Äkta hattrick av Kyle Topping och läckert solomål av unge schweizaren Jan Dorthe då VIK dominerade första två mot ett Almtuna med Ettanmålis som kom tillbaka lite i tredje

Kyle Topping fick näta tre gånger. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se

 

FOTO: Kyle Topping fick näta tre gånger. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se

VIK vann med 6-2 hemma mot Almtuna i den sista träningsmatchen på fredagskvällen i ABB Arena.

Detta efter ett äkta hattrick av Kyle Topping via tre vassa handledsskott i den första perioden, tre fina assist av Nick Hutchison och ett solokonstmål av unge schweizaren Jan Dorthe.

VIK vilade Komarek, Gersich (förkyld), Krupic och Flood. AIS saknade Valdemar Johansson, William Proos, Anton Klint och målvakten Oliver Håkanson satt på bänken.

AIS hade lånat in tre från Ettanklubben Arlanda Wings, däribland målvakten Marcus Johansson som fick en tuff afton.

Liten show alltså för Kyle Topping med ett äkta hattrick i första. VIK visade spelglädje och hade hela 9-2 chanser i 5v5.

1-0 sedan Topping stal en puck av avslutade i bortre. En ren juniorkedja med alltid nyttige Karl Andersson med 2005:orna Gustaf Kangas och schweizaren Jan Dorthe inledde och förblev pigga.

Så smarte och skicklige Nick Hutchison var som vanligt vägvinnande över hela isen och räddade ett mål med ny bra brytning, för att sedan glänsa offensivt med flera bländande pass. Halonen bra på dubbelchans AIS. Fin känsla av Gabriel Kangas som vrickade fram puck som Topping som avslutade kliniskt fram till 2-0.

Hellberg fixade ett PP, sedan även Hutchison. #91 låg bakom 3-0 i 5v3 med fin ingång då han drog på sig folk för att sedan släppa snyggt till Loponen som i sin tur fint assisterade Toppings tredje. Hutchison med ny ljuvlig instick i slutet från ”Gretzky-läge” bakom mål.

Fortsatt klasskillnad i andra perioden, kanske det också ska vara, men inte varit så här stor skillnad tidigare år. VIK hade mest puck och 4-0 efter fin djupledspassning av Hutchison till Bergman som tog emot skickligt och nätade sedan. 3-2 chanser i 5v5 VIK, väldigt få skott på mål.

Bohm och Jansson verkade klara sig efter hårda sena smällar. I tredje perioden var AIS betydligt piggare och fick igång uppspel då VIK kanske slappnade av lite. AIS försökte också spela fysiskt och det blev några riktigt tuffa närkamper.

4-1 efter pucktapp i anfallszon av Topping, och direkt efter 4-2 efter en lite tokig passning av Hadobás då AIS förvaltade skickligt. Halonen hade dessförinnan stått för flera fina räddningar och finländarens försäsong kan sammanfattas som bra och lovande.

5-2 efter ett läckert solomål av Dorthe då 17-åringen dribblade bort både AIS toppback Marcus Karlström och målvakt. Imponerande av Dorthe att få skicklige Karlström att köpa så mycket korv.

6-2 efter ett nytt bra uppspel av Hutchison, som dock åkte på en misstänkt knätackling av Léon Lerebäck (som haft många utvisningsminuter i karriären) vilket verkligen retade upp Long Island-sonen. Pucken gick vidare till Engstrand som elegant nätade efter att samme Karlström åter blev vänd ut-och-in.

SAMMANFATTNING

Tänk att detta AIS slog Brynäs – försäsong de luxe. Men man kan ju liksom inte mer än spela bra och vinna stort under försäsong som VIK gjorde i afton. VIK vann chanserna med 17-11 i 5v5 efter att AIS var betydligt mer på i tredje.

Men oavsett allt lika obligatoriskt som tjatigt snack från näsvisa typer om ”bara försäsong” (ja självklart är det så) gillar jag att detta VIK släpper puck fort och precist. Det är nyckeln till allt offensivt, och kommer bli så i serien också. Bra att den strukturen och det distinkta i passningsspelet verkar vara under förädling och utveckling.

Under försnacket med sponsorer, då jag var med och fick ställa frågor, betonade NJ just vikten att låta pucken gå snabbt mellan spelare – för att det är det över tid enda sättet att få upp tempot och separera försvar, även om man kan göra som Dorthe ibland också.

Intressant också att träffa Karl Helmersson som utstrålar betydligt mycket mer pondus i ”verkligheten” än genom rutan tycker jag.

Nu gjorde Topping ett hattrick med sitt fina handledsskott, men det slog mig faktiskt att kanadensaren kan släppa pucken lite fortare för att skapa mer, precis som en schweizisk journalist beskrev här tidigare på bloggen.

Hoppas Karl Helmersson kan få Topping att spela lite snabbare som om det vore AHL – då man inte har tid. Men kanske är Topping trots allt lite mer av en skytt, som den schweiziske journalisten indikerade?

Någon som spelar snabbt och släpper pucken enastående vältajmat är Hutchison. Vi kan slå fast att #91 blir en klasscenter som mittenman nr.2 i detta lagbygge. Där har VIK verkligen en styrka centralt nu med Komarek, Hutchison, Topping – och Skedung var på nytt vägvinnande i afton, så bra defensivt.

Gustaf Kangas visade också vilken begåvad 17-åring det är med 5-1 i NP, blir garanterat fler inhopp för den smarte centern. Broder Gabriel Kangas gjorde sin bästa match hittills med 6-0 i NP inklusive den fina assisten till ett av Toppings mål.

Dorthe har faktiskt också ett tvåårskontrakt och med mer muskler på både Gustaf Kangas och Dorthe kan de nog hota om platser i A-laget 24-25.

Karl Andersson gjorde som vanligt en helgjuten insats vilket gav de andra ett år yngre juniorerna mer trygghet. Hellberg och Engstrand fortsatt bra att släppa puckar snabbt för ett rörligare anfallsspel.

Dmytriw har inte den mest fulländande tekniken, men kanadensarens driv blir nyttigt då #15 alltid trampar max med snabba fötter, styrka och är orädd. Det blir hård konkurrens om energirollerna mellan Kangas, Dmytriw, Hofbauer, Andersson med flera.

Bergman var på nytt urstark och jag tror inte jag sett #25 så här bra under någon försäsong tidigare, verkar ha lyft i detta skickligare och allmänt bättre VIK. Det gynnar såklart också de kvarvarande spelarna.

På backplats gjorde Loponen en bra insats efter en svårbedömd försäsong, fin assist till ett av Toppings mål. Bitvis nu även vägvinnande i egen zon och 7-1 i NP. Ska bli intressant om unge Loponen har en växel till då han spelat in sig mer och det börjar gälla saker. Det behöver han ha.

Hadobás gjorde några bra saker och ungraren försöker spela in sig i laget efter en tuff försäsong, dock blev det en vågad pass som gav ett baklängesmål. Men 20-åringen tog också av skicklige Harlestam pucken och skickade i samma moment upp trissan i en perfekt pass som gav en farlig spelvändning.

Bohm gjorde en ny solid insats. Men lite vänta och se hur Östman, Lindelöf (och Hadobás) kommer färga i serien efter lite upp och ner under en längre tid. Tycker mig dock se att Östman är på väg att bli lite snabbare och bättre med pucken i detta nya VIK, det behöver backen för att hålla en tröja.

Nu väntar vi på om NJ hinner ersätta Kemp (”jag vill ersätta honom med någon klart bättre” – NJ under kvällens sponsorträff) inför seriestart om en vecka hemma mot just Almtuna igen.

Det blev en del gruff i slutet då Hutchison var irriterad även vid handskakningen efter Léon Lerebäcks misstänkta knätackling, så det blir en ”fortsättning följer” kommande fredag…

PUCKLIGAN

5 Nick Hutchison

4 Kyle Topping

3 Marcus Bergman

2 Kalle Loponen

1 Gabriel Kangas

3 svar

 1. Peter T skriver:

  Håller med Mikael, Hutchison va grym, jäklar vilken härförare.

 2. Höftskott skriver:

  Gör man ett äkta hattrick kan jag tycka man förtjänar en 5a i poäng. I övrigt håller jag med dig 🙂

  • Johan Ljungström skriver:

   Mål är alltid bra .
   Men det är inte allt .
   Hutchison är bra över allt hela tiden , det är farligt så fort han kliver på isen .
   Bergman kommer ha sin bästa säsong ever om de får fortsatt förtroende..