Seger mot Arlanda i premiären efter fin debut av 18-årige spelmotorn Pontus Holmberg

Första nedsläpp 17/18!

 

Det blev seger med 3-1 mot Arlanda i försäsongspremiären under söndagen i Märsta. Detta efter två sena mål av Johan Skiöld och Fredrik Hetta. Det här var nog en viktigare seger än vi kan ana för nya VIK, då trots allt fjolårets vinstlösa försäsong kanske spökat lite…

VIK började mycket bra direkt och Robin Nilsson angav tonen med en fin öppnande djupledspassning som Jesper Andersson tog emot i full fart och skapade en målchans. Dock kunde Arlanda ta ledningen efter att ett avslut från kanten på något konstigt sätt letade sig in bakom debuterande Daniel Wahlberg, som annars var bra i kassen.

Redan från start visade VIK upp några fina kombinationer. Jesper Andersson satte distinkt 1-1 efter en öppnande passning in i slottet från Alex Lindelöf på kanten. Arlandas målvakt Alexander Jirhage var bra, skotten 11-5 till VIK, var ganska talande

Andra perioden var klart sämre spelmässigt. VIK vann dock skotten med 13-7 och var bättre mot slutet. Kevin Weiskog och Petter Mattsson missade var sitt kanonläge.

Säsongens första PP-uppställning! Men Paananen verkade mixa runt och lät de flesta testa PP.

VIK var fortsatt strået vassare i sista perioden och Arlanda tvingades till ett antal utvisningar. Till slut kunde Johan Skiöld näta på en retur, detta efter att just Skiöld vågat slå en passning mellan benen på en Arlandaspelare varpå stabile Kenny Källström fick bra skottläge.

Niclas Lehmann visade sedan klass och osjälviskhet då han serverade Fredrik Hetta gata in att sätta pucken i tom kasse. Skott 11-4 i sista till VIK och totalt sett 34-16. Godkänd premiär.

Sammanfattning

Ungefär så här kommer det troligen se ut i ganska många matcher i Ettan. Arlanda är ett hårt kämpande gäng med några bra spelare, men vissa är kanske lite kantiga och trubbiga. Kanske är Arlanda borta en skaplig median av ett Ettanlag, även i Västra? Dock var Arlanda bara ett nedre mittenlag i Östra ifjol.

VIK vann utan att glänsa. Bitvis var det riktigt bra, bitvis var det rörigt. VIK sjabblade en del i egen zon, vilket nästan var enda gångerna Arlanda kunde skapa chanser.

Mest glädjande var att se de många lirarnas försök till passningskombinationer. Denna upplaga av VIK ska ju ha som mål att försöka s-p-e-l-a ishockey. Indikationer på det syntes. Man vågade försöka slå den där svåra genomskärande passningen, något som vissa upplagor av VIK inte ens försökt eller haft förmågan till. Detta gav också segermålet, efter Skiölds vågade genomskärare till Källström.

På individuell nivå var det mest glädjande att se unge Pontus Holmberg. Forwarden har den där förmågan att kunna transportera pucken med hög fart och byta åkriktning, samtidigt som kontroll finns både på puck och medspelare. 18-åringen ser ut att kanske bli en viktig spelmotor redan nu. Holmberg gjorde det bra tillsammans med skicklige Niclas Lehmann och snabbe Fredrik Hetta, även om man önskar att Hetta skulle komma till mer avslut.

Enköpingsskedjan gjorde det bra. Kevin Weiskog tog initiativ. Oscar Pettersson och Petter Mattsson söker intressanta lösningar utan att de direkt belönades med det i afton.

Jesper Andersson var det andra stora utropstecknet. 21-åringen var tillbaka i det fina spelet från fjolårets försäsong och var riktigt stark på pucken och satte distinkt 1-1. Mjukare åkning nu. Detta trots att kedjan med Marcus Bergman och Adam Lidström kändes något osynkad, dock gjorde Bergman också många bra saker individuellt och såg snabbare ut. Lidström är ju på väg tillbaka från lång skadefrånvaro och behöver matcher.

Johan Skiöld fick spela mellan ynglingarna Hampus Wallin och från J20 uppkallade Tobias Smids, som gjorde en mycket solid insats. Men såklart blir det spännande att se Skiöld tillsammans med Fredrik Johansson sen, som saknades tillsammans med Morgan Hassel och Manne Mattisson.

På backsidan var Kenny Källström stabil och involverad i det mesta, verkar vara den ledare och allroundback som saknats. Joel Werner såg ut att ha ett bra rörelsemönster. Alenbring lika rejäl som vanligt.

I Arlanda var Christian Blomqvist vass och rightaren skapade viss oro i VIK:s zon. Kanske värd att hålla ögonen på?

2 svar

  1. Daniel skriver:

    Som vanligt är du Micke matchens MVP!, tack! ?

  2. Bonzon skriver:

    Fyllig och intressant läsning för oss som inte var där.

    Tack.