Trots stora problem med anspänning och uppspel lyckades VIK samla ihop sig och vann efter fint mål av Hertzberg & Skedung

Isak Skedungs "comeback" blir spännande följa. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås vann med 2-1 i Mora på fredagskvällen i en hafsig match. Isak Skedung blev sen matchvinnare efter en fin passning av Viktor Hertzberg i 55:e minuten.

Kelsey Tessier hade ingen lyckad match och kanadensaren började direkt med att tappa puck. En av få spelare som var distinkta var Lunsjö, som tog pucken av Adam Masuhr. På friläget sattes pucken mellan benskydden på oerhört skicklige Olof Lindbom i MIK-kassen fram till 0-1 efter bara 1.54.

Nya kedjan med Skedung mellan Hertzberg och Benker såg ganska lovande ut. Efter bra tryck gled pucken precis utanför efter skott av Benker. Sedan var det jättemånga misstag av VIK i uppspelen.

Bland annat Erik de la Rose hade en jobbig kväll och hade svårt att få iväg pucken, vilket blev en gång för mycket då Mora bjöds på 1-1, dock vackert avslut av Bejmo.

Emil Kruse var åter vass i VIK-kassen och efter nytt slarv stod VIK-keepern för en strålande räddning. Wikman och Kalin brände sedan bra chanser. Perioden avslutades med att Källström först slog en passning i knähöjd och sedan en onödig icing. VIK-backarnas uppspel var inte bra i första perioden… Milt uttryckt.

I andra perioden försökte VIK slå längre förstapass för att undvika problemen i egen zon i uppspelsfas. Det blev något bättre och Skedung fick en bra chans bland annat.

Mot slutet av perioden VIK fick spela 5v3 i mer än en minut, men passningsspelet var för dåligt och Tessier hade fortsatt en jobbig kväll. Dock var Lindbom extremt vass och stod för några otroliga räddningar i andra perioden.

I sista perioden tog VIK över ganska mycket av spelet men hade fortsatt svårt att få hål på Lindbom. Men MIK-målvakten behövde inte agera då Jesper Johansson från gansks bra läge missade mål med en meter.

August Nilsson var ytterligare en VIK-back som hade svårt med pucken över hela isen vilket gjorde det knivigt för VIK att etablera längre anfall.

Men till slut kunde inte ens Lindbom stå emot då Viktor Hertzberg visade efterlängtad klass och serverade Skedung en fin pass. Salasonen tog åter fram sin skicklighet nära kassen då pucken satt i krysset från nära håll. VIK tog hem tre mentalt oerhört viktiga poäng.

SAMMANFATTNING

Efter två raka förluster var det nog ett ganska spänt VIK som kom till Dalarna. Det såg i alla fall så ut.

Det är svårt att analysera så mycket då många spelare hade så svårt med elementa som enkla passningar och mottagningar. Det fanns ingen kemi första halvan på matchen då helt nya kedjor användes och kördes in.

Flera av VIK:s backar hade det oerhört jobbigt och därför var segern så viktig för många självförtroenden. Men uppspel bygger såklart även på ett samspel med forwards och även där framme var det få som kunde hantera trissan.

På grund av de dåliga uppspelen blev det inte mycket av spelvändningar. Då blir spelare som Bergman och Benker lidande, då de istället hamnar i mycket brottningsmatcher längs sargerna.

Det var nya intressanta kedjor där Skedung alltså blev ny andrecenter. 21-åringen visade sig verka mogen uppgiften. Det är viktigt för VIK denna säsong att just Skedung tar kliv mot att bli en riktig toppcenter i HA, och aftonens match var kanske ett litet steg mot det.

På något sätt känns det sunt att sära på Wikman och Skedung. Detta eftersom Wikman inte är så beroende av sin omgivning, utan även gör enormt med nytta även med mer defensiva medspelare. Samtidigt som Skedungs offensiva utveckling troligen mår bra av att spela med en finesslirare som Hertzberg.

Gustav Lindberg, vars intensitet går upp och ner, hamnade som 13:e forward. Uppenbarligen vill VIK-ledningen se mer jämnhet där och det blev bara fem minuters istid.

En ljusglimt var åter Anthon Eriksson som var en av få som körde hela matchen och ständigt var ett orosmoment för Mora, och fixade ett PP bland annat.

Kruse var åter mycket vass i kassen. Lunsjö gör en del högklassiga saker och där finns massor av sparkapital. Skulle gärna se skåningen i en riktigt offensiv miljö snart.

För Mora ser det just nu något skralt ut. En veteran som Adam Masuhr hade en jobbig kväll trots att han nyligen spelade i SHL och KHL.

Men oavsett hur svag matchen var är det alltid starkt att åka till Mora och vinna skotten med 35-19 och matchen med 2-1.

VIK kan nu släppa ner axlarna betydligt jämfört om man hade förlorat även denna match. Nu fick VIK istället något positivt att bygga på.

PUCKLIGAN

5 Anthon Eriksson

4 Emil Kruse

3 William Wikman

2 Viktor Hertzberg

1 Alexander Lunsjö

3 svar

  1. Bozo skriver:

    Öhrn tränade idag utan rosa tröja. Hoppas på att man flyttar ut FJ på en kant i någon kedja. Det skulle även göra laget beredda på en centervärvning. Skedung och Kalin är bättre centerämne än FJ. Tycker det var fel redan från början att spela FJ högre upp i centerhierarkin.

  2. Bonzon skriver:

    Förvisso tidigt på säsongen men jisses vad det spreds puckar, verkligen inget skönspel, nästan plågsamt att se. Centerbristen är tydlig och avsaknaden av spelare som kan ta in pucken i anfallszon med kontroll (Frycklund, Östman) är uppenbar. Finns det någon prognos när Öhrn kan vara tillbaka…?

  3. Bozo skriver:

    Kommer dessa nya centrar gälla nu med samtliga upp ett pinnhål? Då borde man flytta FJ ut på någon kant när Öhrn är tillbaka. Det går sällan bra för VIK i någon lång period när FJ tvingas spela center, det är för ofta det är så för att det ska vara tillfälligheter.