Åter svag start och blek bortainsats då Almtuna straffvann efter märklig domarinsats åt båda håll

Faller. VIK landade åter tungt på bortaplan. Nu väntar nästan en för topp-2 ”do-or-die-match” mot AIK på onsdag FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vad skiljer främst AIK och Tingsryd från Västerås? Svar: bortaspelet. På söndagseftermiddagen var VIK åter mycket trögstartade och letargiska första 40 minuterna borta mot Almtuna. AIS vann med 3-2 efter straffar.

Fredrik Johansson var tillbaka och gjorde några bra saker, men kunde inte förmå sina kedjekamrater Urbas & Murphy att komma ur sina långa måltorkor (Urbas 1 mål på 13 matcher nu, Murphy 1 på 12.)

Almtuna snurrade upp VIK rejält vid 1-0 efter en till synes enkel droppass som öppnade VIK:s försvar som en konservburk. Som en varm kniv genom smör skar sedan Emil Larsson genom det ovanligt öppna försvaret vid 2-0.

Sedan var det bud på 3-0 då domaren under de två första perioderna var en riktig hemmavariant, precis som denna var borta mot Asplöven senast.

I tredje perioden vände dock domaren på steken och började kompensera tillbaka så att båda lagen till slut hamnade precis på nio tvåor var. Kompensationsivern (?) gav en rad konstiga utvisningar.

I box play styrde stekhete Fish in sitt fjärde mål på fyra matcher med axeln efter 44.05. VIK vaknade sedan och vann skotten med 20-5 i sista med viss hjälp av domaren att få några power play extra.

Matushkin visade åter oerhörd glöd i handledsskottet och backen räddade en poäng i slutet. Så viktigt med sådant bra skytte. Få spelare har den förmågan.

Det blev straffar och Fransson, som gjort en bra match, såg kanske inte överdrivet tänd ut på första AIS-målet. Filander kastade in Dahlbom som räddade några men det räckte inte.

Sammanfattning

Goda råd börjar bli dyra. AIK och Tingsryd bara vinner och vinner. Det återstår ”bara” 22-23 matcher och det går ganska fort nu. VIK har lite kastat bort många poäng nu på grund av dessa usla starter och allmänt veka spel på bortaplan.

Plus att man har så tunn och oförstärkt forwardsuppsättning som inte orkat driva på långa vägar så som behövs. Lite olikt NJ att sitta passiv med ett så snedvridet lagbygge då man tvingats använda tänkte PP-backen Cook som center.

Superbred backsida och supertunn forwardssida har nog kostat några, kanske dyra, poäng nu. Hoppas NJ snart kan skaka fram ett hett nyförvärv. Power play går väldigt långsamt och har svårt att etablera.

Lagets ledande forwards Williams och Urbas är ur form och/eller slitna, och Murphy tar inte tillräckligt bra beslut för att utnyttja sina verktyg. Myttynen har tappat efter en bra centerstart. Sorkin var åter helt anonym.

Gråhns såg mycket sliten ut och slog borta många passningar, inte konstigt då karl´n fått spela så oerhört mycket på sistone. Matushkin gjorde ett fint mål, men såg seg ut i övrigt.

Mylläri är inte alls dålig men har efter en lovande start som offensiv back nu magra 0+1 och -7 på de 12 senaste matcherna. Detta efter 2+7 och +5 på de 17 första matcherna.

Laget är förhoppningsvis nedtränat. Hoppas dock man vilar lite inför AIK hemma på onsdag. Förlust där och det kommer skilja 12 poäng mellan laget med ”bara” 22 matcher kvar för VIK.

Samtidigt tog Rögle och Örebro det lugnt i serien när de gick upp…

7 svar

 1. Mr H skriver:

  Jag förtydligar. man måste ha en plan B när skador kommer så tungt som i år, och inte bara sticka huvudet i sanden. 🙁

 2. Mr H skriver:

  …och tar man inga risker, så får man vaddå, Gul ubåt?
  För att spinna vidare på det Du själv ser (som Du sa nedan). Man för skörda det man alltid har sått. Samma skörd varje år. Tung hockey straffar sig då de andra bara trampar runt till slut. Eller tillräckligt många. Många matcher med mycket publik – aldrig pengar i fickan. Konstigt.
  Sportchefen lämnar laget vind för våg i stället för att göra något för den mest skadeskjutna upplagan på många år!!
  Uselt skött. T V Å månader i sträck utan att ändra något, eller åtminstone ta in ett lån. Det går inte att klara sig utan tre ordinarie centers. Thats it! Ain´t gonna happen. Ever.
  Snart är det 20 poäng upp och bakom kommer Leksand, de vi alltid har så lätt för.

 3. H-Man skriver:

  Funderar lite på det här med träningsdosen. Att dom skulle vara nedtränade och att dom ska släppa på träningen lite senare. Om jag inte minns fel så hånade nya fystränaren gamla fystränaren Patrik Wik att det hade varit alldeles för dålig fys tidigare. Om fysen har varit så bra under försäsongen kan man undra om det är klokt och köra ner dom mitt under säsong. Känns som att det kan straffa sig nu när det börjar dra ihop sig. Har man sen lite sura förluster tär det nog bra både fysiskt och psykiskt.

 4. Fredrik skriver:

  Nu var det säkert många konstiga utvisningar. Det jag dock lagt märke till de senaste åren ä att de lag som är defensivare även drar på sig utvisningar.
  Bästa exemplet är nog Sverige i J20 VM.
  Mot Kanada brukade vi dra på oss massor av utvisningar. Speciellt i finalerna. Kanada kom undan med massor av konstigheter.
  Sedan mötte vi Finland i final och de var ju superdefensiva och drog på sig en massa utvisningar samtidigt som vi kom undan med saker vi hade klagat på om det varit mot oss. Osv.

 5. gul ubåt skriver:

  Om det är nu så oerhört nytt träningsupplägg denna säsong hoppas jag även spelarna förbjudits att läsa media för att inte bli knäckta innan träningsdosen minskar.

  Hur som helst lär det bli en lång väg att vandra från januari med många många matcher. Tur då att de tränat bra då.

 6. VIKPelle skriver:

  tjatrandevikare, så du tror inte på NJ när han säger att de skall lätta på den hårda träningen i januari? Det är ju ett nytt upplägg i år för att inte historien ska upprepa sig i slutet av säsongen.
  Själv är jag optimistiskt lagd och litar på vad ledningen säger. Dessutom så tycker jag att det vore ologiskt att ett så bra lag på pappret skulle kunna vara så dåliga som de varit en längre tid nu. Det måste finnas mycket mer att få ut av det här laget. I princip alla spelare underpresterar kraftigt just nu.

 7. tjatrandevikare skriver:

  Nu får du ju ge dig, det är väl klart dem inte är nedtränade. Vore ju tjänstefel från VIK-ledningens sida i så fall. Dem är inte bättre i år helt enkelt tyvärr 🙁