Intervju med världsvane backen Filip Björk: ”Det var bra att få känna på den ryska mentaliteten och collegehockey i USA rekommenderas”

Sedan hyllade Alexandre Rouleau lämnade fick Filip Björk det tuffa uppdraget att komma in i stället på backplats i VIK som tryoutare. Centralen fick en intervju med den mycket tillmötesgående 25-åringen som verkligen fått se massor i hockeyvärlden.

Vad är din höjdpunkt i karriären så här långt Filip?

– Jag tror att det var när vi tog medalj i Vitryssland förra året. Det var grymt, ceremonin och allt runtomkring efteråt är något jag väldigt sent kommer glömma, säger Filip.

Hur var fjolårssäsongen i Vitryssland i klubben Gomel? Märks det är ett hårt hållet land med härskaren Lukasjenko?

– Förra året var riktigt bra utvecklingsmässigt. Coacherna pushade på oss dag ut och dag in och körde stenhårt med oss. Jag tror det var bra att få känna på den ryska mentaliteten och den typen av individuell träning som de bedriver.

– Om diktaturen märks? Jag kan inte säga att den märktes så mycket i det vardagliga livet men man märkte hur rädda folk var att prata öppet om Lukasjenko.

– Klassen på ligan är blandad, men de 4-5 bästa lagen håller garanterat allsvensk klass. Det är många väldigt individuellt skickliga spelare vilket innebär snabba omställningar och bra fart. Jag pratade med KHL-laget Dynamo Minsk på försäsongen men de hade precis tagit in två tryout-spelare från NHL. De man kan ju inte ens i närheten mäta sig med. Men de erbjöd mig en plats i deras farmarlag Gomel och på den vägen var det.

Beskriv dig själv som spelare! Är du offensiv eller defensiv? När man läst om dig ser man att du har bra fart och handleder, men att du kanske inte gjort så mycket poäng ändå. Varför? 

– Jag kan väl säga att jag är en defensiv back med offensiva egenskaper som jag inte använder tillräckligt. Jag gillar att spela offensivt men jag måste börja ta lite mer initiativ i offensiv zon istället för att välja det enkla alternativet hela tiden om jag ska göra mer poäng.

– Om en coach ger mig förtroendet att spela offensivt så har jag en rätt bra aning om vad jag ska göra med pucken. I Tyskland använde de mig endast som en offensiv back och då rullade poängen in lite också. Men i Sverige och i USA har jag fått väldigt defensiva roller och därmed har poängen uteblivit.

När jag såg dig med Sundsvall tyckte jag mig se en riktigt tufft spelade back, har du den dimensionen i ditt spel? Du hade ju skapligt med utvisningsminuter i Vitryssland…

– Ja, i Sundsvall hade jag den rollen att jag skulle gå in och spela väldigt tufft och fysiskt. Som sagt, där var inte offensiven en del av min uppgift på isen.

– I Vitryssland var det nästan samma sak, de värvade mig för att vara en defensiv back och spela enkelt hela tiden. Nästan alla utvisningsminuter kommer från fighter som coachen bad mig ta när vi mötte våra rivaler, men det är väl någon enstaka slashing och crosscheck där också (skratt).

Vilka backtyper gillar du att ha bredvid dig?

– För mig spelar det inte så stor roll vilket typ av spelare man har bredvid sig. Bara man har kemi mellan varandra så löser det sig alltid bra.

Har du fått spela power play något i karriären?

– Ja, i Tyska Bundesliga (andraligan) spelade jag powerplay hela tiden jag var där.

Vad är det svåraste med att vara back, som kanske inte många fans tänker på?

– Bra fråga, jag tror att det svåraste är att man inte har något utrymme för att göra misstag. Minsta lilla misstag syns så tydligt och det kan även kosta laget ett mål bakåt.

Du har ju rest runt och testat en rad olika ligor redan. Är du ”äventyrslysten” eller har det helt enkelt bara blivit så? Vilket ställe har du gillat mest hittills?

– Jag har gillat att testa lite nya saker och tror att det är positivt uppleva olika delar av hockeyvärlden för att utvecklas på många olika plan som hockeyspelare men även också som människa.

– Tiden i USA var nog en av höjdpunkterna och jag rekommenderar verkligen unga spelare att åka över och spela collegehockey.

Vilken är den bäste tränare du haft hittills och varför?

 – Måste säga min juniortränare Andreas Spångberg samt min tränare i Linköping, Tim Brithén. Andreas håller inte på med hockey längre men han betydde oerhört mycket för mig när jag växte upp. Vi håller fortfarande väldigt bra kontrakt.

– Tim var väldigt nyttig för min utveckling, han var stenhård men vad som än hände så trodde han alltid på mig, menar Filip.

Du lämnade Sundsvall mitt i säsongen, varför?

 – Jag ville spela mer och mer i Sundsvall men när det inte hände så kände jag att jag kunde fortsätta min utveckling någonstans där jag fick den möjligheten.

Sedan hamnade du i Slovakien, och sedan tyska andraligan. Hur var det?

– Tanken var att jag skulle spela i Slovakien, men under tiden jag var där på en try-out så fick jag ett erbjudande från Tyskland som jag inte kunde tacka nej till.

Hur upplevde du klassen på tyska andraligan jämfört med allsvenskan? VIK har ju hämtat in Brady Leisenring som gjorde 33 mål där förra säsongen…

– Tyska andraligan är bra faktiskt och den kan absolut matcha allsvenskan. Jag tror många i Sverige tycker att andraligan i Tyskland låter som ett skämt, men om man kollar på alla i importer som är i den ligan så har de flesta gjort en hel del säsonger i AHL samt/eller producerat oerhört i ECHL.

– Jag spelade aldrig mot Brady själv men han var nyckelspelaren i ett väldigt bra tyskt lag, så jag tror VIK har gjort ett fynd i honom, säger Filip.

Har du någon förebild?

– Drew Doughty, trots att han är så ung så spelar han oerhört imponerande i alla tre zoner på isen.

Vilken är den bäste forward du mött någonsin? 

– Har spelat mot många bra spelare men tror fortfarande inte att något kan slå när man var inne på isen samtidigt som (Niclas) Bergfors, (Anze) Kopitar och (Tom) Wandell under juniortiden. Då gick det undan.

Vad tycker du om trenden i NHL där lag börjar utveckla spelet med att spelarna täcker skott mycket mer systematiskt, som exempelvis Rangers? Kan man lära något av det i Sverige? Är det en trend som kommer tror du? 

– Att täcka skott kan vara en sak som ger momentum och i hockey är det så viktigt att ha momentumet på sin sida. När man ser en lagpolare slänga sig och täcker ett skott så blir man så laddad själv och vill bara gå ut och ge allt. Sen vet jag inte om det är en trend som kommer.

Till sist, hur lång är din tryout med VIK? Gick det fort när VIK hörde av sig, eller har ni haft kontakt tidigare?

– Jag var med mot Almtuna och sen åker jag med till Finland nu. Sen får vi se vad som händer. Vi hade aldrig haft kontakt innan men när vi väl fick det gick det undan, säger Filip avslutningsvis.

***

Filip stod för en solid debut i VIK i premiären borta mot Almtuna och det är inte omöjligt att Filip blir en viktig back kommande säsong i det gulsvarta lagbygget.