Vilka är egentligen de största behoven på backsidan inför sista pusselbiten som ska in & scout om Hampus Eriksson – ex Brynäs – ny i Vimmerby
PÅ BILDEN: Vilken roll får Jimmie Jansson i detta VIK år två av sitt långa fyraårskontrakt? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se
Då nästan alla lagdelar är klara för stunden är fokus på den sista backen som ska in. Men det är inte helt lätt att sia om var backbehoven är störst.
NJ har uppenbarligen tänkt sig något mer offensivt då det alltså ryktats om Färjestads unge Noel Fransén.
Men den ynglingen är långt ifrån klar och inte det enda alternativet vad jag förstår.
Och – i och med att man fick loss Simon Zether som en billig toppcenterlösning finns nog en slant kvar att stadga upp backsidan.
***
För att börja någonstans kikade bloggen på siffror för backarna från föregående säsong för att greppa nuläget (Folins siffror dock från MoDo i HA 22-23 för bättre jämförbarhet):
Noterbart:
- Olle Norberg hade bäst Corsi bland backarna i Almtuna 23-24 och trea-fyra i plus/minus. Och en tidigare X från mig som kan visa på offensiv potential:
- Även Albert Lyckåsen hade bäst Corsi bland BIK-backarna, men näst sämst plus/minus i blåvitt.
- Henrik Malmström hade klart sämre Corsi än de flesta SSK-backarna, men flest blockade skott och mest istid i BP.
- Niklas Folin hade sämst Corsi i MoDo 22-23, men fick mest istid i BP och bland de bättre gällande blockade skott.
- Folin hade även svag Corsi i SHL, men fick tredje mest istid i BP och klarade sig hyggligt i plus/minus.
Det här med Corsi brukar indikera på hur bra backar är att få pucken ur egen zon, skapa anfall och driva spelet (skottförsöken) mer framåt än bakåt.
Så det talar för att Norberg och Lyckåsen är skickliga här, samtidigt som Folin och Malmström nog ska ses som mer BP-experter och spela med mer spelskickliga backar.
***
Om vi ska försöka sätta in backarna i olika fack:
DEFENSIVA
Folin och Malmström. Bägge har fått massor av istid i BP i bra lag, men annars har inte många backar i detta VIK fått mycket istid i BP. Två givna defensiva toppalternativ.
OFFENSIVA
Lyckåsen och Flood. Bägge har fått mycket istid på sistone i PP och på pappret just nu solklara offensiva toppalternativ.
Dock blockade smarte Flood mest skott av alla, även forwards, i hela VIK förra säsongen. Jag tycker inte Flood är dålig defensivt, dock måste en så skicklig back måste få ta lite risker ibland.
SVÅRBEDÖMDA ELLER ALLROUND
Jansson, Norberg och Wernquist.
Jansson är lite svår att sätta i ett fack, har både höga toppar och djupa dalar både offensivt och defensivt. Jansson är ofta vass i gap control, men har tappat skyttet och är inte kreativ i PP och lite ojämn i vaksamhet i egen zon. Dock har Jansson en imponerande förmåga att alltid göra minst 20 poäng, det är få som matchar den jämna produktionen.
Det stora nyckeln är var vi kan placera in Olle Norberg över tid, plus såklart vilken väg Janssons karriär tar nu.
VIK verkar tro på Norberg som främst en defensiv back, men hör som sagt lite annat från insidan i AIS. Läs mer här.
Och Norberg fick faktiskt bara sjunde mest istid i BP av alla AIS-backar 23-24. Siffror ovan indikerar också att Norberg har en del latent offensiv där, vilket även AIS-källor indikerat.
Wernquist är fortsatt bara 17 år och såklart svårbedömd, men intressant att EP benämner backen som både ”puck-mover” och ”physical”.
***
Vad blir då kontentan? Inte lätt. Vi ser också att det inte är några tacklingsglada backar NJ tagit hit, även om man såklart kan vara fysisk och effektiv i egen zon även på andra sätt.
Vi ser också att det bara är Folin, Malmström och i viss mån Jansson som fått mycket istid i BP på sistone. Framåt i PP är Lyckåsen och Flood givna, och kanske Norberg/Jansson, men här kan även ju forwards användas på ”backplats”.
Så slutsatsen blir att det bästa vore om NJ kunde hitta en tuff allroundback som är beprövad i BP och helst kan tackla hårt och mycket för att kompensera övrig brist på det, men i en idealvärld också möjligen kunna hota om att spela PP. Detta för att öka konkurrensen lite mot Lyckåsen och Flood. Konkurrens är alltid bra och så viktigt.
Men om Olle Norberg, som är den kanske mest oslipade diamanten både framåt och bakåt, tar kliv antingen offensivt eller defensivt, kan kartan och behoven snabbt ritas om.
För att få in så många önskningar i en ny back kanske det mest rimliga är en väl avvägd och noga scoutad ”chansning” från AHL/ECHL/College där man ju kan göra fynd i det stora utbudet, svårt att tokfynda på samma sätt bland svenska spelare kanske?
***
Ni läsare har som vanligt säkert kloka inspel! Vilken sista pusselbit på backplats bör NJ ta in?
***
Nykomlingen Vimmerby (ständigt detta Småland, har de hur många bra klubbar som helst?) har tagit in en intressant svensk i forwarden och Brynäsprodukten Hampus Eriksson, som lirat många år i College och senaste två åren i relativt starka ICEHL i Österrike:
– Förmodligen okänd i Sverige eftersom han har spelat i 6 (!) år på college och nu två år i Österrike, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.
– Topplinjecenter för ett mycket dåligt och defensivt Feldkirch 2022-23, men var deras klart bästa spelare. Smart, bra händer och helt okey skott.
– Men tunga fötter, en av de långsammaste spelarna i ligan. Kunde inte skapa något offensivt sedan har värvats till storklubben Vienna Capitals 23-24, dock helt okey i boxplay.
– Ger sitt bästa, men hans fötter kommer alltid begränsa honom. Missade också ganska många matcher både i Feldkirch och Wien på grund av skada.
Det lag som går upp är mycket, mycket sällan det största och tyngsta laget.
Det är det spel- och skridsko- skickligaste laget som går upp
Och dra inte upp Vegas i NHL, dom spelar på rink 1586m2, vi spelar på en olympisk rink som är 1800m2.
Det kräver rörligare spelare att spela här.
Enligt swehockey stats var VIK det tyngsta laget 23-24 och det gick ju bra…..
Rasmus Dahlin (190 cm), Mats Sundin (195 cm), Victor Hedman (197 cm), Gabriel Landeskog (184 cm) och Daniel Sedin (186 cm) är de Svenskar som gått först i draften. Jag bedömer att de skulle klara sig bra även på vår stora is.
Glömde Leo Carlsson (190 cm), han draftades ju som 2:a förra året.
Men svenska spelare är ju utbildade från barnsben att spela hockey på stor rink så jäklig konstig jämförelse där eller missar jag något?
Men kritiken låg ju i att VIK var för tungt. Och VIK bestod ju i huvudsak av svenska spelare. Och förutom Hutchison så var väl inte nordamerikanerna särskilt tunga.
Nej, Seb du missar inget, jag skulle dock varit tydligare med att storleken inte är allt.
VIK position i näringskedjan är inte precis så vi får en spelare som uppfyller alla drömmars spelare.
Hockey är mycket komplex sport som kräver bl. a spelförståelse, teknik, fysik och koordination(skridskoteknik och hand öga)
Spelförståelse har inget egentligen att göra med storlek, men spelare som alltid varit stora eller stora från u15 året har ofta levt på sin storlek och fysik, de har inte utvecklat sin spelförståelse eller teknik.
Koordination, med ökad storlek minskar koordination i dom flesta fallen.
Fysik, självklart är det en stor fördel att vara stor, stark och snabb.
Men tyvärr, dom som uppfyller alla dessa kriterier spelar inte i HA.
Så chansen att hitta en spelare som har teknik, spelsinne koordination och en hyffsad fysik är större än att hitta en stor spelare med koordination och teknik som klarar av våra rinkar
Vi är lite oense Alkemisten och jag angående om storleken på backar är viktig eller inte. Min uppfattning är att om man står och väljer mellan olika backar – som är likvärdiga i övrigt – alltid bör ta den största och tyngsta backen. Här kommer mitt resonemang. En storväxt back har bättre räckvidd. Med bättre räckvidd kan han täcka en större yta med sin klubba och bryta/störa. Det är även svårare att passera en stor back som täcker en större yta. En stor back har lättare att boxa ut spelare framför eget mål. Det är lättare för en back på 95 kg att flytta på en forward på 80 kg framför mål än det är för en mindre back på 75 kg att flytta på en forward på 80 kg. En större och tyngre back har även lättare att sätta stopp i spelet längs sargerna av samma orsak som just nämnts. Stora backar tål normalt sett även forchekande forwards bättre och kan på så vis behålla ett lugn i puckhanteringen trots uppvaktning. Det gör även ondare att åka på en ordentlig propp från en kille på 95 kg än av en kille på 75 kg. I min värld trodde jag att ovanstående var en självklarhet. Det finns troligen en anledning till varför världens bästa backar som huvudregel är stöpta i en viss form, tänk Rasmus Dahlin, Moritz Seider och Victor Hedman. Undantag finns alltid men den genomsnittlige toppbacken är i huvudsak byggd på ett visst sätt.
Annars är vi överens om att det viktigaste med en spelare är spelsinne, skridskoåkning, teknik, attityd, arbetsmoral med mera och att dessa bitar är viktigare än storleken. Men väljer man mellan i övrigt likvärdiga spelare är storleken viktig i kontaktsporter som ishockey, handboll och amerikansk fotboll. För att inte nämna boxning som har infört viktklasser för att komma runt problemet. Har svårt att se en liten kille bli världsmästare i tungvikt eller spela på linjen i handboll.
Min poäng med att räkna upp de Svenskar som valts först i draften var att visa att storlek har betydelse i ishockey och att stort är att föredra. Du kan hitta såväl småväxta spelare som stora som har bra spelförståelse, skridskoåkning och teknik med mera. Bara för att Mats Sundin och Mario Lemeiux var gigantiska saknade de inte skills och speed. En spelare som har allt den ska ha plus storlek väljs som regel före en likvärdig mindre spelare. Att som Alkemisten påstå att storväxta lag är mindre bra stämmer inte. Det mesta tyder på motsatsen. Går du från div 4 och upp till NHL är jag säker på att snittlängd och snittvikt på spelarna kontinuerligt kommer att öka. Samma sak om du tittar på internationella mästerskap. Ju viktigare mästerskap desto större och tyngre kommer spelarna att vara. Oavsett om turneringen går på NHL-rink eller OS-rink. Alkemistens påstående om att storväxta lag inte är bra stämmer statistiskt sett inte. Det är tvärt om. Redan dagens allsvenska lag är statistiskt sett storväxta jämfört med medelsvensson. Se bara på de storväxta Svenskar som draftats först av NHL så förstår du storlekens vikt i ishockey.
Kul diskussion, så jag hänger i
Har klipp ur några citat från BigE, och svarat på några av dessa från ditt inlägg.
En spelare som har allt den ska ha plus storlek väljs som regel före en likvärdig mindre spelare.
Svar: Håller med, vilket jag även skrev, men VIK spelar i HA, inte i NHL så de storväxta spelarna i HA är i nästan alla fall begränsade i teknik och koordination och skulle de ha det har de ett lönekrav som VIK aldrig kan möta.
Att som Alkemisten påstå att storväxta lag är mindre bra stämmer inte.
Svar: VIK är och verkar i HA med olympisk rink, om vi tar de svenska mästarna de sista 10 åren har storleken en underordnad betydelse så även de lag som avancerat från HA till SHL, jag har inte skrivit att större lag är sämre generellt, det jag försöker få fram är att VIK spelar i HA på en olympisk rink, med en budget någonstans i mitten av serien. att då få en spelare som passar för det är sällan en stor spelare.
Det mesta tyder på motsatsen. Går du från div 4 och upp till NHL är jag säker på att snittlängd och snittvikt på spelarna kontinuerligt kommer att öka. Samma sak om du tittar på internationella mästerskap. Ju viktigare mästerskap desto större och tyngre kommer spelarna att vara. Oavsett om turneringen går på NHL-rink eller OS-rink. Alkemistens påstående om att storväxta lag inte är bra stämmer statistiskt sett inte.
Svar: Återigen VIK spelar i HA, VIK kan inte välja fritt, så då hamnar vi i samma slutsats som tidigare, storväxta spelarna i HA är i nästan alla fall begränsade i teknik och koordination.
Årets SHL mästare var ett av dom minsta och lättaste lagen(statistik), samma sak med Växjö de åren de vunnit(statistik), Färjestad försökte den gångna säsongen gå upp i storlek, med ett misslyckat resultat. Gränsen är hårfin men visst hittar VIK stora spelare som har teknik, koordination och ett lönekrav som passar i HA, perfekt men dom spelar inte i speciellt ofta HA.
Redan dagens allsvenska lag är statistiskt sett storväxta jämfört med medelsvensson. Se bara på de storväxta Svenskar som draftats först av NHL så förstår du storlekens vikt i ishockey.
Svar: Medelsvensson, vad har det med spelare i HA att göra? Återigen, VIK spelar i HA inte i SHL och ännu mindre i NHL.
Men om vi nu ska prata om NHL, den liga som levererar mest spelare till NHL är NCAA, flera av dom lagen spelar på olympiska rinkar(p g a konståkning) varvid dom väljer spelare som passar deras hemmarinkar(varje program ska bära sin egen kostnad så om lagen inte levererar läggs dom ner), dom har generellt sett mindre och lättare spelare än t ex de kanadensiska juniorligorna som bara spelar på 61x26m rink.
Källor https://stats.swehockey.se/ och https://www.eliteprospects.com/
Förstår hur du tänker och håller med i ditt resonemang utifrån din synvinkel. Om VIK inte kan välja från översta hyllan återstår kanske att välja på en skillad normalstor spelare eller en storväxt med tekniska brister och då är den mindre av de två alltid att föredra. Tror ändå att det ibland går att fynda även för VIK, t.ex. som med Tornberg och Logan Roe för några år sedan eller kanske låna en lovande junis som Simon Edvinsson. Förväntar mig inga NHL-backar i VIK. Tycker dock att VIK ska söka efter en storväxt sista back..
Hoppas verkligen vi får in en defensiv general som smäller på och är elak (inom regelverket). Tar vi in en offensiv back som alltid ligger lite på rull att anfalla så har vi inte lärt oss någonting från föregående säsong. Just nu ser baksidan ut att sakna en sådan roll
Kul post! Tror du är helt rätt ute i din analys av behovet på backsidan och att det är lättare att hitta efterfrågad spelstil på andra sidan pölen eller kanske i Finland eller Tjeckien/Slovakien. Dessa länder ser fortfarande ut att ha spelidén att ett backpar bör bestå av en spelfördelare och en hårdför back medans alla backar i Sverige numera ske spela som Erik Karlsson. Sverige producerar för få Tomas Lilja nuförtiden. Minns fortfarande när han som junior klev in i Rocklundahallen och tacklade allt som rörde sig. Det var tider det. Visst överdriver jag lite och även jag förstår att spelet har vidareutvecklats men lite edge och storlek på backarna tillför en dimension som laget har nytta av.
Andreas Lindh är mitt exempel.
Båda förövrigt från Viksäng, om jag inte missminner mig.
Douglas Alenbring var en sådan typ tycker jag. Stentuff tacklade.
Jag va i samma lag som Tomas Lija när vi va i 11-12 år. På den tiden hette alternativet till VIK, VSK-Hockey. Det slog mig precis, fasiken vad gammal man blivit 😂
Inge VSK Hockey , VHC – Västerås Hockey Club
VHC har sitt ursprung i VSK, men bildade egen klubb och bytte namn på 70-talet. VSK spelade hockey redan från 1924 innan VIK fanns, enligt Wikipedia.
Japp, har för mig at VSK och Skultuna slogs ihop, så fick den nya föreningen heta VHC.
En helt annan fråga.
Vet inte om den redan blivit avhandlad.
Men slänger fram den för vidare spekulation:
Det enda som förmodligen består genom hela shl 2024-satsningen är ju posten Lagkapten.
Jag har iaf inte hört något om att det kommer att bli någon förändring där.
Det kanske är dags att låta Jimmy bli entledigad?
Vill inte lägga skulden för fiasko-satsningen på honom.
Men nu har styrelse och ledning vänt på alla stenar som finns kvar att vända på.
Det finns bara en kvar att vända.
Jag tycker åtminstone det.
Jag tror mig hört att det kan bli ändringar på kaptenssidan…
Det är nog ingen risk att han blir kvar som kapten om man lyssnar på NJs resonemang i den egna podden. De här bitarna verkar klubben ha förstått nu och för Jimmie själv kommer det vara bra att slippa ”oket” på axlarna som han haft i 3 säsonger.
Backsidan är jag rädd för om man inte får in en som smäller på kommer bli samma snälla vik som förra året i försvarszoon.Åka jaga puck och peta puck och har svårt att få stopp på anfallen som medförde enkla baklängesmål..Motståndarlaget för mig ska alltid vara beredd på en rejäl smäll när dom är i sarghörnen.På det får det vara nog med spelare som står omarkerad framför VIK mål
Exakt så – in med en hårdför tacklande defensiv back. Måste vara prio ett, vill inte ha en massa forward wannabe backar 🙂