Gästinlägg: Inför nästa säsong – spelsystem efter förutsättningar

8 svar

  1. Mr H skriver:

    Rättelse: ”Varför ska man göra det”, ska det stå. På 9.e raden. Sorry.

  2. Mr H skriver:

    Jörgen och Pelle – javisst! Jag försökte bara få det så tydligt som möjligt, inget annat. Det där var bra förtydligande. Jag är klart för det ni, Jörgen och Pelle säger. Det går inte att se varför VIK inte ska kunna välja en mer klassisk och effektiv spelstil. Det är ju det jag är för. Det handlar om gradskillnader, vilket materialet kan avgöra, men inte bara!
    Jag är också ute efter vilka spelmodeller som vinner mark totalt i Sverige just nu. Det kanske det inte finns något enkelt svar på, men det är en intressant fråga. TANKEFELET ÄR ATT VÄLJA MATERIALET FÖRE SPELMODELLEN. Jag påstår det. Utan tvivel. Varför skulle man inte kunna göra det? Det är det som avgör om VIK kommer tillbaka och blir något!!
    Överbelastning är för krävande och ineffektivt. Det borde det inte råda några tveksamheter om längre.
    Dock – mycket bra fördjupning. Kudos!

  3. Jörgen Stenmark skriver:

    Patrik H:
    Personligen anser jag att nuvarande trupp har förutsättningar att komma 3-4 platser högre upp i tabellen med ett mer klassiskt spelsystem, jämfört med om föreningen väljer att fortsätta med den extrema överbelastningen. Sedan kan man alltid spekulera om det innebär att nuvarande trupp skulle komma på 9:e plats med överbelastningen och i så fall ha en potential att komma på 5-6:e plats med ett mer klassiskt spelsystem.
    Som jag skriver, ett mer klassiskt spelsystem är mindre krävande på en rad punkter. Huvudtanken med extrem överbelastning är att man alltid snabbt skall återerövra pucken för att på så sätt styra och dominera spelet. Samtidigt måste man faktiskt ha väldigt spelskickliga och skridsko-starka spelare för att det skall bli effektivt. Man bör inse vad som är smartast i förhållande till sina förutsättningar.
    Då Milan slog Barcelona i Champions League för ett antal år sedan, så visste Mourinho som tränade Milan då, att om man försökte spela som Barcelona så skulle man förlora. Det var bara Barcelona som hade det spelarmaterialet för att hela tiden äga bollen och pressa i offensiven, Milan spelade zonförsvar liknande en box i ishockey och sedan slog man om i snabba spelvändningar då man vann bollen.
    Mr H:
    Pelle har gett ett mycket bra svar, däremot så varierar det mellan olika lag hur defensivt man spelar med ett mer klassikt spelsystem. Vita Hästen är enligt min åsikt ganska extrema då de väldigt sällan etablerar en press i offensiv zon. Leksand som spelar mer klassiskt etablerar en press i offensiven så fort tillfälle uppstår. Sedan så ser det mer defensivt ut beroende på hur bra motståndare man möter dvs hur länge blir man nedpressade i egen zon, se Modo – Leksand.

  4. Pelle skriver:

    De kanske inte har exakt samma spelsystem, men de följer principen med snabba spelvändningar med starka skridskoåkare som skapar målchanser av högsta kvalitet. Då behöver man inte så många målchanser för att vinna. Sen har de ett försvarsspel som liknar det man använder i BP vilket gör att man hela tiden håller motståndaren på utsidan och täcker alla skottförsök. Man undviker att jaga för mycket bakom målet. Slutligen så är de bra på att säkra hemåt med många spelare så att inte deras motståndare får vassa spelvändningar.

  5. Mr H skriver:

    Pelle – hur menar Du? Spelar alla de lagen Du räknar upp efter samma spelsystem? Eller är de olika? Förstår Du frågan?

  6. Pelle skriver:

    KHK, Hästen och TAIF har ju visat att spelsystemet betyder allt. De kunde komma direkt från division ett och som nykomlingar dominera direkt tack vare defensivt spel och snabba spelvändningar. Och LIF använde sig av samma taktik mot Modo. Förlorade skotten med 50-18 tex i sista avgörande matchen, men vinner ändå eftersom man får bättre målchanser på snabba spelvändningar.

  7. Mr H skriver:

    Frågor finns, och det är på sin plats att tacka Jörgen Stenmark för ambitionen att visa på skillnaderna inom olika spelsystem samt vad vi kan få ut av att byta.
    En fråga är vilka andra lag som profiterat på Waltins system. När Örebro gick upp, så var det rätt defensivt vill jag minnas. Men det här har jag själv varit ute efter och undrat över ofta. Att det är en sanning att truppen per automatik är självklar för ett spelsystem, men inte ett annat – som i vårt fall – att vi inte spelade mer klassiskt i stället när vi märkte efter flera år att det inte bar frukt. Som Leksand t.ex.
    Sedan VIK åkte ur så har det väl inte varit annat än rätt så defensivt. Det har ofta blivit en, eller 2 poäng istället för 3.
    Bra exempel här ovan om Hampus Larsson, samt ”dåliga förutsättningar för snabba spelvändningar”. Det här har kanske varit det mest improduktiva spår VIK någonsin kunde ha valt. Tyvärr. Varför just vi?
    Rögle, som brukar ha likvärdiga budgetar – vad är deras spelsystem mest likt? Karlskronas spelsystem, o.s.v.?
    En spännande hockey drar publik och pengar, så det är bara att hoppas att VIK tar in det här mer. Jag är hoppfull i det fallet.

  8. PatrikH skriver:

    Bra beskrivning av fördelarna med den klassiska spelstilen. Man undrar varför VIK envisades med att spela den mer arbetskrävande stilen? Ansåg man sig snabbare och bättre tränade än andra lag? Det vore intressant med din analys huruvida nuvarande spelartrupp passar för överbelastning och hård forechecking, eller bättre för ett mer klassiskt spelsystem?