Topp-2-hoppet tändes igen via dubbelseger mot Mora efter delikata passningar av Davidsson, Mylläri & Myttynen

Fransson får se upp då Dahlbom vill ta över spaden. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK tog andra raka segern mot Mora på söndagseftermiddagen. Hemmalaget vann till slut med 4-3 efter sent segermål av Borgman, inför nästan 4000 sålda biljetter.

I första perioden gick Uotila väl hårt mot en låg Moraspelare som inte skyddade sig och VIK:aren brydde sig väl inte mycket om pucken och träffade huvudet. Risk för avstängning där.

VIK gjorde det mycket bra i boxen under fem långa minuter. Första perioden var ganska jämn och slutade 0-0.

Gråhns kämpade och vill nog förbättra sin -8 över säsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I andra perioden var domaren inte lysande, vid Moras 0-1 åktes Dahlbom på och i processen efter att fiska upp målvaktsstickan gjorde Mora mål.

Mylläri gjorde sedan ett riktigt bra förarbete till Murphys viktiga 1-1. Efter långa poängtorkor har nu Murphy 2+0 senaste tre och Mylläri har 0+2.

Matushkin visade sedan åter upp sina extrema sniperbegåvning och rundade först en dalkarl innan 2-1 placerades in med styrka. Har VIK någonsin haft en så målfarlig back?

Eddie Davidsson är tillbaka och ger power play en helt annan tyngd och smartness. Eddie grundlurade hela Mora från position bakom mål och Sorkin fick helt öppet mål fram till 3-1.

Filander var kritisk mot domaren på presskonferensen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan kände domaren för att använda lite utjämningslogik mot det lag som låg under och en fantom-high-stick på Williams hittades, varpå Mora gjorde 3-2. Sedan blundade domaren för lite innan Borgman åkte ut på en i och för sig korrekt fasthållning, och 3-3.

Matushkin lade sedan upp en snabbt anfall och pucken hamnade hos potentielle playmakern Myttynen som dansade lite bakom mål innan Borgman serverades en läcker backhand fram till 4-3. Pucken gick snabbt där och Mora hängde inte med, lovande spel.

Sammanfattning

VIK glänste inte direkt, men gjorde det ändå tillräckligt även denna gång mot Mora. Nu finns faktiskt en liten chans att nå topp-2 trots allt. Med 54 poäng kvar att spela om är det åtta poäng upp till AIK och elva poäng upp till Tingsryd, med två matcher kvar mot TAIF.

Matushkin kan var den målfarligaste backen på hur länge som helst i VIK. Vilket skott! Målsnittet just nu motsvarar 23 mål på 52 matcher. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Laget lyckades åter sätta rätt killar i rätt lägen, och då har VIK en riktigt bra spets att tillgå: Främst Matuskhins men även Murphys skott, Mylläris pucktransporter/pass, Davidssons genialitet och passningar från bakom mål i power play, Myttynens passningar och Borgmans medhopp i offensiven och Sorkins närvaro runt mål.

Bitvis var det riktigt snabbt pucktempo vid VIKs två sista mål. Tempo på pucken är allt i offensiven. Bra att man visade att det finns. Tyckte mig se att det var bitvis riktigt snabbt passningsspel. Kan det fortsätta att utvecklas kan VIK gå långt.

Sorkin var på rätt ställe vid rätt tidpunkt då Davidsson gjorde en Gretzkypass. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Annars tråkigt att Korhonen är knäskadad och sa att ”vi får se vad som händer”. Låter inte direkt bra, men vi får se vad läkarna säger. Fredrik Johansson hade för en gångs skull en ”off-night”, hoppas det vänder tillbaka snabbt och att det inte var någon känning.

Med 18 matcher kvar kommer VIK sannolikt behöva vinna 14-15 för att nå de 102-103 poäng som troligen kommer krävas för en topp-2. Men poänguträkningar ska ju inte VIK fokusera på.

Fokuserar man på att fortsätta att höja passningstempot kommer poängen ”på köpet”.

Till sist gjorde Dahlbom en stabil insats igen. Är bra på allt men har som många andra målvakter lite svårt på snabba sidledsförflyttningar.

Dahlbom förefaller dock betydligt hungrigare än Fransson i nät och kanske kommer vi åter få lita på en målvakt direkt från division 1 när det gäller, precis som ifjol med Bjurö och precis som 1997-98 då Magnus ”Mankan” Eriksson gjorde succé direkt från Hammarby.

2 svar

 1. Misse skriver:

  Om jag inte missminner mig så har Mårts deklarerat att han inte kommer att återvända till VIK i framtiden.

 2. Vikare skriver:

  Pelle Mårts är arbetslös till nästa år.
  Vakna VIK!
  Se på Roger Melin som fått AIK att gå från darrigt allsvenskt lag till att vara storfavoriter till SHL i vår.
  Gasa o ge han ett rejält lukrativt förslag.