VIK kanske inte så chanslösa trots allt inför Match 5 mot Björklöven med vissa positiva tecken – men orkar laget och matchvinnar-Svensson främst mentalt ladda efter långt ”slutspel”?

Anton Svensson har avgjort två slutspelsmatcher i Umeå under två säsonger nu. Repris igen?

 

Tufft värre med 1-3 i matcher inför Match 5 i Umeå på lördagen. Alla räknar nog med trevlig galaföreställning för Björklöven där hemmalaget mer eller mindre nog bara behöver ställa ut skridskorna.

Men det finns lite som talar för att VIK åtminstone kan göra den gröngula festen mindre angenäm. Med JG i denna slutspelsform finns alltid chansen om utespelarna är på topp.

Men hur sliten är JG nu? Om JG står i Umeå blir det den 7:e starten på bara 13 dagar, och 15:e starten på de senaste 42 dagarna (alltså match oftare än var tredje dag över sex veckor).

Det är ett snudd på omänskligt schema. Hade jag varit Lehterä hade jag nog plockat JG efter de tidiga målen i tredje i Match 4, bara för att ge vila och samtidigt lufta Ian. De senaste sex veckorna har dessutom varit extremt mentalt tuffa då VIK ett tag bara var två poäng från negativt kval.

VIK hamnade ju här precis där man inte skulle, gällande att positionera sig och vara utvilade inför det extremt tuffa minimaratonet med typ nästan konstant maxpuls som kallas slutspel.

***

Men om JG på något sätt hittar energi och kan fortsätta stråla är det väl inte sannolikt att några av VIK:s backar kommer vara lika bjussiga som senast. För om alla backar åtminstone kan göra en solid insats fanns ju några positiva offensiva signaler i Match 4:

 • Marcus Bergman gav Zetterberg och Frycklund en omedelbar injektion och den kedjan lyfte markant
 • Sakari Salminen fortsatte leverera poäng och öppnande passningar i sin fina slutspelsform
 • Power play levererade två mål och var klart mer distinkt och på väg att återuppstå från de döda
 • Dower och Cheek har varit down de senaste matcherna och sannolikt kommer de vara bättre i Match 5 om optimisten får ordet
 • VIK vann chanserna i 5v5 med hela 22-16 i Match 4 enligt bloggens egna siffror, så bra har inte VIK varit i närheten av tidigare då Löven ägt chansskapandet
 • Zeteny Hadobás är en äregirig ung back som nog vill göra avtryck på denna höga nivå och den energin kanske kan smitta
 • Många i VIK spelar inte bara för Gulsvarts säsong 22-23, utan borde också vara extremt hungriga på att visa upp sig inför kommande kontrakt efter en dålig säsong

Till sist räknar nog som sagt alla, inklusive Björklöven, med en enkel resa och mycket hemmaglamour i Match 5. Det faktumet i sig kan också tala lite för VIK.

Men allt hänger på hur hungriga VIK orkar vara efter en oerhört tufft mental och fysisk resa efter nyår. Anton Svensson är nog hursomhelst sugen att avgöra sin tredje slutspelsmatch i Umeå på relativt kort tid i alla fall. Svensson börjar bli känd för skotten i Umeå efter att ha avgjort två raka Match 2 där.

Och kanske läge att kasta in en utvilad Anthon Eriksson för att röra om i grytan?

***

VIK J20 fortsätter göra det bra. Under fredagskvällen vann VIK mot Växjö med 3-2 i OT. Marcus Lindström matchvinnare och extra starkt att J20 gör detta mot SHL-organisationer utan nyckelbacken Hadobás.

Nu är det tredje och sista avgörande matchen under lördagen. Det lag som vinner går vidare till kvartsfinal.

17 svar

 1. Icing skriver:

  Kul att höra kometarton på Cmore… Löven har klarat detta trots avsaknad av tongivande backar som Rahimi och Wainio…..och Västerås har gjort det bra trots avsaknad av offensiva backar som Jansson-Lorek och Albano efter smällar…suck!!!!!

 2. Icing skriver:

  Helt jävla otroligt… Wiklund en feg tackling i ryggen på Jardeskog….som nättojämt tar sig av isen och har spelat klart för kvällen…2 minuter och Charging….tänk om Wiklund hette Fryklund….då hade han varit avstängd i 20 matcher….suck…

 3. Musse skriver:

  Löven har tagit in förstärkning till matchen…. Wessner dömer….. Hur tänker ligan och domarchefen? 🤮

  • Ali skriver:

   Det är kört redan nu. Får väl titta på något annat ikväll, är Melodifestivalen klar?

 4. Uppsalaklacken skriver:

  En ren jävla provokation – Wessner domare ikväll:( Dags att ta fram kulramen för skadade spelare??

 5. Icing skriver:

  Vik får göra som J-20 nu i slutspelet… efter att dom förlorat första matchen hemma mot Växjö som kom tvåa i Top 8 så vann dom match två och tre…båda i förlängningen med sina kanske två bästa backar borta för spel med A-laget ( Göransson och Hadobas + Ian).
  Ni som tycker juniorerna gjort det dåligt får nog tänka om.
  Åker A-laget i kväll har vi juniorerna kvar att glädja åt…. Forza 💛🖤

  • Musse skriver:

   Icing, det är nog bara besvikna hockeyföräldrar som slänger skit på juniorverksamheten. Inget att bry sig om. De gör ett fantastiskt jobb som med sämre förutsättningar får ihop lag som tävlar med Shl klubbarna om SM.🏆

   • Föräldrar skriver:

    Det är ingen som är besviken eller förbannad på juniorerna eller U16 regionen killarna, det är föräldrar eller anhöriga till spelare med god insyn hur illa VIK sköter verksamheten, de/vi vet hur det sköts i andra föreningar, du tappar inte kontakten till föräldrar efter att stått och frusit tillsammans på Råby, Skultuna och månsken i 10 år bara för deras ungar fortsätter på HG i andra städer och därefter fortsätter sina karriärer i andra klubbar.
    VIK är inte bra på SE och UTVECKLA egna talanger men vi hoppas det blir en ändring med NJ.

 6. Håkan Bråkan skriver:

  Att sätta 2 backar som driver spelet framåt ur spel, är ett beställningsjobb. Känslan är sån.
  ”Löven” har en bred trupp, så någon avstängning klarar man. Vill inte tro det, men tanken kommer. Vill inte se ”överstegrisen” på isen mer.
  Västeråsklacken med sång hela matchen mäter sig med de bästa i Hockeysverige.

  • Uppsalaklacken skriver:

   Beställningsjobb är hårt ord. Jag tror snarare att vid analysen hos Björklöven efter chockförlusten hemma mot VIK var det nog ganska så enkelt att identifiera Jansson och Albano som oerhört viktiga för att driva det offensiva spelet. Budskapet från coacherna var att spela hårt på dessa två nyckelspelare vilket för två av Björklövens ”hårdingar” med en historia med matchstraff blev den signal de behövde för att testa gränserna. Med en tunnelseende domare, som i match två valde att förbise matchstraff på Schilkey, var ett kvitto på spela nära/över gränsen för det tillåtna. Jag tror inte, eller hoppas kanske, att syftet med de vårdslösa tacklingarna var att skada VIKs backar men helt klart var det ett vinnande koncept. Det finns vissa likheter med dels matchen mot Karlskoga då Freddan och Zäta plockades bort med respektlöst spel men framförallt det som Niklas Lehmann utsattes för i matchen mot Boden där det är klarlagt att coachen utnyttjade en extraback att stoppa VIks förstecenter. Samme manipulerade back hade dessutom i en match tidigare klippt motståndarmålvakten med en slew footing (på väg till avbytarbåset!) utan åtgärd från domaren.

   • Icing skriver:

    Japp!
    Helt klart att #6 och #10 fanns på deras ”hitlist” … inget konstigt med det..sen att gå så över gränsen och dessutom komma undan med det är bara för bedrövligt.
    Forza 💛🖤

   • HR skriver:

    Tror du har helt rätt i att Löven (som iofs alla lag) såg till att spela fysiskt mot VIK:s spelförande både backar och forwards. Inget konstigt med det.

    Rahimis tackling var dock vårdslös. Tog säkert i för att det var Albano som var mottagare, men siktade knappast på huvudet, det var nog bara oskicklighet och bristande respekt som gjorde att träffen blev huvudet. Solklar avstängning. Diskussionen om vem som anmälde och varför det missades på isen ändrar inget i det avseendet.

    Däremot Vainios tackling på Jansson-Lorek är inte alls i samma liga. Tycker inte om att klumpa ihop dessa två förseelser och diskutera dem som att de båda sprang ur samma respektlöshet/targeting/instruktioner whatever. Därför att det bara devalverar den seriösa diskussionen om hur vi får bort Rahimis vårdslösa övertramp. Vainios tackling surrar vi bara om för att Jansson-Lorek blev skadad, är inget fel i den egentligen. Axel mot axel, framifrån, puckförande, och det är ingen våldam satsning. Jag tror den blev matchstraff till att börja med bara för att man missade Rahimis.

  • Kalle skriver:

   Haha vilken dagdrömmare!

   Inte många rätt du har/hade.

 7. Jag skriver:

  Om VIK blir utslagna idag så är det positiva att ett nytt mycket bättre lag kan påbörjas sättas ihop inför nästa säsong.
  Nästa säsong ska det bli mycket roligare att se VIK-Björklöven. Nu har Björklöven ett bättre lag. Djurgården är för bra för Björklöven , därav spelar Björklöven kvar i allsvenskan nästa säsong .
  Hoppas på vinst för gulsvart ikväll!

 8. Bosse skriver:

  I ett utsatt läge, oavsett situation kan det vara på sin plats att ruska om trädet och se vad som faller ner. Björklöven har ALLT att förlora och VIK allt att vinna. Det måste till en game changer. Ian är förmodligen inte scoutad, då alla förutsätter att JG ska stå. Jag säger in med Ian och vi har en pontentiell game changer. Att göra det oväntade är oftast det som är mönsterbrytande. Hade inte funkat i match 1, men nu är vi där vi är, och varför inte chansa?