Spelet börjar arta sig men ”oflytet” består då Malmös Gunnarsson rånade VIK på tre poäng i Söderkvists sjuhundring

Söderkvist hyllades innan sin 700:e match av ordförande Johan Fägerblad. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK föll efter straffar mot Malmö på torsdagskvällen i ABB Arena. Malmö vann tack vare två mål av FBK-lånet Rohdin, det sista som avgörande i straffarna fram till 1-2. VIK Support bjöd på ett fint TIFO för att hylla Söderkvist.

Malmö kom ut mycket hårt första tio minuterna mot ett VIK som ställde upp i mittzon på samma sätt man gör på bortaplan. VIK hade inte en målchans förrän det blev powerplay efter 11 minuter. Men Williams är i en formsvacka med sitt skott, det klickar just nu, trots att power play är bra.

Williams-Angell har nog inte funnit riktigt samma kemi som Williams-Mitell än va? Ibland känns det som Angell antingen slår för hårda, eller för lösa pass för Williams smak. De måste lösa detta.

Sedan jobbade sig VIK in i matchen mer och mer tack vara alla power play.

Davidsson lyckades näta efter fint förarbete av en annars ganska blek Conny Strömberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I andra perioden fick VIK riktigt bra fart på grejerna och 1-0 kom rättvist efter bra förspel av Conny och Johner fram till Davidsson. VIK vann skotten 25-14 de sista två perioderna vilket vara talande hur det såg ut.

Tredje perioden var en orgie av missar av Williams (flera), Frycklund, Montpetit, Urbas med flera. Gunnarsson rånade verkligen VIK på detta.

Williams har inte samma flyt i skyttet just nu, det kostar VIK för stunden. Bommade så mycket fina chanser att man undrar om han har någon känning. Den lite sköre liraren ska nog undvika fysiskt spel. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Fram tills dess hade det inte varit en bjudning. Men tyvärr kom det en liten sådan även denna matchen då Fransson inte orkade ned på knä då Rohdins isglidare letade sig i nät, efter kavalkaden av heta VIK-chanser.

Straffar och ridå.

Sammanfattning

Mycket var positivt denna match. Laget börjar svetsas samman till en enhet och var riktig bra i 40-50 minuter av matchen offensivt såväl som defensivt.

Typiskt att VIK skulle springa in i en Gunnarsson som troligen gjorde sitt livs match. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Med normal utdelning hade nog VIK vunnit med 3-1, men flytet vägrar infinna sig i ABB Arena. Än. Det sköna i kråksången är att allt oflyt VIK haft i ABB denna höst kommer att omvandlas till flyt senare. Så funkar sannolikhetslärans oböjliga nollsummespel av flyt och oflyt.

Glädjande var att se att Jonsson och Helmersson funnit fin kemi som ett mycket stabilt backpar. Jonsson visar även upp stor kyla och smartness i egen zon plus allt finare uppspel och pass. Även Hampus Larsson gjorde det bra.

Det största utropstecknet var annars Fredriksson som gjorde in klart bästa match i VIK-tröjan. Var smart med pucken, vann dueller och använde storleken. Robin Jacobsson gjorde en ny kanonmatch. Emmerdahl var också solid och backsidan verkar börja kugga i på allvar nu.

Janne Urbas är rejäl i alla aspekter av spelet och är en kalasvärvning som kommer göra stor nytta. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Framåt skapade VIK chanser i mängd mycket tack vare Urbas, Montpetits, Anderssons och Freddan Johanssons speed som skapar PP och/eller andravågar där pucksnidare som Johner och Conny väl i anfallszon kan börja operera.

Ytterligare glädjande var att se laget teka, momentet är så oerhört viktigt. Johner går från klarhet till klarhet och vann 17 av 26 (65%), Frycklund sex av 10 (60 %), Freddan Johansson vann sju av elva (64 %). Mot ett tungt lag om MIF är det så oerhört viktigt att slippa torska tek efter tek.

Malmö var annars mycket heta från början och en back som Arell är det verkligen klass på. Men MIF föreföll tröttna, kanske på grund av sjukdom i truppen.

Det enda tråkiga i afton var att MIF fick ett enkelt mål av Fransson, annars var Frasse suverän och gjorde någon idioträddning i första perioden. Kan inte Frasse täta till på vissa ställen kommer VIK få allvarliga problem. Man kan inte bjuda på en softie varje match.

Detta måste vara högsta prio för VIK:s hyllade målvaktstränare Patrik Sjöström, som bekant lyckades Sjöström täta Lasse Johansson längs isen säsong två i VIK. Annars måste Bjurö börja matchas in hårdare och se om han håller i flera matcher.

Men detta var Söderkvists afton. Synd att ”Slangen” bara fick sätta en poäng i tårtan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås tre stjärnor:

1. Johan Jonsson – Börjar komma igång på allvar. Smart back som balanserar bra mellan att hålla i, passa eller rensa pucken. Ny fin assist på gång med Andersson, som dock inte lyckades förvalta.

2. Robin Jacobsson – Var åter mycket rejäl i alla aspekter av spelet. Delade ut en härlig propp. Backade kanske lite för mycket tillsammans med Larsson på MIF:s mål dock.

3. Per Helmersson – Slet som ett djur i egen zon och tryckte till MIF:arna på regelbunden basis. Trivs med Jonsson verkar det som som.

6 svar

 1. SteffNo skriver:

  Han bär ett ”A” nu, ser vi Skultunas första ”C” i VIK om några år? 🙂

 2. Herr T skriver:

  Man måste fokusera på ljuspunkterna annars blir det bara lidande kvar. Det är inte det som är meningen med att hålla på ett lag

 3. Mr T skriver:

  Hur kan ni sitta och vara positiva? Vi har inte ens varit nära topp 4 hela säsongen. Vi har inte 3 poäng hemma på över 30 dagar. Vi har efter EN vinststreak hamnat i skiten igen. Inte ens vid två raka vinster är det säkert att vi ligger topp 8. Denna säsong är ett fiasko och tyvärr kommer vi bli besvikna när vi summerar den.

 4. Sly skriver:

  Väl skrivet och bra analys, Dock ska sägas att Malmö saknade sina två bästa tekare (Tenute och Stuart). Mot slutet utgick också den enda riktiga center man hade kvar, Bergström.

 5. Mange skriver:

  Williams fick många pass i pp som han fick ta emot med skridskon, svårt att komma till rätta då, men det kommer lossna. Tycker Helmer gör riktigt bra ifrån sig sista matcherna, han är en kugge i laget som alla andra. Urbas kommer närmare och närmare dit vi vill (mål poäng) men är oerhört viktig med sin tyngd ändå / Mange

 6. Herr T skriver:

  Helt klart en match som med minsta lilla medflyt skulle ha vunnits. Men det har gått troll i målskyttet. Sen är det bra att du tar upp Helmer. Han har fått ta obeskrivligt med skit och har inte spelat bra. Men dom senaste matcherna så har han gjort riktigt bra. Väldigt uppoffrande spel defensivt. Gör nog han gott att få beröm också. Men spelet i stort ger tro på framtiden. Urbas kommer att visa sig bli årets viktigaste värvning ;det är jag säker på. Sen var det riktigt bra tryck på klacken igen,