Statistisk analys: Doldisbacken som ligger i tacklingstopp inför Västervik hemma

Hampus Larsson har fina siffror i egen zon. FOTO RUNE ÅHLÉN

 

Dagens-Hockey.se har länge haft en imponerande samling statistik som baseras på PDF-rapporterna från Swehockey.se efter varje match. Nu har även HockeyAllsvenskan.se byggt ut sin statistikdel.

Och vem är tacklingsgladast i VIK? Trumvirvel… Hampus Larsson! Med 15 registrerade tacklingar ligger faktiskt doldisbacken topp-10 i hela ligan. Näst mest tacklingsglad (11 stycken) är Marcus Bergman, ytterligare en lirare som spelar uppoffrande. Christopher Fish ligger också bra till med nio tacklingar på sina blott 13 matcher.

Anton Mylläri får fjärde mest istid i hela ligan med 23:15 och blockerar mest skott i laget (24 st). Där ligger åter Larsson bra till med 15 blockerade skott följd av Rasmus Edström och åter orädde Marcus Bergman på tio blockerade.

När det gäller att ta emot tacklingar, enligt Dagens Hockey, är Niklas Lihagen den som får mest stryk, 13 mottagna tacklingar på bara 14 matcher. Larsson är åter med här och delar andraplatsen med Linus Svedlund via 10 mottagna tacklingar. Detta bör väl vara ett tecken på att man är orädd, men samtidigt en konst att undvika att bli tacklad?

Intressant värre att lagets tre mest uppoffrande spelare enligt dessa siffror, alltså Larsson, Fish och Bergman, också ligger topp-3 i viktiga plus/minus. Vilket sammanträffande, eller?

En annan intressant kolumn är den fördjupade skottstatistiken. Mikael Frycklund (63 skottförsök) och Anton Mylläri (61) är skottgladast. Men Mylläri har bara fått igenom 29 skott på mål, varav 2 i mål, och har missat målet 16 gånger och fått skottet blockat lika många gånger. Frycklund har fått igenom 42 skott på mål.

Mylläri har gjort alla sina poäng (2+3) i powerplay och är således poänglös 5-mot-5. Lukas Zetterberg ligger nia i hela seriens poängliga för powerplay med 2+4 i den spelformen.

Siffrorna säger inte allt, men något. Främst säger det att Hampus Larsson troligen förtjänat mer beröm för sitt spel i egen zon. Och att Mylläri med all istid kanske borde kunna vässa sitt offensiva spel överlag, men främst i 5-mot-5. Samtidigt blockar Mylläri många skott.

Högintressant också med den misstänkta korrelationen mellan fysiskt spel och plus/minus, även om vi inte gjort någon djupare analys på detta. Med det kan ju vara värt att följa och se om det håller i sig.

1 svar

  1. SteffNo skriver:

    Jag kan bli tokig på Mylläri! Jag förstår tanken att spela pucken nära motståndarens skridskor (svårt att blocka med klubban) men han träffar skridsko/benskydd hårresande ofta. Som (oftast) sista utpost så bör han spela med lite större marginaler.