Scoutkälla om Oskarshamns nye Cameron Burt & lite om hur spelare från ECHL kan värderas

Dustin Johner hade svårt i AHL och lirade mestadels i ECHL innan det blev en lång succé i Europa, lika var det med Christian Larrivée. Så visst går det att fynda bra i den annars kanske lite suspekta tredjeligan i Nordamerika. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Via en scoutkälla har följande förmedlats kring Oskarshamns nye back Cameron Burt, som mestadels lirat i ECHL men även producerat bra i korta AHL-inhopp:

– Burt är en mycket effektiv offensiv back på ECHL-nivå. Han är väldigt aktiv i det offensiva spelet och är inte rädd för att försöka hitta på grejer framåt, han är företagsam i offensiven.

– Stundom kan han ta höga risker i spelet och spela med små marginaler, lite av en ”high risk/high reward”-back. Sammantaget tror jag att han kommer att göra det bra i Oskarshamn.

– Samtidigt är det lite tufft för mig att säga hur det spelet på ECHL-nivå kommer att översättas till fortsatt succé i Allsvenskan.

Ja, angående ECHL, hur bedömer du annars den ligan och ECHL-spelare rent generellt (alltså tredjeligan i USA/Kanada)? Vilken klass håller ligan, som typ Danmark eller Norge?

– Lagen kan för det första bara ha 18 spelare ombytta varje match (två målvakter och 16 utespelare), så lagen brukar använda sex backar och tio forwards.

– Toppspelare får väldigt mycket istid, särskilt i PP, så att de kan pumpa upp sina siffror. De flesta lagen har bra målvakter, och vanligtvis en-två anständiga backar och kanske en bra kedja.

– Spelarna i ECHL tenderar generellt att spela mycket individualistiskt. Jag säger alltid att du kanske kan hitta en bra ung spelare där, men äldre spelare som spelar där gör det av en anledning.

– I ECHL kan en spelare komma undan med stora brister i sitt spel, som exempelvis skridskoåkning, defensivt spel eller att man är soft, som en spelare inte kan komma undan med i AHL.

– Men återigen, kanske yngre spelare som bara kan ha haft lite otur att de inte få fotfäste i AHL kan vara värda en chans i Europa. Topplagen i Norge eller Danmark borde vara bättre än ECHL-lagen, men inte de svagare lagen i dessa ligor.