Tankar om bland annat Paananens & Fagerlunds ledarskap efter den mäktiga insatsen mot Björklöven som var kronan på verket efter en imponerande månad & nycklar framåt
Sällan har VIK spelat en sådan imponerade totalhockey som i Umeå under lördagskvällen. För VIK:s del var det ett kvitto på att spelet som varit så bra den senaste månaden håller även mot de bästa lagen på bortaplan
Ibland säger en tweet från en Lövensupporter (många av deras supportrar håller hög klass på många sätt) mer än 1000 ord:
***
Nio matcher in på denna säsong var denna blogg, bland flera, kritiska till att främst försvarsspelet såg fortsatt mediokert ut under Thomas Paananen. Att släppa runt tre mål per match går inte och då samtidigt ens försöka stava till SHL-satsning.
Målskillnaden var 27-30 de första nio matcherna. VIK var nia. 3,33 insläppta per match var alldeles för mycket. Och kopplat till att VIK under Paananen legat på mediokra 2,7 mål bakåt per match under två år (och hade en Samuel Ersson 18/19) fanns skäl till oro gällande det defensiva.
Men sedan dess har Paananens lag steppat upp otroligt (precis som coachen sa att han själv behövde göra inför säsongen). Särskilt defensivt. Offensivt har Paananens lag nästan alltid skapat mycket.
Nu är det helt annorlunda. På de senaste åtta matcherna har VIK släppt in otroligt låga 1,38 mål per match (och då ingår två i tom kasse). Tror nog aldrig VIK släppt in så lite mål under en så lång period förut.
Nye backcoachen Patrik Fagerlund förtjänar stort beröm. Och kanske var det just Fagerlund som behövdes för att få riktig ordning på VIK:s defensiv?
Jag har haft förmånen att få träffa Fagerlund flera gånger. Mer ödmjuk, eftertänksam och trevlig människa är svår att hitta. Men det finns uppenbarligen ett lika imponerade djup där bakom då man ser hur VIK:s backar och försvarsspel utvecklats under Fagerlund.
***
Sedan har det också funnits en kritik från insatta att Paananen lämnat (för) mycket ansvar till spelarna. Vissa insatta har kritiserat att det saknats tydliga taktiska pekpinnar och direktiv.
Samtidigt kan för mycket pekpinnar göra man tappar lite i eget driv, tänkande och glöd. Tänk bara själv hur det är i arbetslivet eller i skolan om man har chefer som vill detaljstyra allt utan att lyssna på de som ska utföra jobbet.
Och varje säsong under Paananen har det tagit lite tid att få ihop allt. Vi minns 0-5-smällen i Karlskrona i premiären hösten 2018, och då VIK blev piskade hårt spelmässigt av Piteå i AllEttan. Men sedan blev det riktigt bra på vårarna…
Även de mindre lysande säsongerna 19/20 och 20/21 spelade Paananens VIK trots allt bäst på våren.
Kan det vara så att när väl Paananen fått ut sitt budskap och fått in hela gruppen i en gemensam strategi blir helheten så mycket starkare med detta mer decentraliserade ledarskap?
Där varje individ känner sig så mycket mer delaktig än vad man hade lyckats med via en massa pekpinnar. Det verkar i alla fall vara en del i svaret.
***
Under de senaste åtta matcherna har VIK en räddningsprocent på sagolika 96,3. Detta mycket tack vare JG och lagspelet i egen zon, men även Ryttar har gjort det bra. Skottprocenten är dock fortsatt bara knappt åtta procent under denna imponerande svit.
Att VIK ska ligga kvar på 1,4 mål per match bakåt och 96 i räddningsprocent är såklart inget att räkna med över tid. Så VIK behöver fortsatt få upp effektiviteten framåt.
Samtidigt kan det bli så att det lossnar automatiskt då många forwards får spendera mycket tid i anfallszon och ”känna sig bra”. Ett gott självförtroende betyder mycket och det gör att man kan växa till oanade höjder.
Det kan ge mer kyla och precision i avsluten. Vilken matchen mot Björklöven var ett mikrokosmos av då VIK gjorde 5-0 de sista 26 minuterna där.
***
En som kanske inte fått tillräckligt med beröm är Lukas Zetterberg. Z är på väg mot 55-60 poäng och har levererat klasspoäng kväll efter kväll.
Z har bara varit poänglös i fyra av 17 matcher. En imponerande jämnhet av den offensiva spetsforwarden.
***
De med bäst Corsi under denna trevliga period är kedjan med Skedung (64 %) mellan Svensson (62 %) och Wikman (65 %). Dessa har verkligen drivit spelet och skottförsöken mot motståndarnas zon.
Mikael Hakkarainen har också varit en stor succé vilket även visat sig i en urstark Corsi då finländaren driver spelet framåt med 63,5 %.
På backplats har faktiskt Jardeskog (vars stora lyft sammanfaller med VIK:s starka period) varit mest drivande gällande Corsi med 60 %.
Även backparet Roe och Tornberg har varit magnifika med runt 57 % och 16-1 (!) i mål i spel 5-mot-5. Att två doldisar som Roe och Tornberg varit så starka är något som Patrik Fagerlund säkerligen är högst delaktig gällande i att ge direktiv och självförtroende.
Jimmie Jansson har också växt och ligger på fina 56 % och fortsätter producera framåt. Poängsnittet indikerar minst 30 poäng igen. Få backar har den förmågan att leverera poäng.
***
Den absoluta nyckeln framåt är alltså att VIK lyfter effektiviteten i avslut på samma sätt som defensiven vässats så remarkabelt.
***
Det är lätt att förstå att HV71:s sportchef Johan Hult inte direkt blev mer sugen på att förstärka VIK än mer (med Marcus Karlström) efter Umeåkvällen… Men vad vill ”Karla” själv?
***
Tråkigt att VIKstats.se tagit en paus, i bästa fall. Hoppas den bloggen kommer tillbaka!
Folk i Västerås borde ta chansen att gå på hockey när vi får. Vi kan inte vara säkra på att covidpass räcker i framtiden enligt Tegnell kollade med covidlinjen 117 17 jag var inte säker på att jag hörde rätt men det stämde enligt killen jag snackade med. Kolla Nederländerna ingen publik nu och kravaller i Europa(efter pandemin är så fel det kan bli tyvärr)
Att Skedungs lina har bäst Corsi är inte så förvånande. De har ett grymt driv och skapar massor. Men med så mycket chanser så borde de ligga i botten ang effektivitet i förhållande till antal chanser. ( De är ljusår efter Frycklunds lina i poäng) Wikman visade ju i några matcher att han har ett bra skott. De senaste matcherna är han tillbaka till ”ploff” rakt i bröstplattan, Skedung är ingen bra avslutare. Svensson har ju varit en vass målskytt hela karriären så han bör ta fler avslut. De måste upp i effektivitet eller bli den bästa fjärdelinan i HA när Lunis och ett ev nyförvärv är på plats.
Bra analys. Som vanligt. Dock vill jag tillägga, som kommentaterna också påpekat, att detta var en match vi spelade totalhockey över 60 min och som gjorde Löven sämre/eller att Löven helt enkelt inte hade sin bästa dag. En match. Vi får se nu kommande 4-5 matcherna om det var en tillfällighet eller inte. Kritiskt skrivet jag vet men man är ju luttrad som VIK fan…
Vik gjorde en fantastisk match i Umeå, håller helt med men det är 1 match av över 50. Att därför sväva iväg på moln bara för en match känns lite väl överdrivet. Löven har krossat Tälje, Mora och Modo i enstaka matcher men det betyder ingenting i långa loppet.
Håller med…VIK var riktigt bra men hur bra var Löven? Dom lyckades med nöd o näppe kvittera på slutet mot Hästen för att sedan vinna i förlängning…Har sett lite skakigt ut där på sistonde.
Nu vill jag se VIK upprepa detta mot ett sjukdomsdrabbat och desperat Mora och sedan bara tygga på.
Man är ju lite skeptisk som VIK suporter.
Icing. Håller med dig och håller med dig.
Sedan är inte enbart Löven svajiga. Tycker HA är svag denna säsong. Jag är enögd när det gäller VIK, men sen finns enbart HV71. BIK är svaga och det är ett svaghetstecken att högst mediokra Modo ligger där de ligger.
En mycket bra sammanfattning igen.
Sen finns det väll en bidragande orsak till (som endel av bloggens läsare inte vill kännas vid).
VIK spelade ganska dåligt, särskilt bakåt i början på säsongen. Det var många rena juniormisstag i matcherna. Klubben hade gått ut med en SHL satsning och företag och privatpersoner har varit med på den och betalar till viss del lönerna för de på isen och i båset. Då kan man som supporter inte acceptera när det ser ut som det gjorde då på isen. Detta visades tydligt i både kommentarer och av Micke själv under en period.
Den här bloggen har en nyckelfunktion där. Det är här vi supportrar kan vädra vårt missnöje och när det började ropas på Pannans avgång (för tidigt enligt mig) och några spelares prestationer sågades här öppet så nådde de åsikterna fram till övrig media och till laget.
Allt det skedde inom loppet av några dagar i samband med Kristianstad borta. Både spelare och ledare insåg nog att ingen ”satt säkert” och att vi support hellre vill att laget vinner matcher än spelar champagnehockey framåt. Laget låste in sig och slöt sig samman. Sen gjorde alla det som August Tornberg gjort från början, prioriterade försvarsspelet. Sedan dess har vi sett 8 raka bra prestationer med seger i 6 av dem. Vi kunde lika gärna vunnit borta mot Modo och AIK också med 45 avlossade skott per match.
Det finns nog många bottnar i det här och jag är själv osäker på om man ska börja tjata om att byta ut spelare och ledare redan efter 7-8 matcher men vi får nog inse att trycket från omgivningen hjälpte till att vända på steken. Hade alla runt laget sagt, -ja det var nog bara lite otur nere i Kristianstad men det blir nog bra i nästa match och gett spelare och ledare en klapp på axeln och en kram, då hade vi nog inte varit där vi är idag. Ibland behöver man få höra att man faktiskt måste göra saker bättre och det här var nog en sådan gång de i laget behövde vakna.
Nu vet vi högsta potentialen i årets VIK, låt oss komma ihåg den och ha lite tålamod när vi förlorar 3 raka matcher i februari och har en svacka.
Jag tror laget själva har vart mer drivande i processen att ta tag i det efter Kristianstad borta. Jag är övertygad att det finns bra många vinnarskallar i årets upplaga av VIK för att driva det både inom gruppen och från tränarna. Jag tror att mängden okunstruktiv kritik där ute dränker de konstruktiva ”feedbacken” till laget. Absolut bör vi supportrar ha krav. Men jag menar att många gånger bländas supportrar av kärleken till VIK och blandar ihop sin bild av Sveriges bästa klubb med vad vi faktiska förutsättningarna till. Besvikelsen väcker frustration och tålamodet minskar. Grupprocessen att bli ett lag och prestera tillsammans kan ta tid, oftast mer tid än vad det finns tålamod till kan jag få uppfattningen till många gånger. Och ett ledarskap som bygger på mer tillit till individens kreativitet kan vara främmande för många som kommer från andra ledarskapstraditioner.
Nu gäller det ”bara” att väcka västeråsarna också. 4400 på läktarna i Umeå men bara drygt 1700 på plats i Västerås senaste matchen! Dåligt. Visserligen var det Västervik som stod för motståndet men men…
Vilka idéer finns kring publikantalet? Din nästa spaning kanske 🙂