Ödesmatchextra 2 inför Almtuna med Lihagen: ”Måste hålla ihop laget och låta motståndet åka sig trötta borta”

Lihagen har många tankar om det taktiska inför Almtuna: FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Så viktig match på onsdagskvällen. Bloggen har intervjuat några spelare och ledare inför ödesmatchen mot Almtuna. Först ut var assisterande sportchef Patrik Zetterberg, här kommer Niklas Lihagen:

Vad blir nycklar att vinna?

– Nycklar blir aggressivt försvarsspel, att vi får spelvändningar, vågar i spelet med puck, spela och kriga tillsammans i 60 minuter med tålamod.

Hur laddar du för matchen?

– Jag laddar som vanligt med lite bra musik i lurarna.

Varför tror du ni varit så passiva i bortamatcher tidigare?

– Hemmalaget har ju enklare att komma ut med mycket energi och är vi utspridda över hela banan är det svårt att vara aggressiv. Enklare att vara aggressiv när man spelar som en enhet med fem man.

Varför har ni spelat så utspridda tror du?

– Vi har haft typ samma gameplan hemma som borta. Forecheckar man blir man mer utspridd, än om man spelar styrspel. Detta speciellt om motståndarna lyfter ut sina forwards när de hämtar pucken i egen zon.

Vad är nyckeln tror du att få rätsida på bortaspelet rent taktiskt?

– Genom att spela mer ihop tillsammans, så vi kan vara aggressiva. Så vi kan ta bort deras energi så de får åka sig trötta istället. Viktigt att ha med oss ett bra resultat efter första perioden. Är man under med två eller tre mål efter första perioden är det tufft att vända.

De senaste bortamatcherna har ni som sagt sett passiva ut och hamnat under med 2-0, 3-0, sedan har ni spelat bra. Hur analyserar du starterna på dessa bortamatcher?

– För utspridda. Det gör att vi blir passiva, menar Niklas.

Du menar alltså att ni borde drar er tillbaka och spela mer styrspel på bortaplan? Tvärtemot vad många upplever, vissa menar ju att ni ska köra och ta initiativet…

– Man måste skilja på borta- och hemmaspel enligt min personliga åsikt. Hemma ska vi absolut ta initiativet. Borta är det tuffare att komma ut mer med energi än motståndaren. Därför bör vi använda lite mer styrspel, men då menar jag aggressivt styrspel och spela mer fem man ihop. Det gör att vi kan vara aggressivare i egen zon också, exempelvis när motståndarna dumpar ner pucken.

2 svar

  1. Gurkan 63 skriver:

    Nu börjar jag förstå ett av viks problem att ha en gameplan för hemma matcher och en för borta matcher det dummaste jag hört på länge … Min Paul är att man måste ha en game plan som materialet som man fogar över klarar av att hantera .. Tex men kan inte få en back att bli forward ,har man defensivt matrial då får man spela defensivt spel ,man måste anpassa spelet efter matrialet….