Filander inför Mora: ”Jag är uppväxt med devisen att är man bäst så blir man inte petad”

Martin Filander tackar fansen och betonar vikten av ett högljutt ABB Arena för fortsatta framgångar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick byta några ord med coach Martin Filander efter sex raka segrar. Två hemmamatcher väntar nu, på tisdag (Mora) och torsdag (Vita Hästen), innan det blir dags för julledigt. Sedan väntar en ny hemmamatch i mellandagarna mot Karlskrona den 27:e.

Det börjar så smått att dra ihop sig i tabellen. Hur ser du på det här med press och stress när det ska avgöras, hur förbereder man gruppen och individen bäst på att hantera press?

– Vi kommer jobba vidare med att vara i nuet och jobba med tryggheten i grundspelet. Alla vet slutmålet och vi har levt under hård press när vi gick dåligt, det har vi med oss, säger Martin och minns tillbaka hur det var för drygt två månader sedan då laget var sist i tabellen efter 12 matcher.

Hur du skulle du vilja beskriva nyförvärvet Oscar Steen som spelare? Hur ser planen ut för Oscar?

– En snabb och smart center eller ytter som både kan producera och kan spela i box play. Han kommer i lugn och ro få komma in i träning, gruppen och spelsystemet. Samt ska vi kolla så att hans knä pallar tuff belastning innan han slängs in i hetluften.

Nu har ju äntligen kedjorna satts någorlunda, vilka ingredienser vill du helst ha i varje kedja (om vi nu talar forwards). Det verkar exempel som ni lite spridit ut de snabbare spelarna med de inte fullt så snabba.

– Vi har försökt hitta formationer med någon snabb, någon puckstark samt någon allround i varje lina. Sen ska de ju trivas ihop så vi fick som sagt testa oss fram ett tag.

Att ta in en ny spelare är väl alltid en liten risk för att rubba kemin? Hur kommer det sig att Jacobsson och Urbas kom in så bra direkt i laget? Exempelvis gjorde inte Fornataro och McGrath det, vad kan man dra för lärdomar att detta till framtiden?

– Det är alltid en balansgång, men passar spelaren in i systemet/gruppen och fyller sin roll snabbt så blir det som för Robin och Jan. Detta finns det aldrig garantier för, men ju bättre koll man har på gruppen och spelaren som kommer in, desto mindre risk.

Nu har ju laget cirka 15 forwards, om laget är skadefritt kommer ni tvingas sätta bra killar som varit viktiga på läktaren. Hur hanterar man som coach bäst denna situation med risk för slitningar och ledsna veteraner/unga stjärnskott som petas?

– Man måste våga vara rak och ha riktig konkurrens som gör att man tävlar internt. Samt måste alla veta att det är ett lagspel och att laget går först.

Vad är dina erfarenheter som spelare, när du eventuellt var petad någon gång, hur hanterade du det?

– Jag har varit petad många gånger. Är uppväxt med devisen ”är man bäst så blir man inte petad”. Så jag tränade som en gris vid dessa tillfällena.

Vilka detaljer i spelet vill du förbättra främst framöver, om du nämner några konkreta grejer?

– Fortsätta jobba med grunderna, det är där allt sitter i grund och botten.

Kan du utveckla vad du menar med det? Såg att du i TV talade om att nu kan du börja jobba mer med detaljer, eftersom tabelläget inte är lika pressat.

– Med grunder menas hela vårt system med och utan puck. Mer detaljer innebär att inom grundspelet kunna peta på små detaljer och beslut som man kan göra annorlunda för att det ska bli ännu bättre. Det kan vara positioner, hur man använder klubban, skottlinjer, avslut och puckkontroll och så vidare.

– Sånt kunde vi inte peta på när det grundläggande spelet inte funkade, nu är det lite lättare att jobba med det.

Kan du peka på några nycklar vad som blir viktigt specifikt mot Mora?

– Ett aggressivt försvarsspel och se till att hålla oss från utvisningar.

Vad är din analys att spelet kanske svajade lite i de senaste två, efter fyra otroligt väl genomförda 4*60 minuter? Det kanske man inte har råd med mot Mora, som är bättre. Har ni talat om justeringar på anledning av det?

– Vi har tappat lite fart och intensitet i vissa perioder av matcherna. Det kan säkert bero på olika saker men vi har som många andra haft mycket matcher under hösten och man är inte på topp jämt, så då är det starkt att hitta en väg att vinna.

Något du vill hälsa VIK-fansen?

– Häng i och sjung, vi behöver det även om det just nu gått lite bättre! Skönt att ni kommit till hallen fast vi gått igenom en tung period!

3 svar

 1. Marko skriver:

  @Robban: Bjurö är krasslig så det lär bli Fransson i mål mot Mora i alla fall

 2. Robban skriver:

  Bra Filander!
  Är man bäst blir man inte petad!
  Låt oss börja med målvaktsfrågan. Vem ska stå på tisdag mot Mora?
  Statistik från stats.swehockey.se
  .
  Räddningsprocent: Bjurö 93,08% Fransson 90,79%
  Insläppta mål per match: Bjurö 1,79 Fransson 2,33
  Vunna matcher: Bjurö 8 av 10, Fransson 9 av 21.
  VIK-Poäng per match: Bjurö 2,3p Fransson 1,4p
  Faktum är att det är lika 7-7 i vunna matcher efter 60 min trots att Bjurö bara stått 10 matcher mot Franssons 21.
  .
  Slutsatsen av statistiken är solklar! Bjurö är vår bäste målvakt så här långt. Alltså ska Bjurö stå!
  För som Filander sa:
  Är man bäst blir man inte petad!

 3. Viktor skriver:

  Härligt!