VIK-legenden Fredrik Nilsson om Tero Lehterä och vad Gulsvart behöver & mycket mer om VIK:s nya tränare inför Kristianstad och Södertälje

Fredrik Nilsson och Classe Lindblom.

12 Responses

 1. HockeyFarsan skriver:

  Verkar vara nåt knas på sidan. Går inte att se läsar komentarerna.

 2. Peter T skriver:

  Läste precis VLT’s rapport från dagens träning, verkar inte som Salminen får nån räkmacka i laget precis.
  Kanske finns nån gammal historia dem emellan. Ska iaf bli otroligt intressant att se matchen imorgon.

  • Johan skriver:

   Finns ju en historia mella Salminen och NJ dock… Han kanske är på väg bort

 3. patrikH skriver:

  Klockren analys av Fredrik Nilsson att VIK är klena mentalt. Jag tror tyvärr att den mentale tränaren har ett ansvar här, konstigt vore annars. Och jag har sagt att man borde kicka den mentale tränaren som inte bidragit alls till att stärka spelarnas mentala styrka, snarast verkar han bidragit till att de blivit veka. Naturligtvis är det orättvist att såga den mentale coachen utan att ha mer insikt i vilken roll personen har, men det räcker med att observera hur spelarna inte klarar av att fokusera på uppgiften och håller på med annat skräp som leder till utvisningar. Hoppas att det finns några modiga spelare som vågar gå i bräschen nu för att vända detta läge.

 4. Hesa Fredrik skriver:

  Jag satt bakom VIK båset senast mot AIK!
  Något som slog mej var vilka korta byten spelarna gjorde! Ibland bara 15-20 sekunder och
  ofta två kedjespelare när den tredje tog in pucken i anfallszon! Så fick vi omställningar emot oss och aldrig något tryck på AIK!
  Någon mer som observerat detta?
  Kan det ha med självförtroendet att göra?
  För övrigt anser jag att fansen bör få klarhet i PBs vara eller inte vara!

  • Pelle skriver:

   Jag har inte tagit tid men bytena känns korta. Ofta byter man när man skall gå till anfall och motståndaren får initiativet igen. Eller så byter man via burskydd. Det gör att även motståndaren kan byta i lugn och ro och sen ställa upp med alla sina spelare på rätt sida.
   Och ibland byter backarna mitt under anfallet. Forwards kastar en puck bakåt men det finns ingen back där och pucken går ut ur anfallszon. Otroligt irriterande. Allt tyder på att man blir trötta fort, alternativt är rädda för att bli trötta. Tränarna kanske har tjatat om korta byten.

 5. Anders Stenlund skriver:

  jag är en av dom som tyckte vi skulle haft kvar pannan dels för jag tyckte han och z gjorde mycket rätt när dom tog ås upp ur ettan. Sen för jag ville att han ska få den tiden som behövs för att verkligen få sin ide att sitta. Har också varit räd att vik ska bli som Hv där man har byt 9 tränar senaste 9 åren och inget värkar fungera. men när jag läser Tero Lehterä filosofi blir jag riktigt positiv jag bara hoppas att alla förstår att dom kommer behöva tid nu att genomföra det och inte sätter igång en skitstorm igen ge det den tiden som behövs nu för rom byggdes inte på en dag som att säga. Sen hoppas jag verkligen att vi vänder på skutan nu och ger allt..

 6. Mr H skriver:

  Mycket spännande, Mikael!!
  Patos e. Pathos:
  Att nå fram till åhörare genom att väcka starka känslor hos dem. Företrädesvis genom egna exempel. Samt därigenom då påverka dem och skärpa deras insikter och inställning.
  Således höjs engagemanget, lusten, hoppet och längtan efter att göra det som diskuteras.
  Hur en tränare vill påverka, eller styra sina spelare, genom att visa vägen i olika exempel. ”What were You thinking?”
  Att gå i bräschen för något nytt.
  Så – först genom att tala om delmålen, på individuell nivå kopplat till lagets övergripande mål, och krav, skapas nya möjligheter till genombrott. Först när det efterlevs kanske det händer något nytt.
  Att våga komma ut ur sin komfortabla zon och så vidare.
  Att skapa nya genombrott. Samt bryta negativa trender. Det är det som gruppen vill, både som grupp, men också på varje individs nivå.
  Hur man kan göra det visar Fredrik Nilsson väldigt målande, och slagfärdigt!

  Genom att hylla uppnådda delmål, så skapas en ny trend, där man kan tro på att man är vinnare. Man måste fokusera tillräckligt på det positiva som uppnås, även om laget just har förlorat. Det är mycket att tänka på här.

  Mark Messier – den enda lagkapten som vunnit Stanley Cup för 2 olika lag. Han talade ofta om att alla de andra i gruppen var vinnare och att det fanns en anledning till varför de skulle vinna. Messier ska ha blivit utsedd till NHL’s största ledare genom alla tider.

  Finsk landslagshockey har firat mycket triumfer genom sin smarta kontringshockey. OS-vinnare för första gången i Kina nyligen. JVM vinnare 3 gånger de senaste 8 åren, och totalt 5 vinster. Sverige har bara lyckats vinna 2 gånger sedan 1981.
  De (Finland) ser ut att vara de som har förbättrat sina resultat, och har en starkare trend än just Sverige de senaste åren.

  I övrigt – några olika exempel för att t.ex. höja kompetensen eller skapa olika trendbrott.

  https://simplifaster.com/articles/insight-into-ice-hockey-high-performance-with-jordan-troester/

  https://www.stack.com/a/russian-hockeys-secret-training-weapon/

  https://www.competitivedge.com/mental-toughness-tips-ice-hockey/

 7. MrT skriver:

  Intressant och spännande filosofi av nye coachen. Men jag har å andra sidan sagt detsamma om både Paananen och Filander.

  Apropå Freddan:
  https://www.vlt.se/2016-03-25/forre-storstjarnans-djupa-vik-besvikelse

  Glöm aldrig vem som gnällde in Z som sportchef.

  • C skriver:

   Nu när allt suger är det lätt att glömma att Z å Pannan faktiskt tog oss tillbaka till HA på en säsong och sen gjorde lite vin av vatten med tredjeplatsen och ett kval där vi vann alla matcher utom den mot Leksand.

   Jag tycker att Z och Pannan var 100% rätt just då med många lokala spelare och ett lag utan större förväntningar på sig.

   Felet var att man inte bytte tränare och sportchef efter andra säsongen i HA då VIK var påväg bakåt i utvecklingen. Precis som att vi behövde bättre spelare behövde vi nya ledare på alla punkter.

   Lätt att vara efterklok men många var väldigt kritiska till när Z och TP fick nya kontrakt och med facit i hand var det där det gick åt skogen.

   Att en klubb som BIK går ut och säger att en tränare bara ska vara hos dem i 3 säsonger är nog nått att fundera på.

  • Bozo skriver:

   Precis, en riktig tok. Som att gamla VIK-spelare med självklarhet skulle bli priviligierade resten av livet.