VIK imponerade mot Modo och Lunsjös solomål över hela isen är något att minnas – i en match som även innehöll en otäck smäll

Alexander Lunsjö bjöd på ett sällan skådat solonummer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 4-2 hemma mot Modo på tisdagskvällen. VIK glänste plötsligt och segern kunde varit större då exempelvis skotten slutade hela 53-30.

Hockeyn kom dock helt i andra hand då Modos Sebastian Ohlsson lämnade arenan i ambulans halvvägs in i matchen. Detta efter en rejäl kollision och smäll i isen. Men de första rapporterna var gudskelov positiva. Alla tankar till Sebastian Ohlsson.

VIK var bättre än Modo i första och hade 9-5 chanser i spel fem-mot-fem. Modo gjorde dock ett mycket snyggt mål i PP, där såklart PP-geniet Patrik Karlkvist var inblandad fram till 0-1 efter 17.49.

Underskattade assistläggaren Marcus Bergman låg sedan bakom viktiga 1-1 efter 19.02, där Fredrik Johansson slog sin back framför Anthony Peters i Modokassen och 36-åringen vinklade fint in pucken.

Men det var mycket slarv med puck i egen zon. Nilsson och Jansson var väl ”äventyrliga” där, men Nilsson skulle revanschera sig ordentligt senare.

Steven Iacobellis var helt okey i första. Kanadensaren jobbade stenhårt och vann en del puckar och visade bra karaktär, efter att ha varit petad två matcher.

VIK inledde även andra perioden bra. Bitvis kändes det nästan som att VIK hade PP även i spel fem-mot-fem. Hetta, Lunsjö och Zetterberg hade goda chanser, men Peters var bra i Modokassen.

Men sedan var olyckan framme. Detta då Lukas Zetterberg tappat sin klubba och sedan tacklade den småväxte Sebastian Ohlsson hårt. Modoforwarden landande otäckt på huvudet i isen. Zetterberg fick matchstraff som nästan är standard vid misstänkt svår skada (domaren sa efter vidare granskning att det var väl hårt dömt, och att de inte hade video under matchen).

Härligt att det efter omständigheterna verkade någorlunda okey med Ohlsson, som efter en lång paus lades in i en ambulans. Modo satte 1-2 i PP efter ett vasst skott av ex-VIK:aren Anthon Öhman. Detta precis i slutet på det fem minuter långa PP:et efter 32.48.

Men VIK nätade tack vare Hettas kraft på en retur i PP fram till 2-2 efter 35.30. Målet videogranskades länge och det spädde på längden än mer på tillställningen.

Efter målet dominerade VIK och hade hela 11-3 chanser 5-mot.5 totalt i andra. Modo verkade väldigt trötta efter gårdagens match. Men 2-2 stod sig in i tredje, och vi vet ju vad som brukar hända om man inte utnyttjar ett spelövertag.

Men VIK totaldominerade i tredje perioden och hade 8-0 i chanser i 5-mot-5 om undertecknad räknade rätt. Modo tvingades dra på sig utvisningar, men VIK:s PP var fortsatt svagt.

Sam Marklund vaknade till allt mer under matchen och den hittills mållöse forwarden prickade ribban bakom Peters, men revanschen skulle komma.

Matchens dominant Alexander Lunsjö stod dock först för ett av de finaste solomålen någonsin (ja faktiskt!) i ABB Arena. Att dessutom göra ett sånt mål som skulle visa sig bli matchvinnande.

Detta då Lunsjö först löste en svår situation i egen zon med en snurrfint ur den högre skolan. Sedan åkte #56 hela vägen över isen, rundande sin back och överlistade den skicklige Peters i Modokassen fram till 3-2 efter 49.27.

August Nilsson hittade sedan Marklund med en utsökt instickspass från blå, den passningen var verkligen läcker, och Marklund fick äntligen näta. 4-2 var då ett faktum efter 51.16 för Marklunds första VIK-mål på cirka sju år.

Modo orkade inte etablera mycket och bortalaget slog mest icings i slutet på matchen, även om skickliga Harju och Karlkvist försökte några gånger.

SAMMANFATTNING

Först får vi hoppas att de goda rapporterna om Sebastian Ohlsson fortsätter. Det var riktigt läskigt där en stund innan man visste något. (Domaren sa efter i TV att femman på Zetterberg kändes hård dömd, och det är bara att hålla med).

Men sedan kom de bra beskeden och VIK spelade riktigt trevlig ishockey, så kvällen avslutandes trots allt i dur. VIK vann chanserna i 5-mot-5 med hela 28-10, vilket är den största marginalen på länge.

Visst var Modo trötta efter gårdagens match i Upplands Väsby, men VIK gjorde nog även Modo dåliga och trötta. Det brukar alltid vara en kombination det där.

Främst var det artisten Alexander Lunsjö som bjöd på den bästa underhållningen, tillsammans med Sebastian Benker och Daniel Öhrn i den skickliga enheten.

Den kedjan hade tillsammans hela 21 skottförsök mot mål, och 17 skott på mål (dock även PP inräknat). Det är nästan vad hela lag ibland får iväg på 60 minuter. Kan denna trio fortsätta så här kommer VIK stegra i tabellen.

För det är inte så dåligt där bakom heller. Henrik Hetta går allt mer från klarhet till klarhet med sin norrländska urkraft. Hetta manglar motståndare schysst på löpande band och den vikarierande centern tacklade bort den sista energi Modo hade.

Apropå urkraft kan vi säga att Marcus Bergman allt mer liknar en göteborgsk dito. Liksom Hetta tvingar Bergman motståndarna att maxa varje byte för att hänga med #25, som är så fantastiskt bra i sin nya puckvinnande och chansskapande energiroll.

Bergman låg även bakom det viktiga 1-1-målet med en tjusig assist i första och forwarden har egentligen allt utom målskyttet. Fredda Johansson fortsatte trotsa prästbetyget (som Dan Hobér hade sagt) som den kloke centern bredvid Bergman.

Jesper Johansson åkte på en rejäl smäll mot axeln, men återkom på isen.

Det var också glädjande att se att Steven Iacobellis tagit petningen på bästa sätt. Kanadensaren var 4-2 i noterbara prestationer, fick spela PP, vann 57 % av teken och lirade i 13 minuter.

Undertecknad skrev som bekant att Iacobellis var lovande de två första matcherna här, för att sedan tappa. Nu var kanadensaren tillbaka i det vassare spelet. #18 var lite starkare på pucken och slog några bra passningar.

Den energiske Iacobellis var dessutom nära att näta efter bra spel av Marklund, men en Modoklubba hann precis emellan då Iacobellis hade öppet mål.

William Wikman gjorde också en av sina bättre matcher på ett tag, och där har vi ännu ett energiknippe som förhoppningsvis kan hitta riktigt stäm i vår.

På backsidan var Niclas Lundgren väldigt stabil, och assisterande kapten Jimmie Jansson skulle behöva titta mer på den tungt SHL-meriterade Lundgren.

Jansson har under en tid spelat med väldigt stora risker och behöver kanske coachas lite hårdare för att balansera besluten bättre och spela mer inom sina och lagets ramar.

I afton var det 2-5 i noterbara prestationer för Jansson som faktiskt spred lite puckar. Samtidigt är ju en av Janssons stora styrkor när han bryter mönster och kan avgöra matcher på egen hand. Inte en helt lätt balansgång när man har en så eldig spelare.

Jesper Myrenberg gjord en solid match och var chanslös på de bägge PP-målen. Tog 28 av 30 skott utan att knappt släppa en retur. Under sina tre senaste starter har Myrenberg fina 91,5 i räddningsprocent och är på uppgång.

Sedan har det viskats i mina öron om att VIK är på gång och är nära ytterligare en centervärvning, så det kan kanske bli en rolig vår till slut…

PUCKLIGAN

5 Alexander Lunsjö

4 Henrik Hetta

3 Sebastian Benker

2 Marcus Bergman

1 Niclas Lundgren

7 Responses

 1. Markus Norberg skriver:

  Skulle Jesper Wiberg forward i Hudiksvall vara nåt för oss 23 år född 1997 gjort 27 poäng på 17 matcher denna säsong 22 mål och 5 ass

 2. robert Jonsson skriver:

  En bra insats av laget mot ett svagt motstånd. Tycker inte att Jansson skall bänkas eftersom han bitvis är väldigt konstruktiv. Däremot kanske man borde testa någon av de andra backarna i pp eftersom jag inte finner Jansson som särskilt konstruktiv i den spelformen. Ofta lägger han enkla skott från blålinjen in på mål samt pucktempot i pp är alldeles för lågt mycket beroende på hans plockande med puck.

  Jansson har skjutit överlägset mest skott på mål av samtliga spelare i VIK 103 stycken och han har på dessa skott nätat 5 gånger.
  Det gör en målprocent på 4,85%.

 3. C skriver:

  Absolut vi petar han som leder poängligan för att han är lite för slarvig bakåt……………………….

  • Bozo skriver:

   Just därför, då kanske målproduktionen för laget kan öka. Skämt åsido, han är bra men behöver skärpa till sig.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Lorek tar som vanligt onödiga risker i egen zon är som sagt en säkerhets risk i egen Zon. Bergmans fint vid passningen tittade rakt fram mot VIK backen på blåa linjen men passade F. Johansson SNYGGT!(om ingen såg det?) Det här spelet lovar mer.🏒🥅

 5. Musse skriver:

  Det finns två domare i HA jag har svårt för, Lyth och Wessner. Horribelt matchstraff på Z. Fyra domare borde sett att han inte hade någon klubba, inte tog några skär, inte hade armarna högt och tagit en diskussion innan ett matchstraff som kunde dödat matchen. Äntligen börjar grabbarna ta tag i det här nu och få fart på grejerna. De som sticker ut negativt är tyvärr Jansson och Åkerström. Kanske dags att käka korv på läktaren.
  Karlqvist mål i pp, det är där jag tjatar om att Z måste stå om han ska göra mål. Snabbare pucktempo och krymp motståndarnas box så hamnar han där.

 6. Bozo skriver:

  Nu börjar det nog gå upp för flera spelarna att vill man vara med på VIK-tåget så får man checka in dag efter dag. Dags att kanske peta Jansson, så att han blir lite mer ödmjuk.

  Berglund påminner också om Jansson, bakåtpassen där i offensiv zon med ryggen emot kunde ha slutat illa.

  PP där vi hoppas att det jämnar ut sig i längden. Bättre att ha bra statistik senare. Minns 18/19 när pp var fantastiskt under huvuddelen på grundserien för att sedan tappa mer och mer. PP ger poäng, 5v5 ger lag.

  Men handen på hjärtat, är inte Modo det sämsta laget VIK mött sett över de matcher man spelat. Trodde de fått igång pp iallafall med klassmål direkt men sedan var det mest tillfällighet att de gjorde mål i pp 5min. Så här får det inte se ut för då åker man ut, de överlever aldrig ett kval nedåt om de skulle hamna där.