillgurkan skriver:

  Vilka fem backar ser du som rutinerade?