Vilka behov finns på sikt för att detta VIK ska kunna utmana mot SHL – då faktiskt topplagen Brynäs & Björklöven varit mänskliga och deras poängsnitt hittills är lägre vad topplag i HA haft under senare år

Hannes Hellberg har imponerat stort VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Hur ser egentligen de eventuella behoven ut om VIK ska hota på allvar mot SHL i vår? Inget lag har faktiskt dominerat riktigt ännu som under tidigare HA-säsonger.

Topplagen Brynäs och Björklövens samlade poängsnitt är faktiskt så här långt klart lägre än vad topplag i HA haft under senare säsonger. De är kanske inte oslagbara och omänskliga trots allt, även om mer rutinerade spelare alltid brukar bli bättre i slutspelstider.

Och Brynäs kommer säkert värva en landslagsfemma och nya målvakter runt jul. Och andra lag kommer växa. Men det vore ju sunt om VIK tog steg och åtminstone når längre än kvartsfinal, det vore bra för intresset och kommande satsningar.

Hursomhelst vore det konstigt om inte VIK går för det. Trots en riktigt rejäl svacka redan har VIK slagläge på toppen. Vilket  nog säger saker om både om VIK och serien i övrigt.

***

Om vi tittar på truppen just nu och sorterar in respektive lagdel gällande grad av beprövad klass.

På målvaktssidan har Niilo Halonen efter en tveksam start växt ut på sistone och visat varför han fått chanser på mycket höga nivåer i Finland.

Fortsätter 25-åringen så här behöver vi nog inte vara oroliga. 94,4 i räddningsprocent sista tre är lovande, eller 91,4 % senaste sex matcherna.

***

Backsidan är lite svårbedömd gällande hur den kommer hålla i ett tufft slutspel. Den innehåller främst ”journeymen” som man säger i Nordamerika:

Bohm, Flood, Krupic, Lindelöf, Jansson och Loponen bör alla ha en hög högstanivå då allt stämmer, då nästan alla varit i högstaligor. Men alla har också saknat jämnheten och många har studsat runt bland många ligor och lag lite upp och ner i seriesystemen.

Samtidigt är det så i de flesta HA-lag. Den stora pärlan bland backarna är potentiellt sett Elias Pettersson. Om 19-åringen, som redan är stark, rörlig och tuff, kan förbättra känslan lite och närma sig en sådan som Simon Edvinsson är mycket vunnet.

Annars blir nyckeln att få upp alla ”vandringsmän” på backsidan på deras relativt höga högstanivåer, som exempelvis Lindelöf lyckats med, och såklart late-bloomern Flood som nästan dominerat offensivt.

Kan en sådan som Loponen gör en liknande resa som #66? Flera sådana backresor behövs om VIK ska hota.

I dagsläget finns det följande backar som använts regelbundet, sorterat per istid/match:

Det skulle ju inte skada att få in en till mer komplett prisvärd allroundback med möjlig potential att utvecklats rejält, för att dessutom minska skadekänsligheten.

Och det enda ekonomiskt rimliga är då troligen ett SHL-lån.

***

Framåt finns det två tydligt meriterade spetsar såklart i Mingoia och Komarek, som levererat poäng på nivåer i toppligor som få andra i HA. Bägge är mer av framspelare än skyttar.

Sedan har Topping och Hutchison visat sig vara högklassiga allsvenska lirare, som är bra i två topp-2-enheter. Frågan är bara kring Hutchison hur mycket han kan producera och i vilken roll han egentligen ger VIK mest, ytter eller center?

Därefter är det betydligt mer svårbedömt gällande vilka som offensivt ska leda VIK mot SHL.

Hellberg har ju gjort braksuccé och är på väg mot 42 poäng. Precis sådana unga succéspelare måste lag som VIK ha för att kunna utmana de rikare lagen.

Hellberg är dock bara 19 år och kanske orättvist att kräva att han ska vara en topp-6-forward redan nu över tid, men yttern verkar ju även ha skalle och självförtroendet att vilja bli bäst.

Gersich har visat lite ökande form i kedja med Topping, men fortsatt högst osäkert om han kan skjuta VIK till SHL med en massa mål som nog var tanken, snarare som en nyttig allroundlirare kan han bidra.

Dmytriw är ju som sagt ett stort fynd med tanke på var han hämtades ifrån och lön, hatten av av till Max/NJ där. Men även där ingen given producent i ett SHL-satsande lag, dock oerhört nyttig med sin explosivitet.

Bergman har varit skadedrabbad, men annars fenomenalt viktig för detta gäng, har dock aldrig heller varit den store målskytten, kanske orättvist att kräva det.

Jacobsson gjorde 3+1 sina första två matcher, sedan mer anonym och skadad med bara 1+0 senaste sex matcherna, så där kan vi nog inte heller räkna kallt med en jämn produktion i ett lag med höga krav mot SHL.

Skedung har tagit klivit offensivt och kan nog i succékedjan med Hellberg och Bergman funka som en tredjecenter trots allt. Och funkar det inte över tid får man nog göra om så att Hutchison kliver in i mitten igen.

Kangas och Hofbauer blir oerhört viktiga som energispelare som kan stoppas in lite varstans och alltid ge mycket.

Har lite svårt att se att Engstrand tar plats över tid, för ojämn i sitt beslutsfattande, lite synd då verktygen finns där i fötter, händer och storlek samt styrka.

***

Så lite så här landar resonemangen ovan om vi tänker oss en frisk trupp:

Hutchison – Komarek – Mingoia
Gersich – Topping –  Ny målfarlig spetsytter
Hellberg – Skedung – Bergman
Kangas/Hofbauer – Dmytriw – Jacobsson

Extra: Engstrand, Andersson & Gustaf Kangas.

***

Lite orättvist mot Dmytriw kanske, men med #15 som center i fjärde blir det en väldigt energisk enhet. Dmytriw har dessutom kravlat sig över 50 % vunna tekningar igen, och har ju lirat center mycket tidigare i karriären.

Svagheterna i dessa kedjor är att det bygger ju på att Gersich hittar produktionen att vara en topp-6-forward och blir mer vän med pucken, samt att Skedung verkligen håller i en mer offensiv kedja över tid.

Tycker dock kedjan med Skedung mellan Bergman och Hellberg var extremt lovande och vore synd att spräcka den.

Och håller inte Gersich som producent över tid kan man alltid plocka in Jacobsson där, eller Dmytriw/Hellberg, även om det skulle tvinga till ombyggen i andra kedjor.

***

Således skulle det inte förvåna om det kommer in en målfarlig spetsytter och ett bra SHL-lån till backplats senare.

Ty det dräller verkligen inte av beprövade målskyttar i detta lag, det borde vara prio 1. Och backsidan är som sagt svårbedömd spetsmässigt.

Då ska nog VIK, om man till slut jobbar hårt varje kväll och har tur med skador, kunna utmana ganska bra i vår.

Eller vad tror ni, och hur skulle ni vilja att kedjor/backpar och PP såg ut?

10 svar

 1. Anton skriver:

  tänkte på viks målvaktssituation. Både Ian och Nilo har bland och gett. Visserligen har Nilo varit bättre senaste tiden och om vik ska klättra måste vi ha en bra målvakt. Såg att Frölunda vill släppa Frederik Dichow som har strax under 90% i shl senaste två säsongerna och 93 i Kristanstad för två säsonger. Det kanske skulle vara ett alternativ. Såg också att Olle Strandell är tillbaka från skadan, så han kanske är ett alternativ men han lär gå till Mora om han kommer till HA. Sen vill jag slå ett slag för följande spelare: Marcus Karlberg, Erik Jinesjö Karlsson (7,25 i snitt i shl per match) Linus Sjödin

 2. Musse skriver:

  En skicklig spelande back måste in, gärna ett Shl lån. Men det viktigaste är att hitta en riktigt vass tekare som kan komma in och ta tekningar i känsliga lägen, t ex boxplay. Det håller aldrig i ett slutspel med dagens stats. Vi förlorar alldeles för många i egen zon. Just nu känns Dmytriw som den stabilaste tekaren just i egen zon.

 3. Mr H skriver:

  Ja, så vi kanske behöver hitta något till sätt att sponsra en ny center som blir lite dyrare eller en till ytter, som då kan bli lite billigare. Beroende på vem.
  En till insamling!
  Eller vad tror Ni?

 4. Kalle skriver:

  I den bästa av världar hade en målskytt och en center plus en stabil back varit något.
  Men måste man välja tror jag också att det är en center som borde in. Alla forwards i det här laget är väldigt beroende av bra centrar. Jag tror man helt enkelt skulle få ut mer av en bra center.

 5. C skriver:

  Micke. Kan du utveckla lite varför du föredrar en ny ytter istället för en ny center? Nyfiken

  För mig är det givet att vi ska ha in en center till. Inget illa med Dimytriw men det känns inte SHL satsning att ha honom som center. Gillar dessutom våra första 2 linor skarpt just nu.

  När vi tappade Topping i 5 matcher hamnade vi i svacka. Borde vara mycket bättre att satsa på en till riktigt bra center, skicka ner Skedung och ha Kangas/Dimytriw som reserver för att täcka upp för skador mm!?

  Har ju redan skrivit mitt förslag på lag men gör det igen nedan.

  Hutch – Komarek – Mingo

  Gersich – Topping – Dimytriw

  Hellberg – Ny center – Bergman

  Kangas – Skedung – Jacobsson

  Saknas en center flyttas Skedung upp och Kangas går in där. Saknas en ytter flyttas Jacobsson upp och Hofbauer går in där.

  Engstrand behöver ny miljö och ladda om i annan klubb.

  Extraforward Hofbauer ska spela varje match i vissa lägen (boxplay mm) och kliver in vid skador/avstängningar.

  • Mikael Norén skriver:

   Har ju försökt motivera i artikeln, men jag är mycket tveksam om Dmytriw och Gersich kan producera som krävs över tid helt enkelt som topp-6-forwards i ett SHL-satsande lag. Och vill som sagt inte spräcka kedjan med 40 mellan 7 och 25 sen. Vilka ska göra målen över tid? Men håller med om att det vore optimalt om Dmytriw vore mer beprövad som center.

   Mingo är ju också mer av en playmaker än skytt, likaså Komarek. Och Hutchison är inte heller kanske det som öser in mål och kan hota lite från distans, utan mer front of net-player.

   • C skriver:

    Du har en klar poäng i det. Dock så tror jag väl att vi närmast kan slå fast att ingen ytter i VIK har lyckats bra över tid utan att ha en riktigt bra center bredvid sig sen vi satsade mot SHL? (De centrarna är Fryklund, Komarek, Topping och Hakkarainen i typ 2 matcher)

    Är Hutch borta i centerfrågan blir vi väldigt känsliga med Topping och Komarek som senaste 7 matcherna bara spelat en halv samtidigt.

    Jag älskar ju Skedung men med honom som 4 center i det här laget skulle vi få en mycket större bredd på centersidan. Om du tycker det ser bra ut nu med honom och Hellberg vågar jag lova att ett ny center som är bättre offensivt skulle lyfta Hellberg ännu mer.

    Vilka skulle göra målen? Nya centern gör säkert sitt. Sen är det nog svårt att inte göra mål bredvid både Topping och Komarek plus att de själva ligger på bra målprocent hittills. Sen till skillnad från större delen av forumet har jag inte alls dömt ut Gersich än. Han har sett mycket
    piggare ut sen Topping kom tillbaka och ser vi på totala antalet mål Gersich gjort inklusive träningsmatcher så är det ganska bra hittills.

    Sen kommer Hellberg och Jacobsson fortsätta producera och för bara någon match sedan hade VIK gjort mest mål i ligan (före de här 2 segrarna) så det har nog egentligen inte gjorts för lite mål trots att Gersich varit off.

    Sorry långt inlägg. Jag ser bara att en tredjecenter i typ Hampus Harlestam klassen skulle göra laget och yttrarna riktigt gott.

    • C skriver:

     4 mest mål i ligan ska det stå. Absolut inget annat 😎

     • Mikael Norén skriver:

      Ja Harlestam vore fint, men AIS släpper knappast? Just bra topp3centrar är ofta så svåra och dyra att finna, som du så klokt åskådliggör med att nämna hur få lyckade toppcentrar VIK haft genom åren.

      Men dina insiktsfulla kommentarer visar ju att i en drömvärld vore det bra med en center och ytter. Vassa yttrar går ju oftast att få tag i lättare, så det ligger också i vågskålen.

      Och varken för mig, eller NJ i VIK-podden, är inte Hutchison avskriven som center. 🙂Jag är inte helt övertygad att han är bättre som ytter.

      Men borde kanske varit tydligare i inlägget att det inte är glasklart vad som är bäst, tack för dina värdefulla nyanser som ökar insikter! Men ändå tror jag en beprövad målskytt som kan hota på flera sätt, även från distans, skulle vara det som ger mest gällande slagstyrka. Beror ju mycket på hur spelare utvecklas också.

      • C skriver:

       Är ju roligt för utveckling och diskussion att man tycker olika. Jag tror att man i gengäld ”lyfter” 2 befintliga yttrar med en ny center så att det i slutändan blir med + i totalen och att vi blir mycket mindre skadekänsliga. Kolla hur Gersich lyft sig nu när Topping kom tillbaka tex.

       Men vi får se om det händer nått alls den närmaste tiden 😊