Nyförlängda Younan & Eriksson kan och bör fortsätta utvecklas för att de ska bidra till att ta VIK till nästa nivå: Analys av Younans siffror och framtid

Hur mycket mer offensiv och tuffhet finns att ta ut ur den redan skicklige Alexander Younan? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under fredagen blev det officiellt att Alexander Younan, 23, och Anthon Eriksson, 25, blir kvar kommande säsong. Bägge är spelare som så smått närmar sig, eller rentutav är i, sina förmodat bästa år som ishockeyspelare.

Bägge har också en hel del intressanta attribut. Men om VIK verkligen ska ta nästa steg måste bägge få ihop sitt helhetsspel än bättre och fortsätta utvecklas.

Det som också är bra är att dessa förlängningar stärker den inre kärntruppen och kontinuiteten i klubben. Detta var något som just Younan nämnde i en VLT-podd; hur denna inre kärna hjälper tränarna att sprida budskap till nya spelare om hur saker ska vara i Västerås IK. Detta sa Younan inte utan stolthet i rösten.

***

Om vi börjar med att analysera Younan. Faktiskt ökade backen sitt poängsnitt med hela 62,5 % (från 0,16 poäng/match 18/19 till 0,26 poäng/match, utan PP någon säsong). Fortsätter den utvecklingen i samma takt kommer Jönköpingssonen att göra över 20 poäng kommande säsong.

Blir det spel i PP (dock föga troligt om inte skottet förbättras ala Jimmie Jansson) kommer givetvis siffrorna kunna öka än mer. Vi ser också att Younans utveckling varit lite upp och ner då backen hade hela 0,38 poäng/match i Hästen redan 2016/17.

Det som främst behöver bli bättre är skyttet och tuffheten in på mål i avslutslägen för backen som gärna följer med i anfall. Vi ser att Younan ökade sin skottprocent från 2,9 till 4,0 den senaste säsongen. Det går åt rätt håll, sakta men säkert:

Något som verkligen skvallrar om Younans defensivstyrka och mod är att backen varit skottblockskung båda sina säsonger i VIK. Detta med hela 77 registrerade skottblockar (41+36).

Lägg till att backen är väldigt åkstark, är skicklig att följa med i anfallen, skapar chanser och åker sig fri så förstår vi att tre topplag i SHL var intresserade.

Det fysiska spelet utan puck kan dock förbättras av den välväxte backen som kan sätta sig i respekt än mer. Endast tre registrerade tacklingar på två säsonger är minst sagt förbättringsbart.

(I nästa inlägg kommer vi analysera Anthon Erikssons siffror och utveckling).

5 svar

  1. Robert jonsson skriver:

    Sen påstår både Younan o Benker i intervjuer att de blivit lovade stora roller i laget efter egna önskemål. Tycker detta är något man skall förtjäna efter insatsen på isen o inget som man blir lovad innan säsongen startat. Detta kan förstöra lagsammanhållningen eftersom sannolikt flera i laget har dessa önskemål.

    • Pelle skriver:

      Benker har väl inte skrivit på? I alla fall inget som är offentligt. Då kan han väl inte blivit lovad något.

  2. Robert Jonsson skriver:

    Younan är bra i defensiven med sin långa klubba o sin åkstyrka. Dock svag offensivt med 5 mål på 97 matcher de två senaste säsongerna i HA. Detta trots att han haft rejält med speltid i matcherna. Känns som en balansback till en mer produktiv back kollega.

  3. Bozo skriver:

    Många (en klar majoritet) av spelarna i ViK hade gjort karriärmässigt svaga säsonger fram till att allt avbröts. Att ändå komma 5:a visar på något. Andra VIK upplagor hade fått spela för kontraktet med så svaga former.

    • Musse skriver:

      Håller helt med Bozo. Även Younan hade ingen wow-säsong. SHL intresse utan konkret erbjudande känns ju nästan lite fånigt att hajpa. Han behöver spela mycket och etablera sig som en toppback i HA först. Finns en hel del att utveckla för att ta nästa steg, och potentialen att göra det finns där. Kul att han väljer att stanna och göra det här.